De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 19: Ode aan de eerste vrouwelijke filmpioniers en HBO moet Netflix worden

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 19: Ode aan de eerste vrouwelijke filmpioniers en HBO moet Netflix worden

Jul 21, 2018
Share this post

Filmnieuwsbrief 19: Ode aan de eerste vrouwelijke filmpioniers en HBO moet Netflix worden

filmnieuwsbrief.substack.com

Wow, dat is tof! Ik ben over de grens van 200 nieuwsbrief abonnees heen! Nu op naar de 250, en verder ;-) Dank aan alle bestaande én nieuwe subscribers. Ik zal nog harder proberen de beste filmnieuwsbrief van Nederland te maken...

Ook ben ik erg trots op de nominatie die de filmpodcast MovieInsiders - waarin ik de vaste rubriek Cinema Cinemonkey heb - kreeg. Samen met een paar andere grote namen in podcastland (Gijs Groenteman, Michiel Veenstra) is MovieInsiders als enige filmpodcast genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2018 in de categorie Kunst & Cultuur. Elke stem voor MovieInsiders is dus welkom! Stemmen kun je hier doen: http://www.bnr.nl/dpa/stemmen.

Het nieuwe Abba-vehikel Mama Mia! Here We Go Again heeft na een paar dagen al 130.000 bezoekers de Nederlandse bioscoop ingezogen. Maar liefst 80.000 hiervan zagen de film afgelopen woensdag op één van de vele Ladies Nights in het land. Voor HP/De Tijd ontleedde ik deze week als man dit curieuze maar steeds invloedrijker wordende vrouwelijke filmfenomeen.

Ook werd gisteren in Tuschinski de op Mallorca doodgeslagen jonge Nederlandse editor Wouter van Luijn herdacht. Op Radio 1 kwam zijn werk voor onder meer de film WIJ nog even ter sprake in mijn filmrubriek.

Tot slot werd ik vorige week meteen na het versturen van de Filmnieuwsbrief 18 gecorrigeerd/aangevuld op mijn Ingmar Bergman onderwerp. Er is gelukkig toch wat aandacht in Nederland voor het honderdste geboortejaar van deze grote Zweedse filmmaker. Hier heb ik het aangepast.

In deze zomerse filmnieuwsbrief ga ik met een paar onderwerpen iets meer de diepte in. Hopelijk bevalt dat ;-) Suggesties blijven natuurlijk altijd welkom via de mail. Tot volgende week! 


HBO moet Netflixje gaan spelen: dat wordt betalen!

HBO, één van de oudste premium tv-kanalen in de VS, kennen we allemaal van Game of Thrones. Maar ook kwaliteitsseries als The Sopranos en Westworld hebben deze zender tot een zeer winstgevend bedrijf gemaakt. Alhoewel, zender: de online on-demand kanalen van HBO worden steeds belangrijker. En als het aan de nieuwe eigenaar, het Amerikaanse telecombedrijf AT&T, ligt, moet HBO steeds meer de kant op gaan van Netflix, zo schrijft The New York Times in een lang stuk. Maar dan moet AT&T wel de portemonnee trekken. Er zijn miljarden nodig voor nieuwe unieke HBO series in plaats van de paar die er nu zijn.

HBO Must Get Bigger and Broader, Says Its New Overseer | The New York Times

De eerste pionierende vrouwen in de filmgeschiedenis

Soms zou ik willen dat ik New York woonde. Om heel veel redenen natuurlijk, maar onder andere vanwege het fantastische aanbod aan bioscopen en filmtheaters (al mag ik in Amsterdam ook niet klagen). Het cultuurcomplex BAM (Brooklyn Academy of Music) heeft deze zomer een wel heel bijzonder filmprogramma: Pioneers: First Women Filmmakers. Ofwel: welke vaak vergeten vrouwen stonden aan de basis van de Amerikaanse film, zo tussen 1915 en 1930? Gelukkig is er ook voor de niet-New Yorker veel te ontdekken rond dit project. Zo is er een zeer uitgebreide site over gemaakt: Women Film Pioneers Project waar je eindeloos op kunt doorklikken. En de New York Times schreef er afgelopen week een geweldig stuk over met als prachtkop Thrills, Tears and the Real Gone Girls of Cinema. Aanrader!

