De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 100: 'Gone With The Wind' van de sokkel gestoten? | Hollywoods gegoochel met releasedata | Groeiende invloed van LHBTQ-makers

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 100: 'Gone With The Wind' van de sokkel gestoten? | Hollywoods gegoochel met releasedata | Groeiende invloed van LHBTQ-makers

Jun 19, 2020
Share this post

Filmnieuwsbrief 100: 'Gone With The Wind' van de sokkel gestoten? | Hollywoods gegoochel met releasedata | Groeiende invloed van LHBTQ-makers

filmnieuwsbrief.substack.com

Op 18 maart 2018, 2 jaar en 3 maanden geleden, verstuurde ik mijn eerste Filmnieuwsbrief aan 13 abonnees. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar 343 filmliefhebbers en -professionals. En nu dus de honderdste editie, en wat mij betreft zeker niet de laatste! Deze jubileumeditie is extra lang én divers - in alle opzichten.

Als ik kijk welke vijf items er de afgelopen 99 nieuwsbrieven het meest zijn aangeklikt, dan is dat een mengeling van video-essays en opiniestukken.

Top 5 best aangeklikte Filmnieuwsbriefitems

  1. Nog maar kort geleden in mijn nieuwsbrief, maar nu al enorm vaak aangeklikt: de fijne snelcursus 40 Days to Learn Film van Mark Cousins.

  2. Ook de video over hoe vliegtuigscènes nu eigenlijk worden gedraaid, scoorde goed: Where Hollywood Shoots All Its Plane Scenes van Movies Insider.

  3. Mijn voor HP/De Tijd geschreven opiniestuk De Gouden Kalveren staan met hun rug naar het publiek maakte blijkbaar veel los en staat dan ook op plaats 3.

  4. Een curieus stuk op Medium over de geldaftroggelpraktijken op een aantal filmfestivals was ook erg populair: Indie Filmmakers Beware of Scam Film Festivals.

  5. Dat Bohemium Rhapsody aan alle kanten rammelt, is wel duidelijk. Maar er was één video-essay waarin dat haarlijn werd uitgelegd: Bohemian Rhapsody's Terrible Editing - A Breakdown van Thomas Flight.

Voordat ik zo verder ga met een nieuwe lading filmberichten en -links, wil ik heel graag weer de nieuwe donateurs bedanken die mij recent met een gift hebben gesteund. Heel fijn! Het stelt me in staat om met jullie steun ook na dit honderdste nummer te blijven berichten over de film- en bioscoopsector. Meer weten over hoe je me met een kleine óf wat grotere gift kunt steunen, om zo de titel Filmnieuwsbriefvriend te krijgen? Check dan mijn donatiepagina: https://www.nicovandenberg.net/support

Tips en op- en aanmerkingen zijn welkom via Twitter of als reply op deze nieuwsbrief. En bij deze alvast de aankondiging dat ik binnenkort een hele nieuwsbrief zal besteden aan video-essays rond het #blacklivesmatter thema. Tot nummer 101!


Het nieuws rolt deze weken zoveel kanten op, dat het bericht over de uitgestelde Oscaruitreiking in 2021 zelfs bij filmliefhebbers weinig losmaakte. Spannender is of er überhaupt nog een goede bioscoopperiode aankomt dit najaar. Zeker is dat de Gouden Kalveren uitreiking tijdens het Nederlands Film Festival behoorlijk gemankeerd zal zijn. De eerste stemronde voor de nominaties is al eind juni.

Ook ben ik bang dat de aanklacht begin deze week van een groep Europese filmmakers tegen de grote macht van techreuzen als Google, Apple, Facebook, Amazon en Netflix weinig zal uithalen. "What will remain of Europe’s culture if it fails to catch up with non-European digital giants?" zo werd bij de Europese Commissie de noodklop geluid.

Maar andere vragen lijken nu toch echt meer ruimte op te eisen...

De beeldenstorm rond 'Gone With The Wind'

Er is al veel geschreven de laatste week over wat op social media de 'moderne beeldenstorm' is gaan heten. Niet alleen standbeelden en straatnamen zijn onderwerp van discussie, maar ook series als Little Britain en films als Gone With The Wind.

