Filmnieuwsbrief 126: Filmcensuur in Hong Kong en Hongarije | Bollywoods obsessie met huidskleur | Video-essays vieren bioscoopheropening
Goedemorgen! De vorige nieuwsbrief is alweer even geleden, maar met de heropende bioscopen en de tot leven gekomen film- en bioscoopsector is er weer meer dan genoeg reden voor een nieuwe editie.
Vooral de Nederlandse film scoort meteen erg goed in de bioscoop. De bos-office wordt gedomineerd door De Slag om de Schelde die stevig op de eerste plek staat. In de openingsweek trok dit oorlogsdrama bijna de helft van het totale bioscoopbezoek. Afgelopen weekend zakte dat terug naar een kwart, maar evengoed een mooie prestatie voor een indrukwekkende film. De film van Matthijs van Heijningen sleepte dan ook in no-time de Gouden Film in de wacht. Net als Bon Bini: Judeska in da House trouwens, de publieksfavoriet die stevig op de tweede plek in de box office staat. En ook De Oost van Jim Taihuttu, die ook gewoon op Amazon Prime te zien is, doet het nu goed in de bioscoop. Voor goede, bijzondere of spectaculaire films blijven mensen wel naar de bioscoop gaan, dat is duidelijk. De angst vanuit de bioscoopsector voor de macht van streaming platforms is lang niet altijd terecht, zo blijkt.
Meer filmnieuws zoals altijd hieronder weer in de extra volle nieuwsbrief. En reacties blijven natuurlijk welkom via mail. Een fijne filmweek en tot de volgende #filmnieuwsbrief!
China vergroot filmcensuur in Hong Kong
Het is de paradox van deze tijd. Vrijheid lijkt vanzelfsprekend, met alles wat je online of in de bioscoop aan films kunt zien. Maar tegelijk rukt er ook repressie en censuur aan alle kanten op. Rusland en China zijn al bekende voorbeelden, waar de filmcensuur regelmatig stukken uit films knipt. Nu moet ook Hong Kong eraan geloven. En wederom onder het mom van 'bedreiging van den nationale veiligheid'. Het blijft niet bij knippen, bepaalde films worden nu ook geweigerd. In een goed stuk in de New York Times lees je dat de vaagheid van de nieuwe wet de machthebbers alle ruimte geeft tot het verbieden van films. En Hollywood zal niet heel veel hiertegen doen, daar is de Chinese bioscoopmarkt te belangrijk voor...
China’s Censorship Widens to Hong Kong’s Vaunted Film Industry, With Global Implications | The New York Times — www.nytimes.com
En er gaat wel meer verloren in Hong Kong. Niet alleen de filmvrijheid, maar ook de cinemarijkdom. Ook hier rukken de zwarte dozen op, ten koste van iconische en historische bioscopen. In de South China Morning Post een mooie maar trieste opsomming van de rijke bioscoopgeschiedenis, met stijlen variërend van art-deco tot brutalisme.
The Beatles, Cantonese opera, Alien and even Miss Universe … Old Hong Kong’s iconic cinemas saw it all – but which ones are still standing? | South China Morning Post — www.scmp.com
Hongarije verbant films als Harry Potter en Bridget Jones
Ook dichter bij huis slaat de censuur en bekrompenheid toe. In de EU-lidstaat Hongarije waait een stevige anti-LHBT-wind. De meest recente stap is het verbieden van boeken, films en series met LHBT-thema's. Zelfs 'verdorven' films als Bridget Jones's Diary, Harry Potter en Billy Elliot hebben een 18+ certificaat gekregen en mogen pas rond middernacht op tv worden uitgezonden. Dat stemt weinig hoopvol, zo om de hoek in Europa...
Protests in Hungary over ban on 'promoting' homosexuality | France 24 — www.france24.com
Onderzoek laat zien dat Bollywood nog altijd een traditioneel bolwerk is
Meestal gaat alle aandacht uit naar Hollywood en de achterstand die vrouwen, zwarten en LHBT'ers nog altijd hebben. Maar nu is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar Bollywood, de gigantische filmindustrie in India. Met hulp van artificial intelligence (AI) zijn honderden films van de afgelopen 70 jaar onderzocht op vooroordelen rond gender, kleur en geaardheid. Tegelijk werd dit onderzoek ook gedaan voor Hollywood, om het als meetlat naast elkaar te kunnen leggen.
