De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 104: De corona-inflatie van box office cijfers | 'Tenet' vs 'Mulan': wie wint? | Parijs krijgt bioscoop van de toekomst

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 104: De corona-inflatie van box office cijfers | 'Tenet' vs 'Mulan': wie wint? | Parijs krijgt bioscoop van de toekomst

Sep 6, 2020
Share this post

Filmnieuwsbrief 104: De corona-inflatie van box office cijfers | 'Tenet' vs 'Mulan': wie wint? | Parijs krijgt bioscoop van de toekomst

filmnieuwsbrief.substack.com

Beste Filmnieuwsbrieflezers,

We're back! Na een korte zomerstop is ook de Filmnieuwsbrief weer terug om elke week weer het meest interessante filmnieuws van dichtbij en verder weg te verzamelen en van commentaar te voorzien. Nu Tenet het post-corona bioscoopseizoen officieel heeft geopend (meer daarover verderop), Disney met de online release van Mulan het eigen streaming kanaal wat nieuwe energie probeert te geven en de nieuwe trailer van No Time To Die het blockbustervirus levend houdt, is het weer hoog tijd voor nieuwe updates. Natuurlijk aangevuld met ander fascinerend nieuws uit onbekendere hoeken van de filmwereld.

Ik was volgens mij de enige die niet verbaasd was door het nieuws dat Robert Pattinson als de nieuwe Batman het coronavirus had opgelopen. Als er iets logisch is, dan zijn het vleermuizen als dragers voor dit soort virussen ;) Het komt vast weer goed met Batman...

Het lijkt ook goed te gaan met het filmfestival van Venetië, waar ondanks de coronamaatregelen het festival gewoon de festivalfilms in bioscoopzalen kan draaien: "So, no, Venice 2020 doesn't feel normal. But after months of lockdown, it does feel like a start."

Opmerkingen en suggesties zijn zoals altijd weer welkom op cinemonkey@me.com (of via een reply op deze mail). Veel plezier met deze bomvolle after-summer editie, een mooie filmweek en tot volgend weekend! En vergeet de donatie-alinea onderaan niet ;)


Tenet scoort! Maar wat zijn box office cijfers nog waard in coronatijd?

'Tenet harkt in een paar weken 100 miljoen dollar binnen. Box office gelijk aan Nolans vorige films.'

Deze koppen die door distributeur Warner met veel enthousiasme dit weekend naar buiten werden gebracht, lijken de film- en bioscoopsector weer vertrouwen in de toekomst te geven. Zeker omdat de bioscopen in zowel New York als Los Angeles nog altijd gesloten zijn en in China Tenet flinke concurrentie heeft van Chinese films. Maar hoe moeten we nu naar box office cijfers kijken? Er is immers geen enkele concurrentie nu van andere blockbusters. En met een verplichte lagere zaalbezetting, maar met meer zalen dan normaal die Tenet draaien, is een vergelijking met andere jaren onmogelijk te maken, zo stelt Celluloid Junkie.

Box Office Success and the New Normal: Looking Beyond the Numbers | Celluloid Junkie — celluloidjunkie.com

Topvrouw Warner Bros over toekomst filmbranche: "Let’s see what happens"

De baas van Warner Bros (waar sinds een jaar voor het eerst een vrouw de scepter zwaait) vertelt in een interview aan Deadline uitgebreid over 'haar' release van Tenet ("het is een marathon in plaats van een sprint"), Disney's online uitbreng van Mulan ("Ik begrijp hun strategie niet helemaal") en het niet naar buiten brengen van kijkcijfers van online releases ("Ik denk niet dat wij die cijfers meteen naar buiten brengen").

Om te besluiten met het epische: "Let’s see what happens" ;)

WarnerMedia Studios & Networks Boss Ann Sarnoff On Reviving Exhibition For ‘Tenet’, Windows & Disney+ ‘Mulan’ Experiment | Deadline — deadline.com

Overigens hadden bioscoopbezoekers in Singapore een paar angstige momenten toen ze niet alleen op het witte doek gigantische voorwerpen zagen rondvliegen, maar ook in de zaal zelf, toen het ventilatiesysteem uit het plafond brak en op argeloze filmkijkers terecht kwam.

'Tenet': Two Injured in Singapore as Theater Ceiling Collapses - Variety — variety.com

Als je Tenet in de Nederlandse bioscoop bekijkt met duidelijke ondertiteling sta je niet stil bij het feit dat sommige dialogen volstrekt onverstaanbaar zijn. De Britse krant The Guardian dook in het fenomeen van onverstaanbare teksten, terwijl ontploffingen loepzuiver te horen zijn.

Hard to pardon: why Tenet's muffled dialogue is a very modern problem | The Guardian

Online release van 'Mulan' is enorme gok voor Disney

In een razend interessant stuk op de in Disney gespecialiseerde website Musings on Mouse wordt de release van Mulan vergeleken met die van The New Mutants: online vs. bioscoop. Conclusie: Disney kan zich beter richten op de combinatie van bioscoop met een snelle online uitbreng dan het 'gerommel' met Mulan nu. Maar lees vooral het hele stuk. Verplichte kost voor wie meer wil weten over de strategie van Disney.

