

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 124: Coronapas als bioscoopticket | Netflix negeert filmparel | Preutse poster voor Verhoevens 'Benedetta'
Met nog steeds overal in Europa dichte bioscopen - alhoewel de heropeningen in aantocht zijn - wordt het gemis van een film in een echt filmzaal wel steeds groter. Dat was denk ik ook de reden voor Nieuwsuur om op 4 mei een item hierover te maken. Helaas bleef het steken in een nietszeggend filmpje over de vorig jaar gesloten bioscoop in Tiel als 'coronaslachtoffer' (ze hadden het sowieso met de afgetrapte zalen en ingezakte stoelen ook zonder corona niet gered). Verder zaten de mannen van KINO wat geposeerd-houterig in hun zaal en bleek de exploitant van de Leidse bioscopen een rasoptimist, zonder echt in te gaan op de vele uitdagingen. Want deze 124e Filmnieuwsbrief laat zien dat die er volop zijn. Een fijne filmweek en tot nr. 125!
Bioscopen gaan weer open - maar niet voor iedereen
In de komende weken gaan steeds meer bioscopen in Europa weer open, zo is terug te zien in een handig 'bioscoopheropeningensoverzicht' in Screen Daily. Alhoewel deze data natuurlijk altijd onder voorbehoud zijn, zo zien we ook met de steeds maar weer opschuivende versoepelingsdata in Nederland.
Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verwelkomen vanaf 17/19 mei weer bioscoopbezoekers. Andere landen moeten minstens nog tot juni wachten. Finland en Italië hebben eind april hun bioscopen weer heropend, en Spanje, Zweden en Zwitserland waren al open.
Waar in Nederland nog volop het politieke debat over een 'toegangstestsamenleving' wordt gevoerd, is Denemarken er vorige week al mee gestart. Alleen met een coronapas waarop staat of je negatief getest of gevaccineerd bent, kom je daar nu de bioscoop in. Testen is daar nu 'het nieuwe normaal'. In Nederland is de bioscoopbond daar trouwens een fel tegenstander van.
Cinema reopening dates around the world: latest updates | Screen Daily — www.screendaily.com
Paul Verhoeven pakt opnieuw het erepodium in Cannes
Paul Verhoeven is een filmmaker met een missie. Tot twee keer toe heeft hij Nederland verlaten omdat hij hier niet meer de films kon maken die hij voor ogen had. Eerst gaf de VS hem een nieuwe kans, maar nu is zijn nieuwe filmland Frankrijk geworden, waar hij in 2016 het veelgeprezen Elle maakte. En nu is daar zijn nieuwe film Benedetta die, net als Elle, ook in de officiële competitie van Cannes zal draaien en daarmee kans maakt op de Gouden Palm. De net vrijgegeven trailer van Benedetta maakt al meteen razend nieuwsgierig. De film gaat op 9 juli - gelijk met Cannes - overal in Frankrijk uit. Een Nederlandse releasedatum heb ik nog niet voorbij zien komen.
Curieus is wel dat Cannes de oude promotieposter van de film in de aankondiging gebruikt. Wat mij betreft is deze veel mooier dan de officiële filmposter die een stuk conventioneler is. Gemiste kans.


