

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 146: Belgische films domineren Vlaamse box office | Crisis bij Internationale Oscars? | Transgender filmrol in India onder vuur
OPHEF! Dat doet het altijd goed, zo laat het nieuws zien rond het boek 'Wat de fak' dat over misstanden in de Nederlandse filmindustrie gaat. Ook in Bollywood is er ophef - over de invulling van een rol van een transgender activist. En er is gedoe rond de totstandkoming van de Oscarnominaties voor Beste Internationale Film. Gelukkig is er geen ophef rond het enorme succes van Belgische films in Vlaanderen. Of het moet gedoe zijn over het gebrek aan succes van Nederlandse films alhier...
Opmerkingen en suggesties blijven welkom op nvdberg@me.com. Een fijne filmweek!
Belgische films domineren de Vlaamse box office
Kijk naar de Nederlandse box office en je wordt niet heel vrolijk van het aandeel van de Nederlandse films daarin. Zelfs afgelopen week met zeven films in de top 30 komt het aandeel niet verder dan 17 procent. En als je kijkt om wat voor films het gaat: twee voorspelbare Sinterklaasfilms, een paar standaard romkoms en een inspiratieloze jeugdfilm. Een goede film als Narcosis hangt ergens onderaan.
In Vlaanderen daarentegen is de situatie volstrekt anders. De afgelopen weken beleefden Belgische films daar gouden tijden in de bioscoop, met ook sommige dagen zelfs een box office-aandeel van 60 (!) procent. De Belgische films worden niet alleen beter bezocht, ze zijn ook nog eens stukken beter, met veelgeprezen titels als Zillion, Close en Rebel. Kan er geen Nederlandse cultuurdelegatie naar België afreizen? We kunnen op filmgebied zo te zien nog een hoop leren van onze zuiderburen.
Belgische films domineren Vlaams bioscooplandschap: “Dit is een opmerkelijk succes” | hln.be — www.hln.be
'Wat de fak': hoe een uitgever een tragisch verhaal verpakt tot commerciële content
De afgelopen week was er veel media-aandacht voor het nieuwe boek van actrice Maryam Hassouni: Wat de fak. In dit boek beschrijft ze hoe ze jarenlang te maken had met seksuele intimidatie in de film- en tv-wereld. Zo'n beetje alle media besteedden aandacht aan haar verhaal, op tv en in de kranten. Hoe tragisch haar verhalen ook zijn, een weerwoord vinden is door de opzet van haar boek - namen van betrokken regisseurs blijven onbenoemd - niet eenvoudig. In Trouw verscheen ook een uitgebreid interview met Hassouni. Ook hier werden geen namen genoemd, maar met zinnen als: "Zeker één regisseur is met een paar muisklikken te achterhalen" krijgt alles wel een enorm click-bait achtig karakter.
Actrice Maryam Hassouni: ‘Sommige regisseurs deden alles om mij als Marokkaanse uit de kleren te krijgen’ | Trouw — www.trouw.nl
Op dit spraakmakende interview kwam ook kritiek, onder meer van de ombudsman van de eigen krant. De interviewer kon namelijk niet proberen onderzoek te doen naar de mogelijke betrokken regisseurs, anders kon de uitgever een boete opeisen van 20.000 euro. "Dat de redactie haar gelooft, maakt het nog geen vaststaand feit en er is geen weerwoord gevraagd" aldus een kritische ombudsman. En waar Trouw eerst de primeur zou hebben voor dit verhaal, koos uitgeverij De Bezige Bij last-minute voor De Telegraaf. Hoe een waarschijnlijk oprecht verhaal door een sensatiebeluste uitgeverij en het bemoeilijken van een weerwoord een onaangename smaak krijgt...
De krant laat zich knechten door een uitgever | Trouw — www.trouw.nl
Wat er mis is met de Oscar voor Beste internationale film
Het lijkt een gewone Oscar-categorie: Beste Internationale Film. Maar de totstandkoming van de nominaties hiervoor wordt steeds meer een mijnenveld van politieke intriges, zo schrijft Variety in een uitgebreid stuk dat inzoomt op de Oscarselectie in landen als Frankrijk, Italië en Nigeria. Filmgekonkel is blijkbaar niet alleen aan Hollywood voorbehouden.
United Nations? Far From It. Why There’s No Shortage of Drama in the International Oscar Race | Variety — variety.com
In een vervolgstuk doet Variety-journalist Peter Debruge een oplossing om uit deze situatie te komen: kies de beste films uit de paar honderd internationale niet-Engelstalige films die in de VS in de bioscoop worden uitgebracht. Ideetje?
Gedoe in Bollywood rond filming over iconische transgender activist
De discussie over wie lhbtqi+ rollen mag spelen, wordt de laatste jaren steeds heviger gevoerd, vooral in de Hollywood. Recent was dit ook talk-of -the-town in Bollywood, ofwel de enorme filmindustrie in India. Daar speelde recent een voormalig Miss Univers model de hoofdrol van een transgender activist in een grote film, terwijl ze zelf niet trans is. Lees vooral het hele stuk bij de BBC om een inkijkje te krijgen in het conservatieve Hollywood versus de transbeweging die voor toegang tot de filmwereld strijdt.
Sushmita Sen: The non-trans star playing a trans icon | BBC News — www.bbc.co.uk
De Amerikaanse trashfilm: een plaag of zegen?
Met de Amerikaanse midterm-verkiezingen voor de deur is het begrip trash-culture, waar alles draait om goedkoop scoren en populisme, een begrip dat vaak wordt genoemd. Maar ook de Amerikaanse film is goed vertegenwoordigd in de trashcultuur, zo laat de New York Times zien in een prachtige special. waar trash trends als de erotische thriller en de macho-cinema uitgebreid aan bod komen. Wat is trash eigenlijk? En wanneer is iets camp? Duik in deze herfstige tijd in dit fijne lange artikel!
American Culture Is Trash Culture | The New York Times — www.nytimes.com
Immersieve cinema nieuw? In 1978 was het al een kermisattractie!
Dat immersieve cinema niet alleen met moderne VR- en XR-technieken te maken heeft, laat dit nostalgische Polygoonfilmpje zien, waar in 1978 bezoekers van een kermistent 'bepaalde werkelijkheidssensaties' konden ondergaan met projecties op een 180 graden scherm. Heerlijk tijdsbeeld!