Filmnieuwsbrief 140: Netflix en docu 'Flee' schrijven Oscargeschiedenis | Vrouwen domineerden begintijd Hollywood | Filmschurken en filmlocaties
Het zonovergoten weekend wat we nu hebben - in elk geval in Amsterdam - luidt hopelijk een mooie periode in waarin we weer naar het leven kunnen van voor 2020. Mijn humeur gaat in ieder geval met sprongen vooruit als ik denk aan fijne volle bioscopen, een dampend nachtleven en een leven zonder mondkapje. Hopelijk kunnen we van deze film binnen een paar weken de eindcredits zien en aan een fris nieuw deel beginnen.
Het Filmfestival van Berlijn- ofwel de Berlinale - zit nog in een tussenfase, met fysieke screenings gecombineerd met testen en een kleinere capaciteit. Maar het gevoel is, als je de ervaringen hoort van de bezoekers en professionals, weer als vanouds.
Heb een mooie filmweek; er draait genoeg moois in de bioscoop en online!
Oscarnominaties doorbraak voor streamingplatforms
Het is nog maar een paar jaar geleden dat Hollywoodsterren als Steven Spielberg zich keerden tegen de toetreding van Netflix en andere streamers tot de Oscars. Die discussie lijkt inmiddels al uit een ver verleden te komen. De vraag is nu niet meer of een Netflixfilm een Oscar voor beste film gaat winnen, maar wanneer dat gaat gebeuren. Zeker met de 12 nominaties voor Jane Campions The Power of the Dog zou dit wel eens het jaar van de ommekeer kunnen worden.
Oscars 2022: Netflix leads nominations as streamers prevail | Los Angeles Times — www.latimes.com
Animatie als innovatieve documentaire-vorm
Meer Oscarnieuws: de animatiefilm Flee schreef afgelopen week geschiedenis door als documentaire in maar liefst drie verschillende categorieën genomineerd te zijn: naast beste documentaire ook beste animatiefilm en beste internationale film. In een stuk op Letterboxd duikt Alicia Haddick op het interessante fenomeen van documentaires die animatie gebruiken om het verhaal krachtig en creatief te kunnen vertellen. Want naast Flee zijn er meer films die deze vorm op een mooie manier hebben gebruikt.
Kijk trouwens ook nog naar een mooi interview op YouTube met de filmmaker van Flee, Jonas Poher Rasmussen.
Drawing Reality: The Life-Protecting Use of Animation in Flee | Letterboxd — letterboxd.com
Begintijd van de cinema was 'golden age' voor vrouwen
Met alle discussies rond het ontbreken van genderlijkheid in de filmwereld en de mannelijke dominantie op de belangrijkste plekken zou je haast vergeten dat de eerste twintig jaar van de cinema - van 1896 tot 1916 - vrouwen de dominerende factor waren in de filmwereld, zowel voor als achter de camera. Zo was in 1916, actrice Mary Pickford de best betaalde ster van Hollywood. En er zijn meer namen die nu in de vergetelheid zijn geraakt. Lees daarom dit stuk op Slate.com die niet alleen deze vrouwen naar voren schuift, maar ook uitlegt hoe de opkomst en ondergang van de vrouwelijke stem in filmland kon gebeuren.
Why Women in Hollywood Had More Power in 1916 Than They Do Now | Slate — slate.com
Wat het overaanbod aan films op streaming betekent voor ons kijkgedrag
Ondanks de populariteit van de bioscoop heeft vooral in de VS streaming een fundamentele invloed op de filmvertoning. Uit een recent ondersoek blijkt dat ruim 70% van de Amerikanen een nieuwe film liever thuis kijkt dan in een bioscoop. En bijna de helft van alle Amerikanen met een snelle internetverbinding heeft een abonnement op vier of meer streamingdiensten. In Europe is de norm voorlopig nog twee. Dit BBC artikel laat zien dat deze ontwikkeling ook voor keuzestress zorgt in de stortvloed aan films en series die je online kan vinden. Is er zoiets als teveel?
How streaming services left us with too much to watch | BBC News — www.bbc.com
Hoe testpubliek films drastisch kan veranderen
De filmindustrie is een harde business, waar artistieke keuzes vaak worden gedicteerd door de commerciële kansen van een film. En daarbij spelen vertoningen voor een testpubliek een belangrijke rol. Recent is er in een boek hierover verschenen, Audience-ology, geschreven door Kevin Goetz, oprichter van Screen Engine/ASI, een groot data-analytisch bedrijf. In een artikel op BBC Culture wordt beschreven welke films er flink zijn aangepast naar aanleiding van de reacties vanuit het testpubliek. Het begon trouwens al rond 1920 met Harold Lloyd en Buster Keaton, en is sindsdien alleen maar belangrijker geworden.
The iconic Hollywood films transformed by test audiences | BBC Culture — www.bbc.com
Video-essay: New Yorkse filmlocaties op repeat
Niet alleen verhalen worden in Hollywood continu gerecycled. Ook filmlocaties worden keer na keer opnieuw gebruikt. In dit video-essay laten vijf locatiescouts zien hoe plekken als de Brooklyn Navy Yard of een bepaalde straat in de Bronx in tientallen films en serie terugkomen.
Moderne architectuur voor excentrieke filmschurken
Nog meer filmlocaties vind je in dit stuk met nu al de mooiste kop van het jaar: A Brief Compendium of Modernist Homes for Movie Villains with Flawless Taste. Ofwel: een aantal van de meest excentrieke en moderne gebouwen waar filmschurken zich verschanst houden. Prachtige foto's en verhalen over The Sheats-Goldstein Residence in Los Angeles (oa The Big Lebowski, en Charlie’s Angels: Full Throttle and Bandits), The Boulder Reign house in Arizona (Zabriskie Point) en nog veel meer iconische moderne gebouwen. Neem even de tijd om door het hele stuk te scrollen, het is meer dan de moeite waard.
A Brief Compendium of Modernist Homes for Movie Villains with Flawless Taste | Messy Nessy Chic — www.messynessychic.com