Filmnieuwsbrief 24: James Bond in identiteitscrisis en zwarte filmjournalisten gemarginaliseerd
Deze filmnieuwsbrief is in verband met een kleine nazomerbreak (is dat een goed Nederlands woord eigenlijk?) wat korter dan normaal. En uitgerekend nu, na maanden van Sahara-hitte en -droogte, komen de slagregens de afgelopen dagen uit de hemel. Ook niet echt lekker voor de talloze openluchtfilmfestivals die nu overal in Nederland worden gehouden. Voor de podcast MovieInsiders had ik het deze week daarom ook over de mooie traditie om in de openlucht met z'n allen naar film te kijken. Desnoods in een regenjas en onder een dekentje...
Toch heb ik een paar toffe stukken verzameld die je bij gebrek aan een warm park dan maar lekker op de bank onder een dekentje kunt lezen.
Vergeet trouwens niet om nog je stem uit te brengen voor de Dutch Podcast Awards. En natuurlijk doe je dat op je favoriete filmpodcast MovieInsiders! Klik op deze link, scroll naar Kunst & Cultuur en kies voor MovieInsiders. De filmgoden zullen je dankbaar zijn (en het podcastteam ook).
Een mooie filmweek en tot volgend weekend!
James Bond in een identiteitscrisis?
Laaide recent nog de discussie op of een zwarte acteur als Idris Elba wel een goede Bond kan spelen (het antwoord is natuurlijk JA), nu lijkt dat ineens een onbelangrijk probleem na het opstappen van regisseur Danny Boyle. Juist nu het de 25e James Bond film zou worden. De releasedatum van eind 2019 zal in elk geval zeker niet meer worden gehaald. Voordeel: het speculeren over wie Boyle als Bond 25 regisseur gaat opvolgen, is in volle hevigheid uitgebarsten. De studio schijnt al een shortlist klaar te hebben. Geef mij uit deze lijst Edgar Wright en Elba als Bond en ik word weer eens echt enthousiast over een sequel ;-) Maar goed, onder het mom van grote belangen zal het wel een wat veiliger keuze worden. Al is belangrijker hoeveel vrijheid een regisseur krijgt van de Bond producenten. Danny Boyle is tenslotte niet voor niets opgestapt.
Bond 25 Replacement Director Short List Revealed — www.comingsoon.net
Paul Thomas Anderson wint voor derde keer FIPRESCI prijs
Eén van mijn favoriete regisseurs ooit, Paul Thomas Anderson, is door collega-filmjournalisten wereldwijd voor de derde keer bekroond met de FIPRESCI Grand Prix, ditmaal voor zijn film Phantom Thread. Nooit eerder won een filmmaker drie maal deze prijs. Eerder kreeg hij de prijs voor Magnolia 2000 en There Will Be Blood 2008. Dit jaar stemden maar liefst 473 filmjournalisten over de hele wereld voor de prijs, en dus voor Anderson.
FIPRESCI - Grand Prix 2018 — www.fipresci.org
Zwarte filmjournalisten gemarginaliseerd door Hollywood
Aan de vooravond van de Nederlandse release van BlacKkKlansman (absolute aanrader trouwens!) staat in IndieWire een interessant stuk over de marginalisering van de Afro-Amerikaanse filmjournalist. Dat de filmpers voornamelijk uit blanke mannen bestaan, is bekend. Maar dat zwarte filmjournalisten van alle kanten tegen obstakels aanlopen, is iets waar je niet veel over leest. Alleen daarom al is dit lange stuk de moeite waard!
Black Journalists In Entertainment On Press & Red Carpet Challenges | IndieWire — www.indiewire.com
Een ode aan filmmaker Chris Marker
Toen ik vorig weekend in Brussel was, zag ik een fijne aankondiging van een komende tentoonstelling van de Franse cineast, documentairemaker, schrijver, fotograaf en mediakunstenaar Chris Marker. De leuze die je op de foto achter het doek ziet, kan geen toeval zijn (maar is het wel). Chris Marker IS namelijk poëzie.
In een prachtig video-essay van Luís Azevedo (volg hem voor meer mooie filmessays) wordt de schoonheid van het werk van Chris Marker pas echt duidelijk. Kortom: wie gaat er dit najaar mee naar museum Bozar in Brussel? ;-)