Vooral dat laatste deed veel stof opwaaien. In de MovieInsiders podcast die vandaag verscheen hebben we er een flinke discussie over (en luister meteen ook naar ons uitgebreide gesprek over Spike Lee's Da 5 Bloods).Want was het (tijdelijk) offline halen van Gone With The Wind door het nieuwe streamingkanaal HBO Max censuur of wilde ze hun morele gelijk halen? Ik zou zeggen: het tegendeel. Want tegelijk was én is de film wereldwijd gewoon op veel andere platforms te zien. Dat HBO Max er context aan wil geven, lijkt me niet verkeerd. Het biedt alleen maar meer keuzevrijheid in plaats van minder. Lees ook dit scherpe artikel in Forbes met dezelfde strekking over het foute gebruik van 'censuur' in dit verband.

MovieInsiders: MovieInsiders Podcast 257: Censuur in de cinema, Da 5 Bloods, Rundfunk: Jachterwachter, Ema — www.movieinsiders.nl

De context bij Gone With The Wind op HBO Max zal trouwens worden gegeven door de Afro-Amerikaanse Jacqueline Stewart, professor Film- en Mediastudies aan de Universiteit van Chicago. In een opiniestuk op CNN.com gaf ze alvast een interessante voorzet van de inleiding die ze bij de film zal geven: de film MOET te zien blijven.

"It is precisely because of the ongoing, painful patterns of racial injustice and disregard for Black lives that "Gone with the Wind" should stay in circulation and remain available for viewing, analysis and discussion."

Why we can't turn away from 'Gone With The Wind' (opinion) | CNN — edition.cnn.com

Een ander stuk dat je in dit verband zeker moet lezen, is een artikel in de New York Times over de haat-liefde verhouding die Amerikanen met deze filmklassieker hebben: "Even in America, it retains its allure, including among audiences “who know better".

The Long Battle Over ‘Gone With the Wind’ | The New York Times — www.nytimes.com

Een andere analyse over de film die deze week verscheen, focust vooral op de kleding. Klinkt triviaal, maar de 'fluffiness' ervan zegt alles over het geromantiseerde tijdsbeeld: "The reason we still struggle with Gone with the Wind as an archetypal American motion picture is because the film tries to have it both ways".

One Iconic Look: Vivien Leigh's White Ruffled Gown in “Gone with the Wind,” (1939) | Tom + Lorenzo — tomandlorenzo.com

Briljante data-animatie laat zien hoe Hollywood nu jongleert met releasedata

Ik word altijd erg blij als ik een mooie datajournalistieke productie over film tegenkom. De meeste filmjournalisten hebben hier niet heel mee, dus zijn het vaak niet-filmspecifieke media die hiermee komen. Naar aanleiding van het verschuiven van Christopher Nolans Tenet van 17 naar 31 juli maakte de website Gower Street een erg toffe interactieve animatie (kijk hiervoor het beste op je laptop of pc) welke films van welke studio's er hoever naar voren zijn verplaatst. Een website om te bookmarken, want hij wordt regelmatig bijgewerkt.

Tenet Leads Latest Domestic Release Calendar Shake Up [Interactive Infographic] | Gower Street Analytics — gower.st

Kunnen er ooit weer seksscènes worden gefilmd?

In Nederland wordt volgende week voor het eerst een heuse driedaagse opleiding voor 'Covid Manager On Set' gegeven. Check hiervoor ook de online terug te kijken NFF Extended over het coronaprotocol op filmsets - al is deze wel wat saai en zelf-feliciterend. Maar oordeel vooral zelf.

Ook het zijn ze in Hollywood druk bezig wanneer er weer seksscènes kunnen worden opgenomen. Niet alleen voor de miljardenindustrie rond porno, maar ook voor de reguliere filmproducties. In de LA Times een boeiend gesprek over dit en meer. Misschien kan het nog in de Nederlandse workshop worden meegenomen ;)

Will sex scenes return? Can diverse storytelling keep momentum? Showrunners debate | LA Times — www.latimes.com

Franse 'filmvoicedub-artiest' Patrick Poivey overleden

We zouden het haast vergeten: in veel grote filmlanden worden bioscoopfilms nog altijd nagesynchroniseerd. Patrick Poivey was een groot en bekend stemacteur die in Frankrijk de stemmen deed van onder meer Bruce Willis en Tom Cruise. Hij overleed eerder deze week. De Fransen zullen voortaan aan een andere stem moeten wennen...