Thrills, Tears and the Real Gone Girls of Cinema - The New York Times — www.nytimes.com

Een deel van het filmprogramma kunnen we hopelijk hier nog een keer bekijken. Het label Kino Lobster brengt eind dit jaar een grote box uit met daarin een flink aantal gerestaureerde films van de vrouwelijke cinemapioniers. Onderstaande trailer ziet er in elk geval al spectaculair uit!

Apple blaast Amerikaans bioscooppaleis nieuw leven in

Normaal gesproken is een nieuwe Apple Store niet echt een onderwerp voor mijn nieuwsbrief. Maar ik ben een Apple- én een filmgeschiedenis-nerd, dus als deze twee samenkomen, maak ik hier graag ruimte voor!

Tijdens een bezoek aan Downtown LA een aantal jaren geleden, maakte ik een lange wandeling langs alle nog overgebleven filmpaleizen. Helaas alleen aan de buitenkant, ook omdat veel voormalige movie palaces niet meer in gebruik zijn. Inmiddels is er een ware revival van het centrum van Los Angeles aan de gang, waarbij ook enkele bioscooppaleizen een nieuwe bestemming krijgen en de weelderige interieurs een deel van hun oude grandeur terugkrijgt. Het nieuwste bedrijf dat zich hierin wil vestigen is dus Apple. En wel in één van de meest bijzondere filmpaleizen: Tower Theatre, zo meldt de site LA Curbed.

Tower Theatre owners planning renovation for Apple | Curbed LA — la.curbed.com

Waarom zo bijzonder? Tower Theatre was in 1927 de eerste bioscoop in downtown LA - toen het bruisende hart van de stad - die geluidsfilms vertoonde. Toen trouwens nog vanaf platen, het zogenaamde Vitaphone systeem. Tower Theatre had trouwens een jaar later ook de primeur met The Jazz Singer, wat we als de echte start van de geluidsfilm beschouwen.

Ook in diverse films speelde deze prachtige bioscoop een grote rol, zo is te lezen en te zien op de blog Los Angeles Theatres (bookmark die site!) die zeer uitgebreid de bioscoopgeschiedenis van LA vastlegt. Denk aan The Good German of Mulholland Drive.

Los Angeles Theatres: Tower Theatre: history — losangelestheatres.blogspot.com

Gelukkig is zo te zien nog veel van de grandeur nog bewaard gebleven, dus fingers crossed dat Apple er wat moois van weet te maken, met respect voor de filmgeschiedenis.

Lekker klagen bij de filmkeuring!

Ja, ze zijn er echt: mensen die klagen bij de Britse filmkeuring. de BBFC. Al zijn het er niet veel: vorig jaar waren er 262 klachten over een bepaalde keuring (het jaar ervoor 371), zo meldt Screendaily. Het levert wel een heerlijk rapport op. Zo gingen de meeste klachten over de leeftijdskeuring van Logan en Atomic Blond. Daarnaast neemt het aantal te keuren films nog steeds toe. Maar de grootste groei zit in de online-only films, zo blijkt uit het rapport. De BBFC website is trouwens een verademing vergeleken bij de krakkemikkige Kijkwijzer site. Doen ze wel goed, die Britten...

BBFC launches its Annual Report & Accounts 2017 | British Board of Film Classification — www.bbfc.co.uk

Nee hè, wéér een rapport over de staat van de Nederlandse film!

Hebben we nog maar net het (kul)rapport van de Nederlandse filmdistributeurs achter de kiezen (zie Filmnieuwsbrief 17), afgelopen week deden ook de Boekmanstichting en het Sociaal Cultureel Planbureau een duit in het Nederfilmzakje. In het stuk met als titel Gaat het écht zo slecht met de Nederlandse film? wordt het FDN-stuk gefileerd en worden een aantal andere zaken helder op een rij gezet. Voor de fijnproever dus én voor die paar mensen die nog wel wat vertrouwen in de Nederlandse film hebben ;-) Ik zeg: genoeg geschreven, nu gewoon weer goede films maken!

Gaat het écht zo slecht met de Nederlandse film? — www.cultuurindex.nl

Share this post

Filmnieuwsbrief 19: Ode aan de eerste vrouwelijke filmpioniers en HBO moet Netflix worden

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing