Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 149
Forse kritiek op 'geldslurpende' Franse filmsector | Harde klappen voor bioscopen | Alles over Subversieve Cinema
Dinsdag 10 januari maakt de bioscoopbranche in Koninklijk Theater Tuschinski de jaarcijfers over 2022 bekend. Dat het geen juichcijfers zullen zijn - wat tot aan 2019 jaar na jaar het geval was - is wel duidelijk. De vraag is meer hoe sterk de terugval is. De wereldwijde box office was vorig jaar maar liefst 35 procent lager dan het gemiddelde van de drie jaar voor corona. De hardste klappen kregen Rusland (min 57 procent ten opzichte van 2019) en China (min 49 procent ten opzichte van 2019). Japan kwam er het beste uit (min 9 procent ten opzichte van 2019).
Wie de bezoekcijfers het afgelopen jaar wat heeft gevolgd, weet dat ook in Nederland sequels bovenaan de lijst van best bezochte films prijken, met de nieuwe Top Gun, Minions, Spider-man en Fantastic Beasts films. En zelfs als je naar de Nederlandse films kijkt, is het sequels wat de klok slaat, met Soof 3, Bon Bini Holland 3 en Costa 2 als grootste bioscoopmagneten. Pure gemakzucht of ideeënarmoede, als je het mij vraagt. Net als de nieuwe Avatar-film trouwens, die recent de grens van één miljard box office omzet passeerde. In de meest recente Ketelhuis podcast is dit een van de hoofdonderwerpen.
Een mooie filmweek toegewenst!
Voormalig minister van Cultuur in Frankrijk haalt scherp uit naar ‘geldslurpende’ Franse filmindustrie
Een filmrelletje in Frankrijk! Oud-cultuurminister Roselyne Bachelot heeft in haar memoires hard uitgehaald naar de grote afhankelijkheid van de Franse filmindustrie van staatssteun. In het boek, met als titel Bal van de hypocrieten, stelt ze dat de meeste gesubsidieerde Franse films floppen in de bioscoop, en dat Franse acteurs teveel verdienen. “De Franse filmsector kijkt met weerzin naar populaire succesvolle films” aldus Bachelot.
Franse films deden het vorig jaar uitzonderlijk slecht in de bioscoop, zowel arthouseproducties als meer populaire films. Voor het eerst in 30 jaar wist geen enkele Franse film door te dringen tot de top 10 best bezochte films. De vraag is nu wat de oplossing is. Bachelots mening zal zeker nog voor genoeg deining zorgen.
Bioscoopgigant Cineworld sluit tientallen bioscopen
Cineworld, de op een na grootste bioscoopketen ter wereld met zo’n 480 theaters wereldwijd, sluit 23 bioscopen. Eerder ging de keten al een traject richting faillissement in, al zit het nog in een beschermende tussenfase.
Concurrent AMC, ‘s werelds grootste bioscoopketen, heeft al laten weten niet in een overname geïnteresseerd te zijn, al kan dat altijd nog tactiek zijn natuurlijk. De kansen voor de overgebleven Cineworld-bioscopen. zien er niet heel gunstig uit. AMC maakt ook nog steeds grote verliezen, maar lijkt er net wat beter voor te staan.
Ondertussen verkoopt in Nederland marktleider Pathé vijf bioscooppanden om ze daarna terug te huren. Samen met de geplande beursgang moet dit voor meer geld zorgen. Het Franse moederbedrijf van Pathé maakte sinds 2020 meer dan €100 miljoen verlies.
Teleurstellend jaar voor lhbtqi+ representatie in Hollywood
Volgens de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) zijn in 2021 alle filmstudio’s in Hollywood tekortgeschoten in het laten zien van lhbtqi+ personages in hun producties. Dat blijkt uit de nieuwe GLAAD Studio Responsibility Index, die de toonaangevende organisatie elk jaar uitbrengt.
Twee studio’s die het relatief nog goed deden, zijn United Artists en Disney Studio’s. De rest deed niet of nauwelijks wat met queer karakters in hun films. De vraag is of het in 2022 veel beter was. De gay-komedie Bros bijvoorbeeld flopte zowel bij critici als bij het publiek.
Misschien wordt het ook eens tijd voor een soortgelijk onderzoek in Nederland.
De mooiste filmposters van 2022
Ik sta nog heel even stil bij vorig jaar, want op de website Filmstage zijn de mooiste filmposters van vorig jaar geselecteerd. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze, maar het is altijd goed om even bij de kunst van filmposters stil te staan, wat meestal als wegwerpartikel wordt gezien.
In de top 10 staan parels als Land of Dreams, Resurrection en The Novelist’s Film - de nummer 1 van de lijst.
Verder in filmland…
Peter Bradshaw, filmcriticus van de Guardian, duikt in de zaak die acteurs uit de 1968-versie van Romeo & Juliet aanspannen tegen Paramount vanwege ongewilde naaktscènes en vraagt zich af wat dit betekent voor andere films uit het verleden.
De Césars - de Franse variant van de Oscars - verbannen voortaan iedereen die is veroordeeld voor seksueel geweld van de uitreiking van de filmprijzen. Mocht zo iemand winnen, dan mag er geen dankwoord worden uitgesproken.
De New York Times vraagt zich af hoe erg de hoofdpijn is die je van de High Frame Rate in de nieuwe Avatar-film krijgt?
Video-essay: Subversieve cinema
Niets zo spannend als subversieve cinema. Het klinkt al meteen lekker, alhoewel iedereen een eigen definitie hiervan zal hebben. Kijk hier een wat academisch essay, maar zeer de moeite waard, met hoofdstukken als Snuff, Subversion en Simulacra.