De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 30: Kalverliefde en home-movie geluk

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 30: Kalverliefde en home-movie geluk

Oct 6, 2018
Share this post

Filmnieuwsbrief 30: Kalverliefde en home-movie geluk

filmnieuwsbrief.substack.com

Veel Nederlands filmnieuws deze week. Niet zozeer vanwege de uitreiking van de Gouden Kalveren gisteravond, maar ook vanwege het ijzersterke nieuwe tv-programma van Martin Koolhoven, de vernieuwde website van de Filmkrant en het nieuwe bioscoopproject van de mannen achter de Filmhallen en The Movies. Meer daarover verderop in deze dertigste Filmnieuwsbrief.

Ook de podcast MovieInsiders stond afgelopen week in het teken van de Nederlandse film, en wel over Michiel van Erps speelfilmdebuut Niemand in de Stad. Niet alleen met een recensie, maar ook - als enige podcast - met interviews van oa ondergetekende met zowel Michiel van Erp als acteur Jonas Smulders.

Voor HP/De Tijd dook ik in de derde remake van het Hollywoodsprookje A Star Is Born, van en met Bradley Cooper, met popfenomeen Lady Gaga als onbekend zangeresje die het met een wat verlopen zanger doet en ineens op de grootste podia mag staan. Gaga zingt prima, maar blijft toch een wat makke gans. De echte feministische rol is voor Bradley Cooper. Waarom? Dan moet je het stuk lezen ;-)

Tot slot kwam ik wederom een prachtig video-essay tegen over het gebruik van home-movies in de cinema, die ik aan het eind van deze nieuwsbrief heb gezet. Aanrader!

Een mooie filmweek en tot volgend weekend!


Gouden Kalveren 2018 - the day after

De winnaars zijn bekend: Bankier van het Verzet verzilverde 4 van de 11 Academy nominaties en kreeg bovendien ook nog het Publiekskalf. Maar In Blue wist ook drie Kalveren te pakken, waaronder die voor beste regie en beste actrice. En Hans Beerekamp reikte namens de KNF-jury - waar ik dit jaar ook in mocht zitten - zeer terecht de prijs namens de Nederlandse Filmkritiek uit aan Rosanne Pel voor Light as Feathers. Klik hier voor de uitreiking van de prijs en de juryrapporten. En inderdaad, mag deze film alsjeblieft meer krijgen dan alleen een online release plus twee losse bioscoopvertoningen?

Hans Beerekamp, voorzitter van de KNF jury

Het was een prima avond, met een lekker hoog tempo. Maar niemand werd door de muziek het podium afgespeeld. Wie wat te zeggen had, kreeg daar ook de ruimte voor. Een verademing. Maar goed, er was dan ook geen tv ploeg aanwezig met een tikkende eindtijd. Ik snap dan ook niet waarom onderstaand bordje in de Stadsschouwburg stond. Misschien voor de verdwaalde videostream kijker?

De show zelf verliep vlekkeloos. Er was een staande ovatie voor de eerder dit jaar vermoorde editor Wouter van Luijn die postuum een Gouden Kalf kreeg voor WIJ, er was een Gouden Kalf voor Wim Opbroeck voor zijn bijrol in Cobain, die zich hiermee geen 'co-productie Belg’ meer voelde, en een Gouden Kalf voor Harry Ammerlaan voor Beste Production Design voor Bankier van het Verzet. Hij was ook genomineerd voor Tulipani, maar "eigenlijk maakt het niets uit” aldus Ammerlaan, op zoek naar het goede bedankbriefje.

De leukste en scherpste tweet van de avond kwam van Volkskrant filmjournalist Bor Beekman.

Twitter avatar for @borbeekman
Bor Beekman @borbeekman
Sommige films winnen meer kalveren dan bezoekers. Dat is niet altijd de schuld van de film. Soms is het ook de schuld van de bezoekers
6:22 PM ∙ Oct 5, 2018
13Likes1Retweet

Michiel van Erp, die de openingsfilm Niemand in de Stad maakte, zei bij het uitreiken van een Kalf:

"Ik ben dolblij dat de vloek die blijkbaar over de openingsfilm van het festival hing wat mij betreft verdwenen is."

