

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 157
Staking eist eerste blockbuster-slachtoffers | Corruptieschandaal in Zuid-Koreaanse filmwereld | Hitsige nonnen in de cinema
Een nieuwe editie van de Filmnieuwsbrief, al een week na de vorige 😊 Er is nieuws genoeg, bijvoorbeeld over de directeur van het filmfestival Venetië die verdedigt waarom hij films van Woody Allen en Roman Polanski laat zien. Of de bouw- en renovatiegolf van bioscopen in Los Angeles (en andere steden) in een tijd dat streaming King is in de VS (en daarbuiten).
Andere onderwerpen vind je hieronder. Met daarbij ook items die wat minder op de harde actualiteit zitten. Zoals een selectie mooi ontworpen filmposters, of een video-essay over nonnen in de cinema.
Tips en feedback zijn altijd welkom. En delen mag altijd. Tot de volgende editie!
Eerste blockbusters uitgesteld vanwege acteurs- en schrijversstaking in Hollywood
Je kon erop wachten: de eerste grote Hollywoodfilms die vanwege de al maanden durende staking onder schrijvers en acteurs nu later uitgebracht gaan worden. Dune: Part Two van regisseur Denis Villeneuve zou eerst begin november in de VS in première gaan, maar dat is nu uitgesteld naar 15 maart 2024. Ook Godzilla x Kong: The New Empire gaat hierdoor nu later draaien.
Dune 2 is zo goed als klaar, maar de reden voor uitstel is dat alle acteurs weigeren aan alle promotie-activiteiten mee te doen, waardoor de marketing rond de film een flinke deuk oploopt, met negatieve gevolgen voor de box office. Bij andere grote films is het draaien nu ook stilgelegd, wat zal betekenen dat de blockbusterkalender nog een paar jaar ontregeld zal zijn. De onderhandelingen zitten in elk geval nog muurvast.
Ik krijg even een COVID-19 deja-vu…
Zuid-Koreaanse bioscopen en distributeurs beschuldigd van grootschalige corruptie
De filmwereld in Zuid-Korea staat sinds vorige week totaal op zijn kop. De anti-corruptie afdeling van de politie van Seoel maakte toen bekend dat de belangrijkste Zuid-Koreaanse bioscoopketens en filmdistributeurs worden verdacht van het jarenlang plegen van fraude met omzetcijfers, ofwel de box office. Bij ruim driehonderd films zouden de kaartverkoopcijfers kunstmatig zijn verhoogd, waardoor de bedrijven konden profiteren van grote marketing- en financieringsvoordelen.
De filmbedrijven hebben hierop gezegd dat het opvijzelen van de cijfers een publiek geheim was, dat nooit eerder tot problemen heeft geleid. Het lijkt er in elk geval op dat er nu meer transparantie gaat komen rond bezoek- en omzetcijfers in Zuid-Korea.
Criterion Channel maakt dialogen doorzoekbaar
Het Amerikaanse streamingkanaal The Criterion Channel is voor veel Amerikaanse filmliefhebbers dé plek om klassiekers te kunnen bekijken, vaak ook prachtig gerestaureerd. De streamer is helaas niet hier te bekijken, maar wel interessant om te volgen. Zo heeft Criterion de transcripties en dialogen van elke film die ze online aanbieden doorzoekbaar gemaakt. Hoe cool zou het zijn als andere streamers deze mogelijkheid ook aan zouden bieden!
Lars Von Trier zoekt liefde - en controverse
De Deense regisseur Lars von Trier, bekend van films als Melancholia, Antichrist en Nymphomaniac, staat niet echt bekend als meest genuanceerde filmmaker ooit. Hij werd zelfs tijdelijk in de ban gedaan door het Cannes filmfestival vanwege een controversiële uitspraak.
Nu zoekt Von Trier via Instagram een nieuwe vriendin. “Despite of all my whining, I can be quite a charming partner” aldus de regisseur in de Insta-reel contactadvertentie. Benieuwd hoeveel vrouwen zich melden…
Een andere post zorgde afgelopen week voor meer ophef. Naar aanleiding van de Deense beslissing om F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te schenken, schreef Von Trier op Instagram: “Russian lives matter also!” Hierop plaatste het hoofd van de Oekraïense veiligheid en defensie op X (ofwel Twitter) de tekst: “War is not a movie where actors play life and death.” Waarop Von Trier weer reageerde met: “A forgotten phrase it seems, from a time when pacifism was a virtue.” Benieuwd of Lars Von Triers potentiële nieuwe vriendinnen dit ook vinden.
De kunst van filmtitels op filmposters
Trouwe lezers van de Filmnieuwsbrief weten dat ik een grote liefde heb voor filmposters. Niet de standaardposters waar een aantal hoofdrolspelers op is gekwakt, maar filmaffiches die met een kunstzinnige blik worden gemaakt. Op MUBI wordt in een column aan de hand van een reeks prachtige filmposters aangetoond hoe creatief je een filmtitel op een poster kunt laten zien. Scroll vooral helemaal naar beneden om alle mooie voorbeelden te zien.
Video-essay: de non in de cinema
Of het nu Paul Verhoevens Benedetta is of Sister Act met de swingende Whoopy Goldberg; nonnen zijn dankbare personages voor veel filmmakers, vooral vanwege de door geloof en zwarte kleding onderdrukte lust en gevoelens. Chloe Penman maakte een fijn video-essay over de non in films.