

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 151
Filmkunst is politiek in Berlijn | Controverse rond Winnie de Poeh remake | Wateroverlast bij Titanic vertoning
Alles lijkt wel terug te grijpen op iets wat we al kennen, ook in de filmwereld. Zo tuigt de Oscarorganisatie een crisisteam op om incidenten als de klap die Wil Smith vorig jaar aan Chris Rock gaf, beter te kunnen ‘managen’ (met andere woorden: goede pr-moment creëren) en melkt Warner de Lord of the Rings franchise verder uit. Ook een terugkerend iets zijn de vele pogingen om Stanley Kubricks nooit gemaakte passieproject Napoleon te kunnen draaien. Steven Spielberg gaat nu een poging wagen. Hopelijk met iets meer lef en passie dan zijn nieuwe voortkabbelende film The Fabelmans.
Veel plezier met deze 151ste Filmnieuwsbrief!
Berlinale prijzenregen: is alle kunst inderdaad politiek?
Afgelopen weekend werden op de Berlinale alle festivalprijzen uitgereikt. Er zaten een aantal opmerkelijke winnaars bij. Even kort onder elkaar:
De enige documentaire in de competitie - Sur l’Adamant (On the Adamant) - won meteen ook de Gouden Beer voor beste film van het festival. Regisseur Nicolas Philibert reageerde oprecht ontroerd:
“That a documentary is awarded and celebrated, that a documentary can be considered to be cinema in its own right touches me deeply”.
Het is de tweede documentaire op rij die de belangrijkste filmprijs wint op een van de grote Europese filmfestivals. In september won All the Beauty and the Bloodshed van Laura Poitras de Gouden Leeuw in Venetië. een nieuwe trend?
De achtjarige Sofia Otero won als jongste winnaar ooit de genderneutrale Zilveren Beer voor beste hoofdrol in 20.000 especies de abejas (20.000 species of bees). In de film van de Spaanse regisseur Estíbaliz Urresola speelt ze een negenjarig kind dat geboren is als jongen, maar zich als een meisje beschouwt.
Het thema gender- en transidentiteit kwam ook terug in de Zilveren Beer voor beste bijrol. Die ging namelijk naar Thea Ehre voor Bis Ans Ende Der Nacht (Till the End of the Night). Ehre speelt niet alleen een trans persoon, ze is ook zelf trans. De filmjournalist van Euronews had wat bedenkingen:
“There’s also something frustrating about the two acting awards, as both went to performances in films dealing with gender binaries and trans identity; a vital and important subject, but the awards can’t help but feel overly well-meaning and obvious - giving the acting prizes more for representation rather than overall quality.”
De juryprijs bij de Teddy Awards voor beste queer representatie ging naar Vicky Knight voor haar hoofdrol in de Nederlandse film Silver Haze van Sacha Polak.
Oekraïne was overal prominent aanwezig. Zo waren er prijzen voor een Oekraïense korte jeugdfilm en een Oekraïense documentaire, opende de Oekraïense president Zelensky het festival met de boodschap ‘Alle kunst is politiek’ en werd er een Europees fonds voor Oekraïense filmmakers gelanceerd met een startkapitaal van 1 miljoen euro.
Regisseur bedreigd vanwege Winnie de Poeh horror-remake
Controverses en bedreigingen zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt als je Winnie de Poeh voor je ziet, de schattige creatie van A.A. Milne met zijn poot continu in een pot honing. Maar een slasher/horror-remake van dit klassieke personage heeft vooral in het Verenigd Koninkrijk voor veel opwinding gezorgd. Voor wie dacht dat de rechten van Milne’s Winnie de Poeh goed beschermd zouden zijn, die heeft het mis. Op 1 januari 2022 verliep namelijk het 95-jaar oude copyright op de goeiige beer, en dat betekent dat iedereen ermee kan doen wat hij of zij wil. En dus besloot de Britse filmmaker Rhys Frake-Waterfield het lieve imago in te wisselen voor een monsterlijke horrorbeer. De regisseur - die tot voor kort een baan bij een elektriciteitsbedrijf had - maakte de film Winnie the Pooh: Blood and Honey voor een appel en een ei, maar de film heeft nu al ruim drie miljoen dollar opgebracht. Helaas levert het de maker ook een groot aantal bedreigingen op van tere zieltjes die hun beer niet als moorddadig dier willen zien. Bij BBC Culture lees je alles over de fascinerende voorgeschiedenis van deze productie, en hoe Disney vooralsnog buiten spel staat met hun eigen Poeh.
Wateroverlast in bioscoop bij hervertoning ‘Titanic’
Sommige nieuwsberichten zijn te absurd om meteen te geloven. Dat gevoel had ik toen ik las over de schrik die nietsvermoedende bioscoopbezoekers om het hard sloeg toen bij de hervertoning van de blockbuster-aller-blockbusters Titanic in een bioscoop in Rio de Janeiro in Brazilië er ineens bakken met water uit het plafond stroomde. Een soort immersieve over-de-top 4D-kijkervaring dus.
Overigens is Titanic in de lijst met de hoogste box office van 3 naar 4 gezakt. Op 3 staat nu Avatar: The Way of the Water. Zeer toepasselijk dus om ook voor deze film het overstromingseffect in te zetten 😁
Een nostalgische blik op de drive-in bioscoop
Niets is zo Amerikaans als de drive-in bioscoop, zeker in een tijd dat het woord home cinema nog uitgevonden moest worden. Fotograaf Steve Fitch legde in de jaren ‘70 veel van dit soort bioscopen vast. Een groot aantal foto’s is nu te zien in een kunstinstelling in San Diego, maar gelukkig heeft de website Deadline er een flink aantal online gezet.
Grootste filmfestival van Afrika trapt af in Burkina Faso
Filmfestivals als Cannes, Berlijn en Venetië staan bij de meeste filmliefhebbers wel op hun vizier. Maar roep FESPACO en je zal weinig herkenning tegenkomen. Ook ik had hier tot voor kort nooit van gehoord. Toch is het het grootste filmfestival van het Afrikaanse continent dat om het jaar wordt gehouden en dit weekend van start gaat. De naam FESPACO is een afkorting van Festival panafricain de cinéma de Ouagadougou (de hoofdstad van Burkina Faso) en bestaat al sinds 1969. Dat het sinds die tijd nooit een editie heeft moeten overslaan, is vooral bijzonder als je je verdiept in de de politiek instabiliteit en het onvoorstelbare geweld die het land al decennia teisteren en recent alleen maar heviger lijken te worden. Hier vind je een mooi lang stuk over het festival, met de EU als een van de grootste geldschieters.
Video-essay: acterende regisseurs
Wie Steven Spielbergs The Fabelmans heeft gezien, heeft kunnen genieten van een heerlijke bijrol van regisseur David Lynch als de legendarische filmmaker John Ford. Luís Azevedo maakt in zijn nieuwste video-essay een mooi overzicht van andere regisseurs die net als Lynch acteerassistentie verleenden in films van collega-filmmakers, en waar deze drang vandaan komt.