De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 29: Filmbobo's in Nederland en 'fake news' in Russische films

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 29: Filmbobo's in Nederland en 'fake news' in Russische films

Sep 30, 2018
Share this post

Filmnieuwsbrief 29: Filmbobo's in Nederland en 'fake news' in Russische films

filmnieuwsbrief.substack.com

Geen paniek, je hebt gisteren niets gemist in je mailbox. Als uitzondering verstuur ik deze 29e Filmnieuwsbrief dit weekend namelijk niet op zaterdag maar op zondag in verband met het Nederlands Film Festival. Vorige week kregen veel abonnees de nieuwsbrief onbedoeld later, sommigen zelfs pas op maandag. Dit was een technisch dingetje bij een provider, hopelijk gaat het nu goed...

Gisteren was ik de hele dag in Utrecht waar ik met de KNF jury een geweldig inspirerend juryberaad had over de zes lange speelfilms en vijf documentaires die op het Nederlands Film Festival in première gaan. Onze drie nominaties worden woensdagavond 3 oktober bekendgemaakt in de NFF talkshow in Utrecht en op vrijdagavond 5 oktober maakt juryvoorzitter Hans Beerekamp de winnende film bekend tijdens het Gouden Kalveren Gala.

Tot slot schreef ik afgelopen week onder de titel ‘Trump blijkt godsgeschenk in totaal verdeeld Amerika’ nog een prikkelend stuk voor HP/De Tijd over de nieuwe documentaire van Michael Moore Fahrenheit 11/9.

Tot volgend weekend!


De 20 grootste filmbobo's van Nederland

Traditiegetrouw maken Dana Linssen en Jan Pieter Ekker aan het begin van het Nederlands Film Festival voor de Filmkrant en Het Parool de balans op wie er in Nederland Filmland tor doet en wie uit de gratie is geraakt met een top 20 smaakmakers (voorheen: bobo's) van de Nederlandse filmindustrie.

Opvallend: EYE voorvrouw Sandra den Hamer is doorgestegen naar plek 1, minister Van Engelshoven is nieuw op 3, Alex en Marc van Warmerdam stijgen flink en Matthijs - Mr DWDD - dondert bijna de lijst uit.

De 20 smaakmakers van de Nederlandse filmindustrie 2018 - Kunst & Media - PAROOL — www.parool.nl

Hoe modern is de vierde 'A Star Is Born' remake eigenlijk?

Komende week gaat opnieuw een remake van de Hollywood klassieker 'A Star Is Born' hier in première, ditmaal met Lady Gaga en Bradley Cooper in de hoofdrollen. In The Guardian een mooi stuk over waarom juist deze remake zo interessant is, als je kijkt naar de rol van de vrouw in de hedendaagse showbiz. En de auteur legt meteen even alle vorige versies van de film tegen de hedendaagse meetlat.

En lees dan meteen ook het lange interview dat de New York Times had met Bradley Cooper die jaren aan de film heeft gewerkt. Al liep het gesprek niet heel lekker...

Female success and male decline: what A Star Is Born tells us about fame, fear and feminism | Film | The Guardian

Hoe de Russische cinema steeds patriottischer wordt

We weten dat Poetin de touwtjes in Rusland steeds meer in handen neemt. Dat geldt ook voor de Russische filmindustrie. Stond die ooit nog bekend als vernieuwend en vooruitstrevend, tegenwoordig moeten de films vooral de vaderlandsliefde dienen. In een stuk op nationalinterest.org wordt dit mooi uitgelegd, mede aan de hand van de oorlogsfilm Sobibor die hier over twee weken gaat draaien. In de filmversie wordt de Joodse opstand in het kamp volledig weggepoetst, en gunste van Sovjet-heroïek, aldus het stuk.

Kunst als opium van het volk, dat begrijpen dictators maar al te goed.

Russia’s Patriotic Cinema—and Why It Matters | The National Interest — nationalinterest.org

Elke Stephen King referentie in de nieuwe horrorserie 'Castle Rock'

De nieuwe horrorserie Castle Rock is een regelrechte hit in de VS. Er wordt zelfs al gesproken over een tweede seizoen. Maar, leve de rechtenkwesties: voorlopig is de serie in Nederland nog niet te zien. Toch is het erg leuk voor fans van het horrorgenre in het algemeen en van Stephen King in het bijzonder om dit overzicht van verborgen verwijzingen naar alles wat met het werk van Stephen King te maken heeft te bekijken. Inspiratie genoeg voor het maken van een filmquiz ;-)

‘Castle Rock’: Every Stephen King Reference and Easter Egg — www.vulture.com

Een duik in de Vlaamse televisiegeschiedenis

Normaal gooi ik allen maar filmgerelateerd nieuws in deze nieuwsbrief, maar deze week maak ik graag ruimte voor een intrigerende longread over de afgelopen week overleden Belgische tv-maker Jed Cornelis.

Waarom dan toch hier? Omdat zijn werk in het buitenland in één adem werd genoemd met dat van Andy Warhol en Jean-Luc Godard. En:

"In Vlaanderen, met zijn schrale filmindustrie, zou het in die jaren onmogelijk geweest zijn op een andere manier zo’n indrukwekkende filmografie aan te leggen."

Een paar jaar geleden had de Cinematek in Brussel zelfs een retrospectief van zijn werk. Op de website Argosarts is een fascinerend overzicht hiervan te zien. Een paar flinke stappen terug in de tijd, met een uitgebreide uitleg van grote delen van zijn werk. Niet voor iedereen, maar ik heb ervan genoten.

ARGOS expo — expo.argosarts.org

Video-essay: 'Why We Laugh' 1

Dit is het eerste deel in een serie over waarom we lachen om films. Het lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar zoals alle simpele dingen is het dat natuurlijk niet. De komende weken post ik hier links naar de andere drie delen.

Why We Laugh: Part 1 - YouTube — www.youtube.com

Share this post

Filmnieuwsbrief 29: Filmbobo's in Nederland en 'fake news' in Russische films

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing