Filmnieuwsbrief 14: Eindelijk homo's op het witte doek, maar nog steeds teveel mannelijke filmcritici
Goedemorgen/middag/avond! Het was weer een interessante filmweek, met veel nieuws over Virtual Reality (het nieuwe toverbegrip in film), veel aandacht voor de homo-tienerfilm Love, Simon (waar ik in Nieuwsuur nog wat over mocht zeggen) en veel zinnigs over filmjournalistiek.
Verder schreef ik deze week over de cliché-beelden die er over de Belgische en Vlaamse film bestaan, onder de titel "De Belgische cinema is beter dan de Nederlandse. Toch?" En uiteraard kon ik niet om de open brief van Redbad regisseur Roel Reiné heen die graag met de Dutch Academy For Film in gesprek wil gaan over de Gouden Kalveren. Zijn verzoek is gehonoreerd: eind juni vindt er een openbaar debat hierover plaats, waarschijnlijk in Amsterdam.
Vergeet vooral niet de Filmnieuwsbrief te delen met je vrienden of collega's. Tips en suggesties zijn altijd welkom, gewoon even antwoorden op deze mail.
Een fijn filmweekend en tot volgende week!
Gay op TV
Voor Nieuwsuur mocht ik gisteravond proberen wat zinnigs te zeggen over de tienerfilm Love, Simon. waar de hoofdpersoon op een natuurlijke manier worstelt met zijn coming-out, maar daar op een prachtige manier uitkomt. Het is niet alleen is het een erg goede film, ook kan het belang ervan niet onderschat worden. Niet alleen in de VS, maar zeker ook hier in Nederland. Want met de seksuele diversiteit in de Nederlandse film is het droevig gesteld, zo stelde ik in maart al in een stuk voor HP/De Tijd.
Een Hollywood-tienerfilm met homoseksueel hoofdpersoon | Nieuwsuur
De blanke man in de krant is dominant ...
Je verwacht het wel, maar de cijfers zijn toch ontluisterender dan je denkt: filmjournalistiek is het domein van de blanke man (waar ondergetekende ook bij hoort). Naar aanleiding van een onderzoek naar bijna 20.000 recensies op de grote filmverzamelsite Rotten Tomatoes blijkt dat ruim 75% is geschreven door een man. Het aantal blanken ligt zelfs op ruim 80%. Hier staat de samenvatting, maar mocht je het hele rapport willen lezen, klik dan hier. Zeker doen, want er is ook onderzocht of een gekleurde vrouwelijke filmcriticus anders over films oordeelt dan haar blanke mannelijke collega.
Al was er ook kritiek op het onderzoek, onder meer door Alison Willmore van Buzzfeed en de Filmspotting SVU podcast (check hier het hele Twitter-draadje).
... maar Toronto neemt de vrouw op sleeptouw
Actrice Brie Larson maakte naar aanleiding van dit onderzoek bekend dat zowel Sundance als het Toronto International Film Festival 20% van alle persaccreditaties aan ondervertegenwoordigde groepen zullen geven. Je moet hier dus wel wat over invullen op het inschrijfformulier. Omdat hokjes als M/V en etniciteit tot nu toe niet op het accreditatieformulier stonden, hebben beide festivals geen idee hoe de verhoudingen nu liggen. En als het gaat om verplichte quota, zijn de reacties per definitie gemengd.
How TIFF and Sundance Will Boost Underrepresented Journalists | IndieWire — www.indiewire.com
Met een VR-bril je eigen bioscoop
VR - virtual reality - is niet alleen hip, het is ook nog eens een razend interessante filmkunst in opkomst. Kijk naar het succes van CARNE y ARENA van Alejandro González Iñárritu, waarvan EYE inmiddels met 700 verkochte kaarten nu twee weken volgeboekt is. In The Guardian een tof stuk over de trend van 'immersive cinema' (ik heb er nog geen echt goed Nederland woord voor kunnen vinden). De techniek is inmiddels zo levensecht, dat het absoluut meer is geworden dan een simpele gimmick.
Virtual truth: face to face with immersive documentaries | The Guardian
Een filmreis in Afrika
Veel Afrikaanse filmmakers hebben decennia lang furore gemaakt op buitenlandse festivals. Maar vaak waren hun films niet in eigen land te zien. Daar komt nu nu verandering in. Films van de Senegalese regisseur Ousmane Sembene (overleden in 2007) gaan op toernee door zijn thuiscontinent, onder de titel Sembene Across Africa. In een prachtig lang stuk op IndieWire kun je lezen hoe met dit project vooral de lokale filmcultuur gestimuleerd moet worden. Over inspirerend gesproken!
Africa’s Greatest Filmmaker Has Been Unavailable to Africans Until Now | IndieWire — www.indiewire.com
Trump trailer op de filmpijnbank
Jullie hebben ongetwijfeld de bizarre trailer gezien die Trump liet maken voor de top tussen hem en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Maar wat vindt een trailerexpert hiervan? Een heerlijk stuk op - wederom - IndieWire:
Tense piano notes giving way to a furious volley of synthesized sturm und drang followed by cascades of cautious but hopeful uplift! Internationally recognizable boldface names! And it’s not a Marvel movie?
Trump Movie Trailer to Impress Kim Jong Un Analyzed By Trailer Editor | IndieWire
De Nederlandse Filmblik
De Redbad marketingtrein dendert door. Deze week ageerden de makers tegen de leeftijdsgrens van 16 jaar en ouder voor de film. Komen er nu ook twee versies in de bioscoop, net zoals bij Michiel de Ruyter gebeurde?
De bouw van de nieuwe Euroscoop bioscoop in Amsterdam-Noord, met 12 zalen en 2.500 stoelen, is na jaren voorbereiding deze week eindelijk gestart. De geplande opening is najaar 2019. Al weet je het nooit, met zo'n gebouw vlak bij de Noord-Zuidlijn...
Meer bioscoopnieuws: gisteravond opende officieel Focus Filmtheater in Arnhem na een paar weken proefdraaien de deuren. Niet zo groot als Euroscoop, maar een groei van drie naar vijf zalen en van 270 naar 385 stoelen is toch een mooie sprong.
Tot slot: afgelopen week vond in Barcelona de grote jaarlijkse CineEurope conferentie weer plaats. Teveel nieuws en onderwerpen kwamen er voor deze nieuwsbrief langs, dus kijk vooral zelf op een aantal sites die de boel probeerden te verslaan: Deadline, Hollywood Reporter en (deels achter een betaalmuur ) Holland Film Nieuws. Misschien kom ik hier volgende week nog verder op terug.