Overigens heeft Verhoevens vaste scenarioschrijver Gerard Soeteman een paar jaar geleden al zijn naam van het project af laten halen nadat hij aan het scenario van Benedetta had gewerkt maar vond dat de seks een te grote nadruk kreeg. In dit verband zag ik in de onvolprezen Facebookgroep Nederlandse Film Fans nog een mooie post. In de jaren '70 en '80 stuurden Paul Verhoeven en Gerard Soeteman elkaar schriftjes toe met aantekeningen. Later werd een fax gebruikt. Niet altijd met succes ;)
Oscarfilms weer massaal gedownload - maar is dit nieuws?
Afgelopen week haalde het bericht dat ook dit jaar Oscarfilms als Nomadland weer massaal illegaal werden gedownload veel (sociale) media. Ik blijf me hierover verbazen. Vooral omdat dit soort nieuws een grijze plaat begint te worden. Bron van het nieuws is Torrentfreak die vooral aantallen downloads bijhoudt. Maar nergens in de media wordt gemeld dat er bij deze getallen geen onderscheid wordt gemaakt tussen landen waar Nomadland rond de uitreiking al legaal te zien was via een streamingdienst, en of de downloadaantallen van Oscarfilms dit jaar hoger of lager liggen dan voorgaande jaren. Juist dat zou interessant zijn om te onderzoeken. Want juist in een tijd dat het steeds vaker voorkomt dat mensen op meerdere streamingdiensten geabonneerd zijn, verdient het downloaddebat een serieuze en genuanceerde aanpak in plaats van wat geroeptoeter.
Oscarwinnaar Nomadland wordt massaal illegaal gedownload | Dutchcowboys.nl — www.dutchcowboys.nl
Rotten Tomatoes leent hype-methodes van krantenmagnaat om teddybeer nr. 1 te maken
Het nieuws dat de film Paddington 2 op Rotten Tomatoes (RT) de klassieker Citizen Kane van die troon heeft gestoten als 'best rated film ever' is al even bekend. Maar de manier waarop dat gebeurde, wat minder. RT vond namelijk een 80-jaar oude negatieve recensie van Orson Welles' magnum opus, waarmee de film niet meer '100% fresh' was. Waardoor Paddington 2 er met de koppositie vandoor ging. Bedenk daarbij wel dat de kop van 'beste film ooit' behoorlijk misleidend is. Het gaat om een film die niet minder dan 3 sterren heeft gehad. Je zou dus kunnen zeggen dat een 'zesjesfilm' het meeste kans maakt. Een echt meestwerk heeft naast tienen vaak ook vieren. Een mooi staaltje marketing dus van RT om dit te kramen als 'nieuwe beste film ooit'. En de meeste media gingen er in mee ;)



Netflix doorbreekt met Zach Snyders zombies het 'window' taboe
De bioscoopwereld na corona is definitief veranderd, blijkt wel uit het nieuws dat Zack Snyders nieuwe zombiefilm Army of the Dead een week voor de release op Netflix door een aantal grote Amerikaanse bioscoopketens in 600 zalen wordt uitgebracht. Waar eerder films met zo'n korte window een bioscoopboycot kregen, worden ze nu omarmd door dezelfde ketens. Het kan niet anders of dit gaat straks ook hier gebeuren.
A Major Theater Chain Has Opened Its Doors to Netflix, Giving ‘Army of the Dead’ a Nationwide Launch — www.indiewire.com
... maar Netflix gooit ook een echte filmparel zonder promotie meteen online
Netflix is niet altijd bezig met filmliefde. Ze brengen genoeg mooie en interessante films uit, maar in hun marketing gaat het toch voornamelijk om zo veel mogelijk clicks en een zo groot mogelijk bereik. Zo kan het gebeuren dat een pareltje als The Disciple, een veelgeprezen hit op filmfestivals als Venetië en Toronto, volstrekt zonder enige promotie door Netflix online werd gezet. De film speelde nauwelijks een rol in het filmprijzencircus, dus was er voor Netflix blijkbaar geen eer aan te behalen, zo schrijft de LA Times. Dan maar aandacht voor en een link naar de film in deze nieuwsbrief.
Review: ‘The Disciple’ is already one of the year’s best movies. Does Netflix know — or care? | Los Angeles Times — www.latimes.com
Video-essay: meta-parodie 'Neo-Snyderism'
Tot slot nog meer Zach Snyder! Wie deze Filmnieuwsbrief al even volgt, weet dat ik een groot liefhebber ben van het video-essay en de mash-up. Maar soms zijn ze wel erg serieus en vragen ze om een parodie. Recent zag ik een prachtig voorbeeld voorbij komen met als titel 'What is neo-Snyderism?' over Zach Snyders Director's Cut van Justice League. Het is een geweldig goed gemaakte beeld-voor-beeld gepersifleerde versie van het veelbekeken video-essay 'What is Neorealism?'. Ook aan de oorspronkelijke voice-over teksten is een perfecte nieuwe draai gegeven.
What is neo-Snyderism?
What is Neorealism?
Wil je mijn Filmnieuwsbrief mogelijk blijven maken met een donatie naar keuze? Check dan mijn website: https://www.nicovandenberg.net/support. Alvast bedankt!