Na 50 jaar 'Pride' heeft Hollywood eindelijk reden tot een feestje

Het is een beetje ondergesneeuwd rond de lawine aan nieuws rond het #coronavirus en de #blacklivesmatter beweging, maar juni is traditiegetrouw de maand van Pride. En daar wordt in Hollywood - en in andere filmindustrieën - steeds luider bij stilgestaan. Al verandert wel de manier waarop. De labels 'gayfilm' en gay-acteur' raken steeds meer uit de gratie en maken plaats voor meer inclusieve termen. The Hollywood Reporter heeft een lijst gemaakt van de 50 machtigste LHBTQ spelers in Tinseltown. Het levert een veelkleurige lijst op met een flink aandeel vrouwen. En de vaste vraag 'Ik voelde me voor het eerst vertegenwoordigd toen ik ... zag' levert prachtige antwoorden op.

Variety deed iets soortgelijks, maar dan met 35 kopstukken. Ik ben bang dat een soortgelijke lijst in Nederland vooralsnog een mager resultaat zal opleveren. In ieder geval had ik zelf voor het gayblad Winq een mooi lang interview met het jonge Nederlandse filmtalent Vincent Tilanus die met zijn korte film Marlon Brando door Cannes werd geselecteerd.

Pride 2020: The 50 Most Powerful LGBTQ Players in Hollywood | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com

Variety deed iets soortgelijks, maar dan met 35 kopstukken. Ik ben bang dat een soortgelijke lijst in Nederland vooralsnog een mager resultaat zal opleveren. In ieder geval had ik zelf voor het gayblad Winq een mooi lang interview met het jonge Nederlandse filmtalent Vincent Tilanus die met zijn korte film Marlon Brando door Cannes werd geselecteerd: "Ik miste films over hoe leuk het is om jong en gay te zijn".

Regisseur Vincent Tilanus over zijn korte film ‘Marlon Brando' | Winq.nl — winq.nl

Verder in The Hollywood Reporter ook een mooi persoonlijk stuk van filmjournalist David Rooney over zijn ervaring als homoseksuele filmcriticus de afgelopen decennia. Van giftige stereotypen tot de New Queer Cinema en van scheldpartijen op het witte doek tot de eerste LHBT Oscarsuccessen.

A Personal History of Gay Pride and Prejudice: Hollywood Reporter's Chief Film Critic Looks Back — www.hollywoodreporter.com

In mijn vorige nieuwsbrief noemde ik al de korte door Cannes geselecteerde film Marlon Brando van het jonge Nederlandse filmtalent Vincent Tilanus. Voor het gayblad Winq had ik een mooi lang interview met hem: "Ik miste films over hoe leuk het is om jong en gay te zijn".

Must-see: de bijzondere filmposters van Peter Doig

Als EYE Filmmuseum nog om een tentoonstelling verlegen zit, zou ik zeggen: ga achter het werk van Peter Doig aan, die voor de Filmclub in Trinidad zelf nieuwe posters schilderde van bekende films. Op dit moment is er in Japan een tentoonstelling, waar een vriend van me een mooie Instagram serie over postte. Als je meer wil weten over deze bijzondere man, lees dan vooral dit mooie artikel over zijn grote filmliefde.

Filmposters Peter Doig | Frank Witkam Instagram — www.instagram.com

Video-essay 1: Hoe MarvelMan het superheldendom voorgoed veranderde

Tot slot van deze honderdste Filmnieuwsbrief maar liefst drie video-essays. Gewoon omdat het kan ;) Als eerste een video over het onbekend gebleven verhaal van MarvelMan en hoe deze het pad vrijmaakte voor superhelden met gevoel en met fouten. Ik kende het verhaal in elk geval nog niet.

Video-essay 2: Hoe Humphrey Bogart een legende werd

De tweede video gaat over de heldenstatus van Humphrey Bogart. Natuurlijk bekend van Casablanca, maar hoe werd hij eigenlijk een filmlegende? Check daarvoor deze heerlijke uitleg.

Video-essay 3: Filmklassiekers krijgen een nieuw leven op social media

En de derde video is misschien wel de leukste: hoe kun je oude filmscènes op ludieke wijze verwerken in sociale platforms van nu? Denk bijvoorbeeld aan een dansende Tom Cruise uit Risky Business in een virale Tik-Tok video. Of de ‘Cat Lady’ uit A Clockwork Orange in een live gestreamde yoga-les.

Share this post

Filmnieuwsbrief 100: 'Gone With The Wind' van de sokkel gestoten? | Hollywoods gegoochel met releasedata | Groeiende invloed van LHBTQ-makers

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing