Filmnieuwsbrief 28: Nederlaag voor homofobe Keniaanse filmkeuring en stoomcursus filmgeschiedenis met Star Wars
Een wat later verstuurde nieuwsbrief vandaag, maar dat komt door de erg gezellige Chasing Reels avond in KINO Rotterdam gisteren. Vertoond werd de om onbegrijpelijke redenen niet aangekochte film Thunder Road, een heerlijke film die continu schuurt tussen drama en komedie, tussen mededogen en gekte. Gebaseerd op een korte film met dezelfde titel (hier online te bekijken), gemaakt door multitalent Jim Cummings. Je hebt nog een herkansing eind oktober in Utrecht en Amsterdam. En nee, ik krijg hier niks voor, dit komt enkel voort uit liefde voor dit soort evenementen ;-)
Vor HP/De Tijd schreef ik afgelopen week een stuk met als titel Koester de vervalsing en prijs de parodie! Dit naar aanleiding van de net geopende tentoonstelling in het Leiden Film Museum over parodieën in de filmgeschiedenis. Eb onze pre-occupatie met de 'echtheid' van kunst. Wat is echt? En is nep per definitie oninteressant? Hopelijk heb ik daar wat zinnigs over kunnen zeggen.
In mijn wekelijkse bijdrage aan de filmpodcast MovieInsiders dook ik - zo vlak voor het Gouden Kalveren circus - in de geschiedenis van de Belgische (en Vlaams/Waalse) filmprijzen. Dit naar aanleiding van de uitreiking van de Ensors (wie? wat?) afgelopen weekend.
Veel leesplezier weer met deze 28e Filmnieuwsbrief! Commentaar leveren of tips geven is altijd heel erg welkom, via Twitter of via e-mail. En me financieel voor een paar euro per maand steunen mag altijd: kijk onderaan deze nieuwsbrief voor meer info.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!
Verboden Keniaanse homofilm 'Rafiki' krijgt toch Oscarkansen
De dor de Keniase regisseur Wanuri Kahiu gemaakte film Rafiki over de liefde tussen twee vrouwen heeft het afgelopen jaar een zegetocht gemaakt langs vele internationale filmfestivals, waaronde rhet prestigieure Cannes Film Festival. Maar Rafiki was tot nu toe niet te zien in haar eigen land, omdat de Kenya Film Classification Board (KFCB) de vertoning van de film vanwege de vermeende promotie van het 'lesbisch zijn' verbood.
Regisseur Kahiu wilde de film echter dolgraag laten meedingen naar een Oscarinzending namens Kenia. Alleen moet de film daar wel voor 1 oktober minimaal zeven dagen aaneengesloten in het thuisland hebben gedraaid. Een rechter oordeelde gisteren positief op het verzoek om Rafiki een week in het openbaar te kunnen draaien en deed onderstaande uitspraak:
“I am not convinced that Kenya is such a weak society that its moral foundation will be shaken by seeing such a film.”
De film zal onder meer een week gaan draaien in een prestigieuze bioscoop in Nairobi, zo meldt een Keniaanse nieuwssite.
They Banned Her Film Because It Featured LGBT Characters. So She Took Them To Court — And Won | Buzzfeednews — www.buzzfeednews.com
Meteen na de uitspraak van de rechter kwam de KFCB met een stevig persbericht, waarin de afkeer van homoseksualiteit niet onder stoelen of banken werd gestoken:
"It is a sad moment, not only to the film industry, but to all Kenyans who stand for morality, that a film that glorifies homosexuality is allowed to be the country's branding tool abroad."
Deze onbekend gebleven vrouwen pionierden in de filmgeschiedenis
Het lijkt haast obligaat om het in dit tijdperk van #metoo over vrouwen in de filmindustrie te hebben. Maar gezien de voorsprong die mannen hebben in boeken, documentaires en artikelen is het meer dan gerechtvaardigd om de verhalen van de veelal onbekend gebleven vrouwen in de filmgeschiedenis te vertellen. Plus dat we de meeste uitgekauwde feiten over mannen nu wel weten ;-)
Voor de New York Times maakten Manohla Dargis en A.O. Scott een prachtig stuk over twintig onbekend gebleven vrouwen die een belangrijke rol speelden bij het maken van legendarische films als Bonnie and Clyde en The Big Sleep, inclusief fantastische foto's en stills.
You Know These 20 Movies. Now Meet the Women Behind Them | The New York Times — www.nytimes.com
Stoomcursus filmgeschiedenis verteld met Star Wars
Een beetje Star Wars nerd weet wel dat er in dit intergalactische filmepos ruim met filmcitaten en -verwijzingen wordt gestrooid. Maar welke dat nu precies zijn en hoeveel, daar had ik geen idee van. Lang leve de filmnerds die dit voor andere filmliefhebbers uitzoeken! Op de site nerdist.com een zeer lange - en naar eigen zeggen complete - lijst waarbij via GIFS alle filmverwijzingen worden getoond. Van samoerai films, tot oorlogsklassiekers en film noirs: de lijst is goed voor een paar uur citaten onthouden en oude films herkijken. Bedankt Nerdist, daar gaan weer een paar weekenden ;-)
A Complete Guide to the Cinematic References and Inspirations of SOLO: A STAR WARS STORY | Nerdist — nerdist.com
China verbiedt - eindelijk - fraude met bioscoopkaartjes
Na jaren van bioscoopkaartjes verkopen ver onder de gewone prijs, het manipuleren van verkoopdata en het vertonen van films voor lege zalen lijkt er eindelijk schot te komen in het tegengaan van dit soort bioscoopfraude in China. Daarmee horen groeicijfers als 46% in 2015 waarschijnlijk tot het verleden, zo meldt THR. De Chinezen gaan weliswaar steeds vaker naar de bioscoop, maar met deze maatregel kunnen we hun (kleinere) groeicijfers hopelijk iets serieuzer gaan nemen.
China Plans to Ban Deep Discounting of Movie Tickets Online | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com
Video-essay: de soundtracks van de jaren '80
Wie met z'n ogen dicht een grote film uit de jaren '80 hoort, kan hem meteen in de tijd plaatsen. Reden? De muziek! Het was het decennium van de synthesizer en dat was in heel veel films te horen. Julian Palmer maakte voor MUBI een heerlijk video-essay hierover. Turn up the volume!
Tot slot: de trailer van Amsterdamned Film Festival 2018
Waarom dit door Jan Mr. Horror Doense opgezette Nederhorrorfestival Amsterdamned nog niet het Dick Maas Film Festival heet, is me een raadsel. Het festival begon een paar jaar geleden als eerbetoon aan Maas' jaren '80 klassieker Amsterdamned (wat meteen de festivalnaam verklaart). Maar dit jaar opent het driedaagse festival opnieuw met een film van Maas. Wel een curieus ding: zijn debuutspeelfilm Rigor Mortis (1981), met een toffe cast bestaande uit Rijk de Gooyer, Leen Jongewaard, Wim T. Schippers en Helmert Woudenberg. En de festivaltrailer is ook weer fijn.