De conclusies staan nu beschreven in een stuk op BBC News. Bollywood wordt progressiever, maar het gaat zeer langzaam, zeker als je het met Hollywood vergelijkt. Nog altijd hebben traditionele patronen de overhand in de miljardenindustrie. Goed om zo'n onderzoek ook een keer in Nederland te doen trouwens. De uitkomst zou nog wel eens tegen kunnen vallen...
AI shows Bollywood obsession with fair skin and sons | BBC News — www.bbc.com
Kinepolis-topman houdt rekening met 'bioscoopkrimp'
In deze tijd waarin bioscopen weer langzaam volstromen, houden doemdenkers zich rustig. Behalve de CEO van Kinepolis, Eddy Duquenne. In een uitgebreid stuk in het Belgische De Tijd legt hij uit hoe zijn keten het afgelopen jaar is doorgekomen en probeert het hoofd boven water te houden. Daarbij zegt hij ook iets opmerkelijks:
"Financieel zijn we straks in staat om een permanente krimp van 20 procent van de bezoekers te compenseren."
Daarbij zegt hij niet dat bioscopen ten dode zijn opgeschreven. Maar wel dat hij op termijn rekening houdt met een teruggang. Een geluid dat je niet heel vaak hoort uit de branche.
Eddy Duquenne: ‘Kinepolis heeft weer voorsprong op de concurrentie genomen' | De Tijd — www.tijd.be
MUBI start podcastserie met Verhoevens 'Turks Fruit'
Filmpodcasts groeien als kool, met MUBI als nieuwste aanwinst. De eerste aflevering is meteen een hele fijne en staat helemaal in het teken van Paul Verhoevens Turks Fruit (1973), inclusief nieuwe interviews met Verhoeven, hoofdrolspeelster Monique van de Ven en cameraman Jan de Bont. En filmjournalist Dana Linssen schreef er ook nog een fijn stuk bij waarin ze de tijdsgeest in het Nederland van toen onder de loep neemt.
MUBI Podcast: Episode 1 - Paul Verhoeven’s “Turkish Delight" Ignites the Netherlands | MUBI — mubi.com
Laurel & Hardy-kenner Bram Reijnhoudt overleden
Toen ik las dat Laurel & Hardy-kenner en -pleitbezorger Bram Reijnhoudt (89) vorige week is overleden (zie het I.M. van Hans Beerekamp), kreeg ik even een schok. Mede door hem is mijn liefde voor 'de dikke en de dunne' in de loop van de jaren alleen maar toegenomen. Hij was een van de drijvende krachten achter de Nederlandse Laurel & Hardy club (de Perfect Day tent) die regelmatig in Tuschinski en The Movies de befaamde 'leuke middagen' organiseerden en waar altijd de lach door de dampende zaal heen golfde. Zeker de eerste keer was dat voor mij als jonge cinefiel een magische ervaring. Maar Bram Reijnhoudt was ook vormgever van het clubblad Blotto én van het befaamde filmblad Film Fun van Thys Ockersen. Hij zal worden gemist op de komende L&H middag op 6 november in Tuschinski.
Bram Reijnhoudt | Het Schimmenrijk — www.hetschimmenrijk.nl
Record aantal bioscopen weer open sinds de corona-uitbraak
Steeds meer bioscopen gaan weer open, nu de besmettingen in de meeste westerse landen flink teruglopen. Er is nu een recordaantal van 83% van alle bioscopen wereldwijd dat weer films vertoont.
Alleen in India, waar het virus recent weer flink toesloeg, blijven veel bioscopen voorlopig nog dicht.
Comscore Box Office Intelligence Shows 83% of Movie Theaters Are Now Open Worldwide | — www.prnewswire.com
Mashup: Welcome Back!
Baris Azman maakt voor de Rotterdamse bioscoop KINO al jaren toffe trailers en mashups. Maar de Welcome Back mashup die hij voor de heropening van de bioscoop maakte, is wel errug goed. Mag deze de komende tijd voor elke film in de bioscoop worden vertoond?
Video-essay: Return to the City
Een mooi video-essay dat hierop aansluit is Luís Azevedo's ode aan de verlaten stad in Return to the City met veel prachtige fragmenten uit de filmgeschiedenis over de grote stad die nu overal langzaam weer tot leven komt. Je krijgt meteen weer energie van zoveel prachtige filmscènes.
Wil je mijn Filmnieuwsbrief mogelijk blijven maken met een donatie naar keuze? Check dan mijn website: https://www.nicovandenberg.net/support. Alvast bedankt!