Filmnieuwsbrief 143: Netflix in het offensief | Nobelprijswinnaar Malala klaagt Hollywood aan | Filmbattle: Wes Anderson vs. Tarantino
De Nederlandse film was deze week weer goed in het nieuws. In het AD zei producent Burny Bos dat de familiefilm Het Paard van Sinterklaas (2005) vanwege de aanwezigheid van zwarte Pieten niet meer vertoond mag worden. "Misschien over 20 jaar weer, met een disclaimer". Los van het feit dat je volgens mij niet zo lang hoeft te wachten om een paar regels tekst voor de film te zetten, klopt zijn uitspraak ook niet. De film is namelijk gewoon op meerdere plekken te zien, waaronder Apple TV en Google Play. Sterker: het zou me niets verbazen als de ophef rond de film nu zorgt voor een piek in de kijkcijfers. Bos zegt zelfs de zwarte Pieten digitaal weg te willen poetsen als hij het geld hiervoor zou hebben. Een onvervalst staaltje van geschiedvervalsing volgens de beste communistische tradities. Nooit gedacht dat Burny Bos en Stalin iets gemeen zouden hebben...
Erg blij werd ik deze week van alle aandacht voor de nieuwe Nederlandse film El Houb over het taboe van homoseksualiteit in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Niet alleen is het thema superrelevant, het is ook nog een geweldige film. Voor Winq had ik een mooi gesprek met de regisseur Shariff Nasr.
Een fijne filmweek!
Netflix experimenteert erop los
Dat Netflix de afgelopen jaren het film- en bioscooplandschap flink heeft opgeschud, mag duidelijk zijn. Recent vertelde ik in de NOS podcast De Dag hier nog wat over. Ook de traditionele bioscopen gaan samenwerkingen met streamers niet meer uit de weg - na eerst Netflix vooral tegengewerkt te hebben. Maar ook Netflix zelf probeert nieuwe strategieën uit om films te lanceren. Zo krijgt Rian Johnsons Knives Out sequel Glass Onion: A Knives Out Mystery, de Netflix-film die bij de recente première op het filmfestival van Toronto lovende recensies kreeg, een wel heel speciale behandeling van het streamingplatform. De film is als “sneak preview event” eind november slechts één week in 600 Amerikaanse bioscopen te zien, waarna pas een maand later, vlak voor kerst - de film op Netflix zelf te zien is. Bioscopen zullen met deze ene week niet blij zijn, want de vorige Knives Out-film was een echte kaskraker. Maar een keuze hebben ze niet; de omzet van de nieuwe film - ook al is het maar voor een week - hebben de bioscopen maar al te hard nodig in deze tijd. En Netflix kan zo extra buzz rond de film genereren.
‘Glass Onion: A Knives Out Mystery’ and the Case of the Baffling Theatrical Strategy | IndieWire — www.indiewire.com
Komende week maakt Netflix de cijfers bekend voor het derde kwartaal, en dat kan met stagnerende abonnementsaantallen best spannend worden. Niet voor niets worden grote films en series als Glass Onion: A Knives Out Mystery precies rond kwartaalwisselingen worden gelanceerd om het opzeggen telkens weer uit te stellen.
Bioscopen als AMC - de grootste bioscoopketen ter wereld - moeten wel meegaan met de eisen van Netflix. De keten is gered van een faillissement, maar de zaken gaan nog altijd zeer slecht.
De concurrentieslag tussen Netflix en Disney+ gaat begin november een nieuwe fase in. Dan lanceert Netflix een abonnement waarbij je voor een lagere prijs reclames te zien krijgt. Een maand later komt Disney+ met eenzelfde variant, alleen is Netflix 1 dollar goedkoper. Wel mis je bij Netflix dan een aantal films en series die je wel bij de duurdere abonnementen krijgt.
Martin Scorsese: "De obsessie met box-office cijfers is weerzinwekkend"
Regisseur en filmfilantroop Martin Scorsese heeft bij de première in New York van zijn nieuwe documentaire Personality Crisis: One Night Only zijn afschuw over cinema als zakelijk product uitgesproken, ook de kunstzinnige kant ervan. “As a film-maker, and as a person who can’t imagine life without cinema, I always find it really insulting.” Terwijl Scorsese's films steeds minder bioscoopbezoekers trekken, zoekt hij zijn toekomst meer bij streamers als Netflix en Apple+. Ook niet bepaald filantropische instellingen...
Scorsese's nieuwe documentaire, die hij samen maakte met David Tedeschi, is in november op IDFA te zien.
Martin Scorsese: obsession with box office takings is ‘repulsive’ | The Guardian — www.theguardian.com
Scorsese zet zich al jarenlang in voor het restaureren en toegankelijk maken van bekende en onbekende parels uit de filmgeschiedenis, bijvoorbeeld met zijn World Cinema Project. Recent heeft daarvan een nieuwe editie het licht gezien. Lees hier een aantal uitgebreide essays over de nieuwe projecten.
Filmliefde is... celluloid!
Als je van film houdt, is dit stuk in de New York Times verplichte kost. De liefde voor het witte doek én voor het nostalgische 35mm (ofwel een echte filmrol in tegenstelling tot een digitaal bestand) die in New York in een groeiend aantal bioscopen in ere wordt hersteld, spat van de regels af. Toch nog iets voor Martin Scorsese om blij mee te zijn.
Why New Yorkers Still ❤️ Film | The New York Times — www.nytimes.com
Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Malala pleit voor meer moslims in films
Malala Yousafzai werd wereldberoemd als slachtoffer van een aanslag door het Taliban-regime en haar missie voor vrede en rechtvaardigheid die ze daarna voerde. Recent richt ze haar pijlen op Hollywood, en dan vooral op het enorme gebrek aan moslimrollen. "Sometimes it feels like they're saying we just don't belong here." Journalist en moslima Furvah Shah viel haar bij: “When there's no representation, it sends a message that you don't belong that you're an other, an alien.” Lees vooral het hele stuk op Euronews dat hierover gaat.
Why does Nobel peace laureate Malala Yousafzai want more Muslims in film and TV? | Euronews — www.euronews.com
In Kenia wordt net gedaan alsof een andere minderheid, namelijk de lhbtqi+ gemeenschap, totaal niet bestaat. Alle films en series met lhbtqi+ personages zijn verboden, zowel in de bioscoop als online. Een trieste trend die recent in meer landen, waaronder Egypte, te zien is.
Video-essay: Wes Anderson vs. Tarantino
Video-essay kunstenaar Luís Azevedo maakte een heerlijke montage waarbij hij de filmtechnieken van Tarantino en Anderson met elkaar vergelijkt. En de overeenkomsten zijn groter dan je denkt.