

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 154
Het succes van Super Mario Bros Movie | Investeringsverplichting voor streamingdiensten | Griekse filmmakers in de bres voor bioscopen
Na een korte break is het weer hoog tijd voor een nieuwe editie! Voordat ik hieronder met mijn selectie filmnieuws begin, wil ik graag een bijzonder bioscoopevenement onder de aandacht brengen. Ik ben een groot fan van de Deense regisseur Lars von Trier, en dan vooral van zijn geweldige culttrilogie Riget (The Kingdom), waarvan de eerste twee delen in 1994 en 1997 uitkwamen. Het slotstuk ging vorig jaar op het Filmfestival van Venetië in première en krijgt - naast een online release op Cinemember - een aantal eenmalige bioscoopvertoningen, bijvoorbeeld op zondag 16 april in filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam. Waarom de twee vorige delen niet in Nederland via streaming te bekijken zijn, is me trouwens een raadsel. Pak dus die bioscoopvertoning mee zou ik zeggen. Check hier de trailer en hier de heerlijke intro.
Als tegenhanger van dit zwartgallige meesterwerk kun je trouwens naar de Barbie Selfie Generator, een enorme hit op social media en een bewijs van de kracht van originele filmmarketing.
En nu door naar het filmnieuws!
Super Mario Bros. Movie breekt alle box office records
Dat filmrecensies een film maar zelden kunnen maken of breken, bewijst de nieuwe animatiefilm Super Mario Bros. Movie. De film kreeg op zijn best lauwe recensies en vaker nog negatieve, maar veel bioscoopbezoekers dachten daar anders over. In het afgelopen paasweekend brak de film diverse records, waaronder de hoogste box office ooit in de eerste vijf dagen van de release. Maar waar zit het succes van de film dan in? Volgens website Screenrant is Nintendo’s Mario Bros. als media franchise nog altijd razend populair, met een wereldwijde omzet die maar net onder die van het Marvel-universum ligt. De andere redenen in het stuk geven een aardig inkijkje in de eigen dynamiek die dit soort films in de bioscoop hebben.
Investeringsverplichting voor streamers: ja of nee?
Vanmiddag - 11 april dus - wordt er in de Tweede Kamer eindelijk gestemd over de invoering van de Wet op de Investeringsverplichting, waarbij streamingdiensten verplicht een percentage van hun omzet moeten storten in een fonds dat ten goede komt aan Nederlandse films en series. Gunay Ulu, staatssecretaris Cultuur en Media, is hier een warm voorstander van, maar SP kamerlid Peter Kwint vreest voor tegenwerking vanuit het CDA en VVD waardoor de wet minder krachtig wordt. De stemming is al flink aantal keren uitgesteld, mede door een groot aantal voorgestelde aanpassingen. Vanuit makers en producenten is er een brandbrief naar de politiek gegaan om de wet juist aan te scherpen en juist onafhankelijke makers hiervan te laten profiteren.
In landen als Duitsland en Frankrijk hebben streamingdiensten al met heffingen te maken. Benieuwd wat het effect hiervan op hun beleid is. Curieus is trouwens dat door een sterke lobby van de bioscopen zij hier niet aan mee hoeven werken, terwijl je zou kunnen zeggen dat ook dit maar gewoon een platform voor film is, terwijl de streamers nu al veel investeren in het maken van films en series.
Overigens komt dit onderwerp uitgebreid ter sprake tijdens het komende Voorjaarsoverleg, de jaarlijkse debatavond over actuele zaken in de Nederlandse filmwereld, op woensdagavond 10 mei in het Ketelhuis in Amsterdam.
Filmmakers komen op voor bioscopen in Athene
Dat bioscopen komen en gaan, is op zich geen ramp. Behalve als het gaat om bioscopen met een rijke geschiedenis, die door zowel publiek als makers in het hart gesloten ben. In Athene dreigt nu sluiting van twee iconische filmtheaters die plaats moeten maken voor een hotel en kantorencomplex. Filmmakers als Costa-Gavras, Yorgos Lanthimos en Ken Loach zijn nu een actie gestart om de Ideal en de Astor te behouden als plek waar films worden vertoond.
Het geheim van Warner Bros.
De Hollywood jubilea slaan je deze periode om de oren: in oktober bestaat Disney 100 jaar en volgend jaar beleeft MGM (tegenwoordig eigendom van Amazon) het eeuwfeest. En vorige week, op 4 april, vierde Warner Bros. het honderdjarig bestaan. Filmwetenschapper Dan Hassler-Forest mocht er op NPO Radio 1 al wat over zeggen, en The Hollywood Reporter dook uitgebreid in de oorsprong van het huidige miljardenbedrijf, met verhalen en anecdotes hoe de vier Warner broers: Harry, Sam, Albert en Jack met lef en branie zich een weg omhoog in de entertainmentindustrie wisten te vechten.
Waarom zijn films tegenwoordig zo donker?
Films en series lijken tegenwoordig vaker donkerder te zijn. Maar waar komt dat eigenlijk door?n Is het een populaire stijl, komt het door betere projectie of is het een makkelijke manier om CGI te maskeren? Website Polygon zette zijn tanden erin en dook in de wereld van het duistere beeld.
Tien adembenemende filmstunts in de stille film
Met deze clickbait-achtige kop wil ik je toch wijzen op een fijn lijstje op Rotten Tomatoes waar de tien beste filmstunts uit het stille tijdperk op een rij worden gezet, naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Harold Lloyds klassieker Safety Last! waar hij aan een klok bungelt, ogenschijnlijk hoog boven het drukke verkeer van Los Angeles. De lijst beval bekende en onbekende films uit een tijd waarin veel acteurs nog hun eigen stunts deden, vaak ook met echt gevaar voor eigen leven.