Filmnieuwsbrief 141: terug van weggeweest!
De Filmnieuwsbrief is terug! Het is nu zo'n acht maanden geleden dat deze nieuwsbrief voor het laatst in je mailbox terecht kwam. Na een druk voorjaar en een zonnige zomer wil ik dit najaar de Filmnieuwsbrief weer met veel energie oppakken, te beginnen met deze 141ste editie. Eén ding beloof ik: op nummer 142 hoef je geen acht maanden meer te wachten ;)
Gouden Kalveren 2022: "The present is fucking female!"
Afgelopen vrijdag werd tijdens het Gouden Kalveren Gala de animatiefilm Knor de winnaar van de avond, met beeldjes voor Beste Film, Beste Regie en Beste Production Design. De NOS verzuimde alleen in het nieuwsbericht hierover de naam van de regisseur - Mascha Halberstadt - te noemen. Gelukkig deden andere media dat een stuk beter. NRC benoemde terecht ook het aandeel vrouwelijke Kalverenwinnaars; van de 21 Gouden Kalveren gingen er 13 naar vrouwen. Na de eerdere genderdiscussie is dit een mooie opsteker voor het Nederlands Film Festival (NFF) en de stemmers van de Dutch Academy For Film. Gouden Kalfwinnaar Sinem Kavus (Mocro Maffia: Meltem) benoemde dit ook uitgebreid in haar speech. Met The present is fucking female! eindigde ze haar bevlogen dankwoord.
Luistertip: in de meest recente Ketelhuis podcast nemen Floortje Smit, Alex de Ronde en Hans Beerekamp de nominaties door en bespreken meteen het afgelopen filmjaar. En ik ben er te horen met een kritische column over het NFF. Voor HP/De Tijd schreef ik ook nog een stuk over de relevantie van het festival.
Geen gouden filmbeeldje voor Rusland
Rusland stuurt dit jaar geen film in voor de Oscars, zo maakte de Russische filmacademie afgelopen week bekend. Het is de eerste keer sinds de val van de Sovjet-Unie dat er geen Russische inzending is. Curieus is dat de voorzitter van het Russische Oscar nominatiecomité in een open brief sprak van een illegale actie van de filmacademie die dit achter zijn rug om had besloten.
De meest recente Russische Oscarwinnaar was Burnt by the Sun (1994) van Nikita Mikhalkov. Deze filmmaker heeft zich de afgelopen maanden als een sterke Putin-aanhanger laten gelden.
Russia to boycott Oscars as cultural isolation deepens | The Guardian — www.theguardian.com
Ondertussen sprak Star Wars-acteur Mark Hamill zich uit voor het leveren van meer drones voor Oekraïne en vergeleek Moskou met de 'dark side of the force' uit Star Wars.
Gedoe rond Netflix serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer
De nieuwe Netflix-serie Monster: The Jeffrey Dahmer Story over de gelijknamige seriemoordenaar die 17 voornamelijk gay en queer mannen en jongens om het leven bracht, ligt stevig onder vuur. Nadat eerder Netflix al het LGBTQ label dat er eerst aanhing, had verwijderd, klinkt er nu luid protest van onder meer de nabestaanden, die zich storen aan de manier waarop de de slachtoffers zijn neergezet. Ook het verwijt dat de serie artistieke vrijheid boven feiten stelt, wordt op tafel gegooid. De vraag is natuurlijk of makers deze meningen moeten meewegen in het wel of niet maken van films en series. Het is een moreel debat dat steeds scherper gevoerd lijkt te worden nu.
Netflix's Jeffrey Dahmer drama attracts huge ratings and strong reactions | BBC News — www.bbc.co.uk
De meesterlijke openingsscène van 'Athena' ontleed
De Netflixfilm Athena die sinds een week geleden op het platform te zien is, kreeg lovende recensies. Vooral de openingsscène - een ruim tien minuten durend shot dat met één camerabeweging is opgenomen - zorgde voor open monden. bij filmcritici en menig kijker. Alhoewel je nooit het geheim achter een goede film moet verklappen, las ik in Vulture een fascinerende uitleg over het maken van dit supershot. Ga de film - die helaas niet op het grote witte doek te zien is - zeker kijken.
How Romain Gavras Made the Opening Shot of ‘Athena’ | Vulture — www.vulture.com
Een andere Netflixfilm, Blonde, kreeg ook van veel filmjournalisten - waaronder die van NRC en de Volkskrant - lovende recensies. Bij New York Times' filmcriticus Manohla Dargis riep de film van Andrew Dominik over Marilyn Monroe, vooral woede op: "Dominik is so far up Marilyn Monroe’s vagina in “Blonde” that he can’t see the rest of her".
Italiaanse bioscoopsector kwakkelt de winter in
Bioscopen in Italië hebben het zwaar nu. Ze blijven qua bezoekcijfers ver achter als je het met andere Europese landen vergelijkt. Begin september luidde de minister van Cultuur zelfs de noodklok omdat in heel 2022 maar liefst 60 procent van de Italiaanse bevolking nog geen enkele keer een film in de bioscoop had bezocht. Dat was voor de pandemie wel anders. De vijfdaagse actieweek Cinema in Festa, waar eind september bezoekers voor €3,50 naar de film konden, heeft hopelijk het tij iets gekeerd.
Een plek die wèl succesvol is, is de arthousebioscoop Cinema Troisi in Rome, die films laat zien als een doorlopend festival, inclusief een avond met filosoof Noam Chomsky en filmmaker Ken Loach over hoe het gebrek aan leiderschap van de linkse partijen in Italië tip te lossen is. Een ideetje voor Nederlandse filmtheaters?
Don't Worry Darling Signals Italy's Box Office Starting to Pick Up | Variety — variety.com
Video-essay: het Amerikaanse fenomeen 'car parks'
Wie ook maar een paar Amerikaanse films heeft gezien, weet dat een grote parkeerterreinen vaak in scènes opduiken, of ze nu desolaat zijn of juist vol met chaos. In dit toffe video-essay wordt dit fenomeen uitgebreid aan de hand van filmfragmenten ontleed