

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 150 ๐
Disney op ramkoers met aandeelhouder | Rusland onteigent westerse films | Trailerization als nieuwe trend
Op 18 maart 2018, bijna vijf jaar geleden, verstuurde ik voor het eerst de Filmnieuwsbrief naar een handjevol abonnees. Inmiddels tik ik vandaag de 150ste editie voor meer dan 400 trouwe en betrokken abonnees. Iedereen bedankt voor alle feedback en support! Veel plezier met deze editie en wat mij betreft op naar de 250 ;)
Bioscoopcijfers 2022: meer of minder?
Afgelopen dinsdag presenteerde de bioscoopbranche in Koninlijk Theater Tuschinski de jaarcijfers van het Nederlandse bioscoopbezoek in 2022. Wie mijn vorige nieuwsbrief las, hoorde geen verrassingen: het bezoek is een derde lager dan pre-corona, vooral sequels - zowel internationale als Nederlandse - waren populair en de Nederlandse artfilm zit in de verdrukking. In een paneldebat werd de veelzijdigheid van het filmaanbod hier geprezen. Maar dat is nu juist de achilleshiel van het bioscoopbezoek: er worden nog steeds tegen de 500 (!) films per jaar uitgebracht. Terwijl de tien best bezochte films een steeds groter aandeel van de totale box office innemen. De rest wil de bioscoopbezoeker steeds vaker online zien. Alleen durft niemand minder films uit te brengen. En waar kijken de panelleden het meest naar uit dit jaar? The Super Mario Bros. Movie. Zuchtโฆ
Disney op ramkoers met activistische aandeelhouder
Net nu Disney een paar rampzalige jaren achter de rug heeft met miljardenverliezen door corona, gigantische investeringen in streamingplatform Disney+ en flinke imagoschade rond het eerst wel en daarna niet uitspreken tegen de anti-gay wet in Florida, komt het volgende probleem: de activistische aandeelhouder Nelson Peltz. Het 80-jarige enfant terrible van Wall Street heeft zijn pijlen - na Unilever en Proctor & Gamble - nu op entertainmentindustrie gericht. Onder de titel Restore The Magic is Peltz een campagne gestart om een plek te krijgen in Disneyโs raad van commissarissen, waar binnenkort een zetel vrijkomt. Overigens zijn er ook wat successen: Avatar 2 harkt miljarden dollars binnen en bij de Golden Globes scoort Disney ook boven verwachting.
In Met het oog op morgen op NPO Radio 1 was ik dit weekend te gast om wat uitleg te geven over het gedoe rond Disney en wat de gemiddelde kijker of bioscoopbezoeker hiervan gaat merken. Luister hier het item terug.
Rusland maakt illegale bioscoopvertoningen legaal
Dat Rusland alle internationale regels aan zijn laars lapt, is al lang duidelijk - en helemaal sinds de Russische inval in Oekraรฏne. Ook de filmindustrie is voor het Kremlin niet heilig. Sinds de boycot van bioscoopfilms zijn bioscopen in Rusland aangewezen op nationale producties. Maar de vraag naar Hollywoodfilms blijft hoog. Dus gingen veel bioscopen over op het vertonen van illegale kopieรซn van de nieuwste blockbusters. Putin gooit daar nu nog een schepje bovenop door deze praktijk te legaliseren met een wet die โgedwongen licentiesโ regelt. Hierdoor hebben de rechthebbende studioโs het nakijken. Zo draait sinds deze week de Nederlandse jeugdfilm Hotel Sinestra van Michiel ten Horn in de Russische bioscopen - uiteraard zonder enige officiรซle afspraak met de makers. Landjepik, maar dan in de bioscoop.
Babylon: wie wat waar gaat het eigenlijk over?
Sinds deze week draait Damien Chazelleโs Babylon in de Nederlandse bioscopen, een overkapte ode aan het krankzinnig uitbundige Hollywood in de jaren โ20 van de vorige eeuw. Het was de tijd van de stille film, maar dat sloeg niet op het uitbundige leven dat Hollywoodsterren - toen een nieuw fenomeen - hadden. Omdat de films uit die tijd tegenwoordig alleen een select groepje cinefielen wat zeggen, is op BBC Culture een uitgebreide uitleg van verwijzingen in Babylon te vinden, variรซrend van het roemruchte proces tegen acteur Fatty Arbuckle voor de moord op actrice Virginia Rappe tot de wilde reputatie van de grote filmster Clara Bow die goed was voor een eindeloze stroom verhalen in de roddelbladen van die tijd. Een heerlijk lesje filmgeschiedenis gecombineerd met een rollercoaster van een film!
Actie-regisseur Michael Bay beschuldigd van duivenmoord
Temidden van alle grote problemen in de (film) wereld is er gelukkig ook nog af en toe wat onbenullige #ophef. Zo moet de bekende Hollywoodregisseur zich nu verdedigen tegen beschuldigingen dat hij in 2019 een duif van het leven zou hebben beroofd tijdens de opnames van de Netflix film 6 Underground. Variety meldt dat Bay via een advocaat entertainmentnieuwssite TheWrap nu dwingt om deze beschuldiging in te trekken. Yvonne Coldeweijer: eat your juice heart out!
โTrailerizationโ: Hollywood recyclet populaire muziek voor nieuwe trailers
De naam David James Rosen zegt weinig mensen wat. Toch horen we zijn werk vaak genoeg als we weer eens wat trailers op YouTube of in de bioscoop voorbij zien komen. Rosen staat aan de wieg van de zogenaamde โtrailerization movementโ: het hergebruiken van bestaande muzieknummers om trailers van films en series nog meer impact te geven. Denk aan Kate Bushโ Running Up That Hill voor de serie Stranger Things, of de mix van No Woman No Cry van de Nigeriaanse zanger singer Tems met Kendrick Lamars Alright voor de trailer van Black Panther: Wakanda Forever. Rosen is hier een ware meester in, zo blijkt uit een interessant interview met hem in de New York Times.
Video-essay: de kunst van handlezen in cinema
In handlezen geloof ik niet, maar de magie die eromheen hangt, heeft wel een aantal fijne filmscรจnes opgeleverd. In dit video-essay Hands of the Future, een samenwerking van M
UBI en FILMADRID International Film Festival, wordt er in elk geval lustig op los โhandgelezenโ.