Filmnieuwsbrief 21: De grootste flop uit de Chinese filmgeschiedenis en België stort zich op onderwaterfilms
Omdat vandaag de Canal Parade weer door de grachten van Amsterdam vaart, mocht ik gisteren in sociëteit De Kring een inleiding houden bij de prachtige klassieker Paris is Burning. Voor het gemak heb ik de tekst ook online gezet. Daarnaast werd ik voor de Gaykrant geïnterviewd voor de serie ProfieLGBH. Een leuke oefening in zelf-analyse!
Goed nieuws voor degenen die geen genoeg van mijn stem kunnen krijgen ;-) Als podcastmaker en -liefhebber was het heel tof om voor de dagelijkse NOS nieuwspodcast De Dag wat te zeggen over hoe het kan dat er in de enorme berg aan bioscoopreleases nog veel pareltjes worden genegeerd. Dit naar aanleiding van mijn stuk voor HP/De Tijd deze week: Genoeg films in de bioscoop, nu alleen nog de goede titels! Verder probeerde ik in het Radio 1 programma Wat het daglicht niet verdragen kan de luisteraars te enthousiasmeren voor de film Tangerine. En voor de MovieInsiders podcast besprak ik Paul Schaders nieuwste meesterwerk First Reformed.
Moet ik nog wat zeggen over het nietszeggende rapport van ABN Amro over de flinke daling van het bioscoopbezoek door de zomerhitte en vooral het ontbreken van blockbusters? Bioscoopbezoekcijfers van omringende landen laten zien dat deze conclusies wel erg kort door de bocht zijn. Ik laat dit dus lekker liggen...
In deze nieuwsbrief veel filmgeschiedenis, maar het levert geweldig interessante stukken op. Veel leesplezier en tot volgende week!
De zwanenzang voor een roemruchte Hollywood studio
Nu 20th Century Fox definitief is opgeslokt door alleseter Disney, schreef de Amerikaanse filmhistoricus Leonard Maltin een ode aan de studio die films als Cleopatra en Titanic maakte, en filmsterren als Marilyn Monroe en Shirley Temple voortbracht.
Death of 20th Century Fox: A Eulogy for a Hollywood Studio | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com
En voor wie zien hoe de logo's en intro's van 20th Century Fox in de afgelopen 85 jaar zijn veranderd, kijk dan vooral naar deze compilatie-video (die al begint in de tijd van de Fox-studio in 1914).
België krijgt grootste onderwaterstudio van Europa
In het pittoreske Vilvoorde, net boven Brussel, hebben ze de dollartekens al in de ogen. Begin volgend jaar opent er namelijk de grootste onderwaterfilmstudio van Europa. Er heeft zich al een grote Europese filmproducent gemeld die er zijn nieuwe waterrijke film wil draaien. Heeft Roel Reiné na het floppen van het historische Redbad misschien plannen voor de verfilming van de Sint-Elisabethsvloed?
Grootste onderwaterfilmstudio van Europa komt in... Vilvoorde | VRT NWS — www.vrt.be
'Crazy Rich Asians' slaan lucratief Netflix aanbod af
Weer een stuk uit de Hollywood Reporter, maar dit artikel wil ik jullie niet onthouden. Het is namelijk een prachtige longread over de totstandkoming van de film Crazy Rich Asians. De makers hadden een missie: hun film moet en zal in de bioscoop te zien zijn, omdat ze daar de meeste impact verwachten. En om dat te bereiken, sloegen ze zelfs een lucratief aanbod van Netflix af. Een verhaal over hoe een groep mensen zich niet wil neerleggen bij de onzichtbaarheid van Aziaten in Hollywood.
'Crazy Rich Asians': How the Asian Rom-Com Happened Without Netflix | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com
Een reis door de Duitse filmgeschiedenis
Ik gooi niet vaak Duitse links in deze nieuwsbrief, maar voor dit mooie stuk uit Die Welt over de geschiedenis van de UFA-filmstudio maak ik graag een uitzondering. En anders gooi je de tekst gewoon in Google Translate ;-)
Aanleiding is de tentoonstelling Die Ufa – Geschichte einer Marke in München over de befaamde én beruchte filmstudio die 100 jaar geleden werd opgericht en onder Joseph Goebels in de Tweede Wereldoorlog uren aan oorlogspropaganda uitbracht. Het grote complex van de voormalige filmreus in Babelsberg, vlakbij Berlijn, bestaat nog steeds. Alleen is het nu het domein van nieuwe filmbedrijven geworden.
Jubiläum der Ufa: Eine lebendige Schau aus 100 Jahren deutscher Filmgeschichte | Die Welt — www.welt.de
Duurste Chinese film meteen ook de grootste flop ooit
In Nederland is het Friese heldenepos Redbad van Roel Reiné inmiddels een megaflop geworden. Het is met 8 miljoen euro niet de duurste Nederlandse film ooit - dat is Paul Verhoevens Zwartboek met 18 miljoen euro - maar met slechts 40.000 bezoekers is het woord 'mislukt' toch wel van toepassing.
In China hebben we het over hele andere bedragen. Wired meldt in een mooi stuk dat de fantasy film Asura met een budget van omgerekend 100 miljoen dollar niet alleen de duurste productie is uit de Chinese filmgeschiedenis, maar met een voorlopige opbrengst van slechts een paart miljoen dollar is het woord 'flop' een understatement.
Wat het Chinese antwoord op Lord of the Rings had moeten zijn, werd het eerder het Chinese Redbad. Een carrière in China kan Reiné dus ook vergeten.
How fantasy epic Asura became China’s biggest box office flop | WIRED UK — www.wired.co.uk
Nederlands tintje aan nieuw misbruikschandaal rond Luc Besson
Ik had nog nooit van het Nederlands-Vlaamse model Sand van Roy gehoord, maar in de New York Times gooit ze stevige beschuldigingen richting de Franse regisseur Luc Besson, bekend van films als Leon en The Fifth Element. Maar de Franse reactie op de Besson-affaire is flink anders dan die van Amerika op Weinstein, zo meldt de krant. Besson lijkt het #Metoo tijdperk dus te kunnen overleven, ook omdat actrices als Catherine Deneuve eerder zelfs op de bres sprong voor mannen in de beklaagdenbank.
An Influential French Director Is Accused of Sexual Abuse. The Reaction Has Been Muted. | The New York Times — www.nytimes.com