Disney's big week | Musings on Mouse — musingsonmouse.substack.com

Op Deutsche Welle las ik een paar weken geleden alweer een goed stuk over de risicovolle gok die Hollywood nu neemt met streaming. Zo gaat Disney zelfs met 22 euro of 30 dollar (bovenop je gewone abonnementskosten) de investering voor Mulan niet terugverdienen. De hoop is waarschijnlijk gevestigd op een groei van het aantal abonnees van Disney+, waar door een weinig vernieuwend aanbod veel abonnees van het eerste uur inmiddels zijn afgehaakt. En een film online aanbieden kan de piraterij tot meer dan duizend procent (!) doen toenemen.

Why streaming won′t save Hollywood | DW — www.dw.com

Er zijn trouwens wel degelijk een aantal landen waar je Mulan gewoon in de bioscoop kunt zien, waaronder China, Rusland en - dichter bij huis - Tsjechië en Polen. De hardcore Disneyfans kunnen dus een reisje boeken.

'Lockdown' is grootste filmsamenwerking ooit in Vlaanderen

Filmen in tijden van corona, het klinkt makkelijker dan het is. De Volkskrant had er al eerder een reportage over vanaf de set van de Nederlandse romantische komedie Casanova’s. In de Vlaamse krant De Tijd las ik een soortgelijke reportage over een groep Belgische filmmakers die de handen ineen heeft geslagen voor het maken van een tv-serie over de lockdown, toepasselijk getiteld Lockdown. Het leverde een unieke samenwerking op van twaalf Vlaamse regisseurs die elk een korte film van tien minuten maakten, met als rode draad dat elke film draait om twee personages die van elkaar gescheiden worden door een glazen wand. De films worden in november uitgezonden op de Belgische tv.

Filmmaker Gilles Coulier pleit in het stuk voor een nieuw model, met bioscoopreleases in de grotere steden en een online release op hetzelfde moment. Misschien kan het Nederlandse platform Picl een Vlaams filiaal openen om in dit gat te springen.

‘We bewijzen dat de Vlaamse film ook nu creatief kan zijn’ | De Tijd — www.tijd.be

'Ōma' bioscoop laat zien hoe een futuristische filmbeleving eruit kan zien

Als we het over futuristische cinema hebben, dan denken je meteen aan films die tegenwoordig met haast oneindige mogelijkheden elk verhaal met special effects kunnen vertellen. Je denkt waarschijnlijk niet aan de bioscoop, die al jaren een zwarte doos is met rijen achter elkaar.

Dat het ook anders kan, laat een Franse bioscoopondernemer zien. Volgend jaar moet in Parijs de Ōma bioscoop de deuren openen. Het doet denken aan een groot aantal zwevende ruimteschepen (of - iets minder futuristisch - een verzameling theaterloges boven elkaar).

Ōma in Paris will be the world's first 'vertical' cinema with private pods | Globetrender — globetrender.com

Een waanzinnige bioscoopervaring lijkt me! En als je met een gezin of familie in één 'pod' gaat zitten, is het meteen ook een coronaproof bioscoopuitje. Onderstaand filmpje ziet er in elk geval al bijzonder genoeg uit om er volgend jaar een trip naar Parijs voor te maken.

Brute betonnen bioscopen herinnering aan 'heilstaatcinema'

Van de bioscoop naar de toekomst naar de bioscoop uit een grauw communistisch verleden. Op de website Arch Daily is een kleine maar erg fijne selectie aan brute betonnen bioscopen te zien.

Eastern Bloc Architecture: Sci-fi Cinemas | ArchDaily — www.archdaily.com

John Waters ontwerpt posterparodie voor New York Film Festival

Net als voor bioscopen ben ik ook een sucker voor bijzondere filmposters. Ik werd dan ook erg blij van het nieuws dat het New York Film Festival de legendarische filmmaker John Waters had gevraagd een poster voor het festival te ontwerpen (klik hier voor de uitvergrote versie).

Get in free, pay to get out! No awards! No world premieres!

Daarnaast stelde Waters een programma samen onder de iconische titel Art Movie Hell at the Drive-In, met films als Gaspar Noé’s Climax (2018) en Pier Paolo Pasolini’s Salò, or The 120 Days of Sodom (1976).

Adembenemende IMAX beelden - maar wel van 118 jaar geleden

In Eye zijn vanaf 7 september een aantal vertoningen van bijzondere 68mm films van rond 1900 te zien in prachtig gerestaureerde versies. Voor elke liefhebber van filmgeschiedenis verplichte kost. Maar op YouTube vond ik een geweldig 68mm filmpje dat Eye niet vertoont: The Flying Train uit 1902, uit het archief van het MOMA in New York. Bekijk het filmpje op groot scherm en je weet niet wat je ziet. Een uitgebreide video over deze meer dan honderd jaar oude voorganger van IMAX vind je trouwens hier.

Tot slot wil ik weer de nieuwe donateurs bedanken die mij recent met een gift hebben gesteund. Heel fijn! Het stelt me in staat om met jullie steun ook na ruim honderd nieuwsbrieven op onafhankelijke wijze te blijven berichten over de film- en bioscoopsector. Meer weten over hoe je me met een kleine óf wat grotere gift kunt steunen, om zo de titel Filmnieuwsbriefvriend te krijgen? Check dan mijn donatiepagina: 

https://www.nicovandenberg.net/support

Alvast bedankt!

Share this post

Filmnieuwsbrief 104: De corona-inflatie van box office cijfers | 'Tenet' vs 'Mulan': wie wint? | Parijs krijgt bioscoop van de toekomst

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing