Filmnieuwsbrief 123: Oscars ontsporen | Recordsubsidie voor Vlaamse film over warenhuisbrand | Filmfans hermonteren klassiekers
Op deze zonnige Koningsdag tik ik, uiteraard met een oranje tompouce onder handbereik, deze 123e Filmnieuwsbrief. Met nog steeds veel onzekerheid over de mogelijke heropening van bioscopen en filmtheaters op 26 mei, nu de druk op de zorg nog steeds hoog is. Blij dat ik slechts aan de knoppen van deze nieuwsbrief hoef te zitten...
Waar bioscopen in de VS weer massaal worden bezocht, is de situatie in Europe een stuk lastiger. In Duitsland moeten bioscopen minstens tot 30 juni dicht blijven, terwijl in Italië de filmzalen gisteren (26 april) weer open zijn gegaan. Engeland en Frankrijk denken aan 17 mei, waarna - hopelijk - Nederland ruim een week later volgt. België moet nog langer wachten, tot minstens ergens in juni.
Ondertussen gaan de terrassen weer open, maar met regenachtig weer op komst wordt het toch weer voor de tv zitten. Of duik een keer in mijn Filmnieuwsbrief-archief ;) Tot de volgende editie!
De 93e Oscars: "A train wreck in a train station"
Nog nooit voelde alle media-aandacht voor de Oscars, ook in Nederland, als een journalistenfeestje dat niet verder van het publiek af kon staan. Zelfs onder veel filmliefhebbers merkte ik dit jaar minder interesse dan ooit voor het Hollywoodfeestje, ondanks de massale aandacht in alle kranten en op alle radiozenders.
Dat het de meeste mensen weinig kon schelen, bleek een dag later wel uit de kijkcijfers. In Nederland keken slechts 10.000 mensen naar de liveshow op Fox, tegen 50.000 vorig jaar. En in de VS bleef de door Steven Soderbergh als speelfilm gedraaide ceremonie (inclusief kunstmatig letterboxed-formaat) zelfs onder de 10 miljoen kijkers, tegenover 25-30 miljoen de afgelopen jaren. Onderstaand staatje spreekt wat dat betreft boekdelen.
Op Twitter las ik een treffende conclusie dat de Oscars als tv-show in een jaren '90 format anno 2021 ten dode is opgeschreven. Daar doen de prima winnaars van dit jaar weinig aan af. Waarbij China de Oscarwinst van Nomadland-regisseur Chloé Zhao vakkundig van het Chinese internet wegdrukte.
Lees vooral ook deze analyse over het achterhaalde denken van een lineaire ellenlange zichzelf feliciterende vol van commercials zittende middle-of-the-road show. Nieuwe streamingdiensten of tv-formats laten zien hoe het wél moet.
Niet voor niets kopt de New York Times ook: "Waarom de Oscars in 2021 weinig verschilden van vorige jaren". Kernpunt van de zeer leesbare analyse: er is bij de Oscars geen samenhangend verhaal over wat films zijn en waarom we ze moeten koesteren.
Why the 2021 Oscars Weren't So Different From the Past | The New York Times — www.nytimes.com
Een stuk minder genuanceerd - maar wel zeer raak - is de heerlijke analyse in de filmnieuwsbrief The Ankler met de mooie kop: 'Train Wreek at the Train Station'. De Oscar-ballon is definitief doorgeprikt, zo lijkt het wel.
Train Wreck at the Train Station | The Ankler — theankler.com
Vlaamse film over brand in Brussels warenhuis krijgt recordsubsidie
In Nederland wachten we met smart op de bioscoopuitbreng van De Slag om de Schelde, met een budget van 14 miljoen euro één van de duurste films ooit gemaakt in Nederland. Maar in België werkt regisseur Jan Verheyen nu hard aan een minstens zo spectaculaire film over de brand van het Brusselse warenhuis Innovation in 1967, waarbij 250 mensen om het leven kwamen. De film krijgt één miljoen euro subsidie van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Een recordbedrag voor een Vlaamse film. Dat bedrag moet nog verder worden aangevuld tot 4-5 miljoen euro om hem uiteindelijk te kunnen maken. De titel wordt Happening. Laten we hopen dat dat ook op de film zelf slaat.
Regisseur Jan Verheyen krijgt monstersubsidie voor verfilming van brandramp in de Innovation | VRT NWS — www.vrt.be
Digitale techniek voorziet oude films van nieuwe 'product placement'
Een nieuw champagnelabel plakken op de flessen in Casablanca, hedendaagse reclameborden plaatsen in Ocean's 11; het kan allemaal met een nieuwe techniek om nieuwe 'product placement' naadloos in oude films te laten zien. En op die manier reclame maken is toch een belangrijk onderdeel van de filmindustrie. Logisch dat ook klassiekers worden gebruikt om er opnieuw geld mee te kunnen verdienen, zo meldt BBC News. Het Britse reclamebureau Mirriad heeft deze techniek nu onder andere verkocht aan - uiteraard - een Chinese videostreamer. Maar ook voor nieuwe films kan het model worden gebruikt. Betaalt het ene bedrijf toch meer dan het andere? Met een druk op de knop is het logo vervangen. Kassa!
How product placements may soon be added to classic films | BBC News — www.bbc.com
De ultieme lijst van films gebaseerd op videogames
Elke filmliefhebber heeft wel wat met lijstjes. Maar zo één als hieronder kom ik niet vaak tegen. Op Paste Magazine staan nu alle live-action films gebaseerd op videogames, gerangschikt op kwaliteit: van Chanbara Beauty: The Movie—Vortex ("feels like a rediscovered VHS copy of a movie some buddies made over a weekend one lazy summer after conning a few aspiring actresses") tot John Hsu’s Detention ("one of the best looking and sounding videogame adaptation"). Kortom: een lijst als ultieme ontdekkingstocht!
Every Live-Action Videogame Movie, Ranked | Paste Magazine — www.pastemagazine.com
Video-essay: Hoe cinefielen eigen filmmontages tot filmkunst verheffen
Dit is echt een must-see video, over de enorme creativiteit die filmliefhebbers laten zien in zelfgemaakte hermontages van klassiekers als Star Wars, La La Land (de no-dancing edition), of Brian de Palma's Raising Cain, waarbij de door de Nederlandse filmmaker Peet Gelderblom gemaakte 'fan edit' door De Palma werd verheven tot officiële Director's Cut. Zo neem je creatieve filmfans dus pas echt serieus.
Wil je mijn Filmnieuwsbrief mogelijk blijven maken met een donatie naar keuze? Check dan mijn website: https://www.nicovandenberg.net/support. Alvast bedankt!