Filmnieuwsbrief 1: Goudomrande bankiers en onderbetaalde koninginnen
Hoi, leuk dat je deze eerste Filmnieuwsbrief leest en dus nieuwsgierig bent naar wat ik te melden heb op filmgebied! Al jaren deel ik op Twitter opmerkelijk filmnieuws met mijn volgers. Maar nu Twitter steeds meer een journalistenmedium wordt - en je in de berg tweets ook wel eens wat mist - leek het me handig om de nieuwsbrief te proberen. Lekker overzichtelijk 1x per week mijn selectie aan nieuws uit de filmwereld in jouw mailbox. Dit is de eerste editie (eigenlijk het nulnummer dus), dus kom vooral met op- en aanmerkingen via e-mail of Twitter. En als je enthousiast bent, geef het vooral aan anderen door. Alvast bedankt!
Filmbankier loopt binnen
We mogen regisseur Joram Lürsen wel dankbaar zijn. Vorig jaar rond deze tijd waren er al vijf Gouden Films uitgereikt, maar dit jaar nog geen één. Lürsen haalt voor 2018 de nul van het scorebord nu zijn film Bankier van het Verzet dit weekend de grens van 100.000 bezoekers passeerde. Het is de eerste Gouden Nederlandse oorlogsfilm sinds 2014, toen Oorlogsgeheimen veel (kinder)volk trok. Zijn we de romkoms ineens moe?
Podcasts over de toekomst van film én LGBT-cinema
Ik ben niet alleen cinefiel, maar ook podcastliefhebber. En dan zijn filmpodcasts natuurlijk de ultieme combi. Er zijn twee podcasts die ik onder jullie aandacht wil brengen. Allereerst een interessante gesprek met journalist Ben Fritz, schrijver van The Big Picture, over hoe Netflix, Amazon en vooral ook MoviePass studiobazen bang en onzeker maken.
The future of film: "It's hard to say no to Netflix"
En dan een mooi gesprek met de Britse regisseur Andrew Haigh die eerder de prachtige gayfilm Weekend maakte en van wie eind mei hier het ontroerende Lean on Pete uitkomt. LGBT-films lijken gewoner te worden, maar volgens Haigh is het niet niet makkelijker om ze nu te maken.
Andrew Haigh on Lean on Pete and the State of Gay Film
Zelfplug: check ook mijn stuk over het gebrek aan homo-thema's in Nederlandse films.
"Vrouwenrollen gedegradeerd naar tv-scherm"
Dit moet je echt lezen! In het Britse filmblad Sight & Sound een pittig opiniestuk over de door mannen geschrapte bioscooprelease van Annihilation, waar een aantal sterke (lesbische) vrouwenrollen in zitten. Mannen zijn nog altijd de poortwachters van de filmindustrie, zo betoogt de auteur. Vrouwen krijgen soms wel wat toegeworpen, maar ze moeten vooral niet denken dat ze machtiger dan de sterkere sekse kunnen worden. Kijk ook het fantastische video-essay, halverwege het stuk.
Chinese bioscopen gaan vreemd
Wie dacht dat alleen Chinese films - aangevuld met wat Hollywood meuk - scoren in de Chinese bioscopen, vergist zich flink. Bollywood rukt op in de Chinese multiplexen! En ook Europese films zijn steeds vaker in trek bij Chinese distributeurs, zo meldt The Hollywood Reporter met wat interessante voorbeelden.
Na boektiekhotels nu ook boetiekbioscopen
Is de toekomst van het arthouse theater deze 'boetiekbioscoop' in de Britse stad Lincoln? Het ziet er in elk geval bloedmooi en erg comfortabel uit. En wie weet wat je met z'n tweeën nog meer op die bank kunt doen...
The Crown-ster afgescheept met tweederangs salaris
Tot slot van deze nieuwsbrief nog even een WTF momentje. Claire Foy, Queen Elizabeth in de Netflix-serie The Crown, kreeg tot nu toe minder betaald dan Matt Smith, die haar man speelt in de serie. Een acteur die slechts een paar zinnen eruit gooit tegenover een dragende hoofdrol. Nieuws: Foy krijgt vanaf nu evenveel betaald als Smith. Niet meer.
Dat doen ze in Zuid-Korea een stuk beter. Daar heeft de filmindustrie afgelopen week een centrum voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen opgericht. Alleen komt dit wel na een vernietigend rapport over grootschalig en jarenlang misbruik van vrouwen in de Zuid-Koreaanse filmwereld. Tsja...