

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 119: Oscarnominaties steeds meer een Netflix-feestje | Kabelbaan naar 'Hollywood Sign' blijkt luchtfietserij | Verdwijnende bioscopen in India vastgelegd
Terwijl op zondag de berichten over versoepelingen zeer somber zijn en het doemscenario van een bioscoopheropening pas tegen de zomer steeds reëler wordt, is er gelukkig nog genoeg interessants te lezen, luisteren en bekijken. Althans, dat hoop ik met deze nieuwsbrief, waar naast artikelen ook podcasts en video-essays in staan. Hollywood voert de boventoon, maar er is ook nog nog meer dan alleen Tinseltown gelukkig.
Heb een fijne filmweek, hou het nog even vol en tot nummer 120!
*****
Meer weten over hoe je mijn Filmnieuwsbrief met een donatie kunt ondersteunen? Check dan mijn site: https://www.nicovandenberg.net/support. Alvast bedankt!
Oscarnominaties steeds meer een Netflix-feestje
De Oscarnominaties zijn inmiddels bij elke filmliefhebber wel bekend, maar onderstaande tweet vat het wel erg goed samen.

Voor wie de voorspellingen van de winnaars wil volgen, kan trouwens prima bij Variety terecht. Altijd leuk om mee te raden.
Kabelbaan naar 'Hollywood sign' blijkt luchtfietserij
Warner is niet alleen in het nieuws vanwege het feit dat ze in de VS al hun nieuwe films meteen op VOD uitbrengen, ook hadden ze grote plannen voor een kabelbaan naar het bekendste filmsymbool in Los Angeles: Hollywood Sign, ofwel de iconische blokletters in de heuvels die de filmindustrie zijn naam hebben bezorgd.
De LA Times meldt nu dat de plannen voor de kabelbaan, die zo'n honderd miljoen dollar zou gaan kosten en de Hollywood Skyway zou heten, nu van de baan zijn. Kort gezegd: het is teveel gedoe ;)
Warner Bros. steps away from $100-million aerial tramway | Los Angeles Times — www.latimes.com
Podcast: het ontstaan van de megabioscoop
Het lijkt zo vanzelfsprekend dat bijna alle nieuwe bioscopen grote complexen met veel zalen zijn. Maar dit is pas echt begonnen rond 1995, toen in de Amerikaanse stad Dallas de AMC Grand 24 (met 24 zalen) opende. Inspiratie hiervoor kwam trouwens uit België waar in 1988 al Kinepolis Brussel opende, met 25 zalen. Dit alles hoorde ik in de podcast 99% Invisible die in een recente aflevering aandacht aan dit fenomeen van de 'megaplex' besteden. Aanrader!
The Megaplex! | 99% Invisible — 99percentinvisible.org
Honderden unieke bioscopen in India vastgelegd - voor het te laat is
Op de website van Al Jazeera vond ik een mooi stuk over een fotoproject om de verdwijnende oude bioscopen in India vast te leggen. Want het land heeft niet alleen een rijke filmgeschiedenis, maar ook van bioscopen. Alleen in een tijd van opkomende multiplexen leggen de vaak verouderde bioscopen met maar 1 zaal langzaam het loodje. Een stuk om nog even bij weg te dromen dus...
32,000km, 655 screens: Documenting India’s endangered cinemas | Al Jazeera — www.aljazeera.com
De Spaanse griep schudde Hollywood flink op - doet corona hetzelfde?
Het blad Time blikte terug op de bioscoopsluiting tijdens een vorige pandemie - die van de Spaanse griep in 1918. De gedwongen sluiting en de erop volgende heropening was het begin van een aantal grote veranderingen voor Hollywood. Je zou kunnen zeggen dat daarna de filmindustrie pas echt professionaliseerde, Benieuwd of die waterscheiding nu ook op gaat treden, nu niet alleen in New York, maar ook in Los Angeles de bioscopen weer open gaan.
Overigens ben ik - in Delpher - druk op zoek naar stukken in oude kranten over bioscoopsluitingen rond 1918 in Nederland. Tips zijn welkom!
People Longing for Movie Theaters During the 1918 Flu Pandemic Feels Very Familiar in 2021 — time.com
Video-essay: een eeuw auto-achtervolgingen in de cinema
Niets is natuurlijk zo leuk als je mee laten slepen in de magie van actiefilms. Vooral auto-achtervolgingen, ofwel 'car chases', is een genre op zichzelf geworden waar je zintuigen - net als in een goede achtbaan - helemaal gek kunnen worden gemaakt. Toch zag ik een video waarin een flink aantal trucs die sinds de start van de cinema hierbij zijn gebruikt, worden uitgelegd. Van de 'biscuit-stellage' tot het probleem dat auto's tegenwoordig te veilig zijn om stunts mee uit te halen: alles komt voorbij in deze toffe kleine inkijk in het autostuntwerk.