Alleen zijn de bezoekersaantallen voor de film die zich zo duidelijk op een groot publiek richt, nog behoorlijk bedroevend, met een 13e plek in de box office.

De leukste speech kwam van Kees Hulst die een Kalf voor Beste tv-acteur won voor zijn rol in Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Via een video-boodschap maakte hij er een heerlijke act van: "Kom vooral naar het theater! Want film is cheapness. Nou ja, wel dure cheapness..."

De Filmkrant stapt eindelijk de 21e eeuw in

Welke filmliefhebber is er niet mee opgegroeid: de Filmkrant. Alle andere algemene filmbladen (Skoop, Skrien) zijn inmiddels ter ziele. Alleen was de website van de Filmkrant nog hevig in een vorige eeuw blijven steken. Eindelijk kwam daar afgelopen donderdag verandering in met een vernieuwde site die beter leesbaar is en ook het archief beter tot zijn recht laat komen. Nu alleen nog een zoekfunctie op de mobiele site, een prominentere plek voor video en audio en een goede beveiligde verbinding (geen 'https' kan echt niet meer nu) en de site kan weer even vooruit ;-)

Filmkrant — filmkrant.nl

Filmhallen breidt uit naar Haarlemse koepelgevangenis

Alex Rutten breidt zijn mini bioscoopimperium gestaag uit. Was hij al eigenaar van The Movies in Amsterdam en Dordrecht en de Filmhallen in Amsterdam, nu komt daar de voormalige koepelgevangenis in Haarlem bij. Onder de naam de Filmkoepel komt hier over twee jaar midden in de grote overdekte binnenplaats een gat in de grond met zes zalen, goed voor zo'n 600 stoelen. Het zal het filmaanbod in Haarlem zeker ten goede komen, met nu slechts een Pathé en de twee zalen van de Filmschuur.

The Movies begint pop-up bioscoop in gevangenis | Filmkrant — filmkrant.nl

De gepassioneerde filmkijk van Koolhoven

Voor wie het nog niet heeft gezien: ga vooral de tv-serie De kijk van Koolhoven bekijken! Gisteravond werd de eerste aflevering uit de zesdelige serie uitgezonden door de VPRO en Koolhovens passie voor en kennis van cinema werkt zeer aanstekelijk. Grote vraag is: hoe heeft de VPRO alle rechten afgekocht zonder een fortuin kwijt te zijn?

De kijk van Koolhoven - VPRO — www.vpro.nl

Het volkslied negeren in de bioscoop? Drie jaar cel!

Het lijkt er in Myanmar (Birma) op dat als je in de bioscoop niet opstaat voor het nationale volkslied, je voor drie jaar in de gevangenis kan verdwijnen. Een krankzinnige maatregel die doet denken aan de Nederlandse bioscopen tijdens de Tweede Wereldoorlog waar ook Duitse spionnen tijdens filmvertoningen continue zaten te kijken wie er boe riep tegen de nazi-propaganda.

India schafte begin dit jaar de verplichting af voor bioscopen om het volkslied überhaupt te draaien voor de filmvertoning. Ik kan me niet indenken hoe het zou zijn als ineens het Wilhelmus uit de luidsprekers van de bioscoop zou klinken, vlak voor een popcornfilm...

Patronising the Patrons | The Myanmar Times — www.mmtimes.com

Video essay: de schoonheid van de home-movie in de cinema

Het gebruik van home-movies in film is een prachtige maar onderschatte kunstvorm. Dit video essay laat op ontroerende wijze zien hoe regisseurs deze vorm in de loop van de filmgeschiedenis hebben gebruikt.

Share this post

Filmnieuwsbrief 30: Kalverliefde en home-movie geluk

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing