Filmnieuwsbrief 27: Over gemiste IMAX kansen en waarom China 'Crazy Rich Asians' niet wil vertonen
Terwijl mijn oren nog dichtzitten van de letterlijke oorverdovende opening vrijdagavond van de Ryoji Ikeda tentoonstelling in EYE met Japanse underground 'white noise' en data-selfies, zie ik dat de re-release van de film Dirty Dancing (1987) op de 7e plaats in de box office staat. Misschien is dit wel het mooie aan cinema: het eclectische karakter ervan. Ook binnen de Nederlandse cinema trouwens. Zo besprak ik voor NPO Radio 1 afgelopen week de zeer gebrekkige en van inspiratieloosheid getuigende film De Inspirator van Hans Breetveld. En in HP/De Tijd prees ik het duistere Catacombe, opnieuw een sterke film van Victor D. Ponten. Luister daarna dan ook naar het interview met Ponten in Radio Kunststof, via je podcast app of via deze link, inclusief video ;-)
Wil je me steunen met het maken van deze Filmnieuwbrief? Word dan voor een paar euro per maand lid van de filmnieuwsbriefcommunity. Meer info onderaan deze mail. Mijn dank is alvast groot!
Veel lees- en kijkplezier, een mooie filmweek en tot volgende zaterdag!
Pathé zet vol in op 4DX... maar laat IMAX links liggen
Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, heeft het afgelopen jaar gemerkt hoe succesvol en lucratief 4DX is. De bewegende bioscoopstoelen, de regen en wind die in de zaal in je gezicht slaan, zorgden in de huidige twee zalen in Rotterdam en Amsterdam voor veel uitverkochte zalen, uiteraard tegen een aardige toeslag. Pathé maakte vrijdag bekend dat er nog dit jaar drie 4DX-zalen bijkomen: in Eindhoven, Maastricht en Scheveningen. Wat Bright ertoe bracht een filmpje erover weer naar voren te schuiven.
Pathé opent nieuwe 4D-zalen in drie steden | Bright — www.bright.nl
Maar IMAX dan? Mensen die mij al langer volgen weten dat dit een stokpaardje van me is. Ik ben als filmliefhebber uiteraard voorstander van het vertonen van films op het goede formaat (met andere woorden: zoals de filmmaker het bedoeld heeft). Filmmakers als Tarantino en Paul Thomas Anderson hebben 70mm weer succesvol op de kaart gezet. Maar als het om IMAX gaat, van oudsher een bijna vierkant formaat (1.43:1) worden we in Nederland afgescheept met nep-IMAX waarbij je een flink deel van het filmbeeld van een met IMAX-camera's gedraaide film domweg mist. Het plaatje hieronder spreekt boekdelen. Echt IMAX is rechts, met in het midden de digitale IMAX variant die Pathé gebruikt. 'Nuf said.
Damien Chazelle wilde zijn nieuwe ruimtevaartfilm First Man per se op IMAX 70mm draaien, zo vertelde hij aan Variety. Maar distributeur Universal weigert aan zijn wens tegemoet te komen om hem ook op dit formaat uit te brengen. Fans brachten een speciale petitie hiervoor uit, maar het mocht helaas niet baten. Wat wel goed nieuws is, is dat alle laser IMAX bioscopen met een goed vierkant IMAX doek First Man wel in het juiste formaat laten zien. En de dichtstbijzijnde is die in Kinepolis in Brussel. Uit eigen ervaring kan ik - na het zien van Dunkirk hier - zeggen dat een trip naar Brussel om deze reden absoluut de moeite waard is. In ieder geval is dit een projectie die het dichtst bij de wens van regisseur Damien Chazelle komt. En wie ben ik om hem tegen te spreken...
Waarom China de film 'Crazy Rich Asians' niet wil vertonen
Als je meer wil weten over cultuurverschillen in de filmindustrie, lees dan dit stuk op de site van Deadline over de Amerikaanse hitfilm Crazy Rich Asians. De kracht van de film is het gebruiken van Hollywood clichés over Aziaten in cinema, om de kijker vervolgens een spiegel hierover voor te houden. De film is mateloos populair, niet alleen in de VS maar ook in veel andere landen.
In China ligt dit nog altijd gevoelig. Het land met de meeste miljardairs ter wereld wil geldschieters niet voor het hoofd stoten. En een interessante gedachtegang hierachter kan zijn dat de film zelf zich ook aan clichés bezondigt. Of is het juist dat geld en macht in China tegen alle vormen van ironie en spot beschermd moeten worden. Lezen dus, dit stuk!
‘Crazy Rich Asians’ China Release Status In Limbo: What’s The Hold Up? | Deadline — deadline.com
Het bizarre verhaal achter de Turkse Star Wars film
Naar aanleiding van een Britse re-release van de Turkse klassieker Dünyayı Kurtaran Adam (1982) heeft de Guardian een geweldige stuk gepubliceerd over de geschiedenis van wat wel de Turkse Star Wars wordt genoemd. Na financiële tegenslagen en een mini-budget besloot de Turkse regisseur Çetin Inanç om maar gewoon beelden van Star Wars te gebruiken in zijn eigen film. En dat is niet het enige dat hij bij elkaar jatte. In een heerlijk video essay wordt pas echt duidelijk wat voor een krankzinnige productie dit is. Benieuwd of Pathé in hun serie Turkse cinema nog brood ziet om deze Turkse klassieker naar Nederland te halen!
Attack of the killer Jedi! The bizarre story of Turkish Star Wars | Film | The Guardian
Netflix of bioscoop: twee regisseurs staan recht tegenover elkaar
Widows, de nieuwe film van Steve - 12 Years A Slave - McQueen is iets waar we al jaren naar uitkijken. Op het filmfestival van Toronto werd de film van de in Amsterdam woonachtige filmer-kunstenaar zeer enthousiast ontvangen. In een recent interview voor Uproxx was McQueen zeer uitgesproken over het belang van een bioscoopervaring boven die van een VOD-aanbieder als Netflix:
It’s a communal experience. That’s what cinema is. And that’s why I made this film. There’s no point looking at a movie on your laptop on your own at home. The thrill of cinema is to be in an audience with 200 people, 500 people or a thousand people and watching something.
Steve McQueen Interview: On ‘Widows’ And Being Labeled ‘Difficult’ — uproxx.com
Dit in contrast met iemand als David Lynch die met de derde derie Twin Peaks bewees geweldig tv-drama te kunnen en willen maken. In een interview met Deadline zei hij eerder:
Cable television is the new arthouse. People have freedom and can make a continuing story.
Al betreurt hij tegelijk ook de "neergang" van bioscoopfilms. De passie voor het grote doek wordt gelukkig wel door beide mannen gedeeld.
Video essay: de Trois Couleurs trilogie bestaat 25 jaar
Ter gelegenheid van het feit dat de Poolse cineast Krzysztof Kieślowski een kwart eeuw geleden zijn meesterlijke trilogie Bleu, Blanc, Rouge afrondde, zijn de Trois Couleurs films in prachtige blu-ray uitgaves verschenen. En het Britse filmblad Sound & Sound bracht samen met het Britse Filmarchief BFI ter gelegenheid van dit jubileum een erg mooi video essay uit onder de titel Three Colours Silver. Meer info op hun website, maar bekijk vooral de hele video. Aanrader!