

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 156
Is er leven na Barbie? | Het filmkritisch gehalte van MovieTokkers | Kijk- en luistertips voor de zomer
Welkom bij deze nieuwe editie van de tegenwoordig wat onregelmatig verschijnende Filmnieuwsbrief 😌🎞️ De opzet is nog altijd hetzelfde: links verzamelen van artikelen, podcasts en video’s die iets zeggen over ontwikkelingen op filmgebied. Reacties en suggesties zijn en blijven welkom via nvdberg@me.com. Tot de volgende editie!
Is er leven na Barbie en Oppenheimer?
Bioscopen breken record na record: naast de biopic over de invloedrijke kernfysicus die drie uur lang op het filmdoek uitgestraald wordt, is het vooral de zuurstofroze film die product placement combineert met een boodschap die zorgt voor een torenhoge box office en voor een eindeloze stroom artikelen en analyses. In de LA Times verzucht een columnist: “Is ‘Barbie’ the most overanalyzed movie in cinema history? Kenough, already, pundits!” Het lijkt wel of iedereen zijn eigen mening of missie eraan ophangt. Sterker: die eigen invalshoek is vaak interessanter dan de film zelf (die ik persoonlijk flink vond tegenvallen). Ook speelt bij Barbie FOMO (de angst om iets te missen en om over iets niet mee te kunnen praten) een grote rol. Dat verklaart ook het feit dat het voor 1 op de 4 Barbie-bezoekers jaren geleden is dat ze voor het laatst een bioscoopkaartje kochten.
Ander opmerkelijk trivia-feitje: Nolans Oppenheimer is op dit moment lijstaanvoerder van meest succesvolle films die nooit nummer 1 in de box office zijn geweest. Ook zijn succesfilm Interstellar uit 2014 staat hoog in deze lijst.
Trans zichtbaarheid groeit, maar met handjevol films
Een invalshoek rond Barbie die maar weinig aandacht kreeg, was de groei in trans rollen en de toenemende zichtbaarheid van trans acteurs, zo las ik in The Guardian. Niet alleen Barbie, maar ook Talk to Me en een handvol andere films maken werk van het normaliseren van trans zichtbaarheid in grote publieksfilms.
Hopelijk zet de groei van het aantal films met lhbtqi+ rollen door, want dat was in 2022 nog bedroevend, zo meldt filmvakblad Variety, die een recent onderzoek over inclusiviteit in Hollywoodfilms citeerde. Zo was de romkom Bros nagenoeg de enige film met trans rollen. In totaal waren er dat jaar 87 lhbtqi+ rollen met tekst, uit een totaal van ruim 4.000. Lees vooral het hele stuk, dat duidelijk maakt hoe gebrekkig de zichtbaarheid nog altijd is.
TikTok influencers: waar ligt de grens tussen films aanprijzen en filmkritiek?
Afgelopen week las ik twee grote stukken over influencers die op TikTok films recenseren en vooral aanprijzen - ook wel MovieTok genoemd. Zo volgde de New York Times onder meer de 22-jarige Chinese TikTok influencer Maddi Koch die met haar korte filmrecensies drie miljoen volgers heeft verzameld. Maar filmcriticus wil ze zichzelf niet noemen. Het lijkt in die wereld een besmet woord. Ook de 21-jarige TikTok influencer Cameron Kozak noemt zichzelf in het stuk bewust filmrecensent en geen filmcriticus. “When you read a critic’s review, it almost sounds like a computer wrote it.” Wat in het kader van door AI geschreven stukken dan wel weer een interessante discussie oplevert.
Negatieve kritiek wordt vaak verpakt in een “compliment sandwich”, een begrip dat MovieTokster Megan Cruz vaak gebruikt. Filmmaatschappijen betalen dan ook maar al te graag veel geld aan MovieTok sterren als onderdeel van hun marketingcampagne. Wat niet betekent dat alle filmpjes plat promotiemateriaal is. Er is immers een groot grijs gebied tussen onafhankelijke filmkritiek en kritiekloze aanbevelingen.
The Guardian doet met het stuk ‘Who needs film critics when studios can be sure influencers will praise their films?’ ook een duit in het zakje. Want is de democratisering van het online films bespreken nu goed of slecht? En moeten de ‘traditionele’ filmcritici zich minder op films zelf richten en meer op het signaleren van trends in de filmwereld en filmindustrie?
Kortom: een fijn online debat tussen het films kijken door…
Luistertip: podcast over Film Fest Gent
1974 was niet alleen het geboortejaar van de afzender van deze Filmnieuwsbrief, ook zag in dat jaar Film Fest Gent (toen nog 'Internationaal Filmgebeuren Gent’ geheten) voor het eerst het daglicht. De Vlaamse krant De Morgen maakte samen met filmkenner Ben Van Alboom de podcastserie Sunset Confessions over de rijke geschiedenis van het festival. De eerste aflevering staat sinds deze week online met als titel Die gekke Nederlander – de beginjaren van Film Fest Gent. Hierin wordt teruggeblikt op de eerste jaren, waar films van Fassbinder en Tarkovsky samen met spraakmakende pornofilms in één programma zaten.
Check je favoriete podcastapp of luister via deze link naar deze fijne podcast over een markant stuk filmfestivalgeschiedenis.
Kijktip: Derek Jarmans video’s voor The Pet Shop Boys
Sinds een paar dagen staat op het Internet Archive - de schatkamer waar telkens weer verloren gewaande parels opduiken - een video waar elke film- en muziekliefhebber niet omheen kan: Projections, een verzameling video’s die de geweldige Britse filmmaker Derek Jarman in 1993 - vlak voor zijn overlijden - maakte voor de Pet Shop Boys. De queer filmmaker die bekend werd met zijn volstrekt eigenzinnige stijl, kon zich voor het popduo helemaal uitleven. Het laden van de video gaat wat traag, maar je geduld wordt absoluut beloond!
Wat ik zelf nog schreef en zei…
Voor podcast De Dag gaf ik drie filmtips voor de zomer (en nee, geen Barbie of Oppenheimer 😊)
Voor Winq schreef ik twee stukken: één over inclusiviteit in de filmindustrie en de Amerikaanse cultuuroorlog rond Disney, en een ander stuk over (het gebrek aan) inclusiviteit in de sport aan de hand van de film In From the Side over een gay romance in een Brits rugbyteam.
Voor IDFA sprak ik met makers over de betekenis van Pride voor hen als filmmaker: Taylor McCue over He Fucked the Girl out of Me en Kaur Chimuk over A South Asian Queer Pamphlet. En ik sprak met documentaireproducent Hasse van Nunen en filmmakers Niki Padidar en Petra en Peter Lataster over IDFA’s nieuwe filmzaal in Amsterdam.