Filmnieuwsbrief 35: Pathé voor 19 miljoen euro opgelicht en Wes Anderson is eigenwijs in een Weens museum
Dat was goed wakker worden vanmorgen, met de primeur van het Financieele Dagblad over de fraudezaak rond Pathé. Achteraf is het altijd makkelijk terugkijken, maar het verhaal klinkt wel echt als een script voor een ongeloofwaardige B-film.
Een grote TV-tip: kijk zondagavond 11 november om 22.30 naar BBC2 voor de documentaire They Shall Not Grow Old van de gevierde filmmaker Peter Jackson, waarin hij oude beelden van de Eerste Wereldoorlog een nieuw leven heeft gegeven door ze levensecht in te kleuren en via digitalisering het schokkerige effect weg te halen. De trailer is al waanzinnig, dus ik ben razend benieuwd naar de film zelf.
Verder zit deze 35e Filmnieuwsbrief weer vol met dingen uit de filmwereld die hopelijk niet alleen ik interessant vind, waaronder een tof video-essay over het 'exposé' in de cinema en een eigenwijze Wes Anderson in een Weens museum.
Een mooie filmweek en tot volgend weekend!
Pathé voor 19 miljoen euro opgelicht
Het was groot nieuws eerder dit jaar toen de top van Pathé Nederland door het Franse moederbedrijf aan de kant werd gezet. Ik schreef er al over in Filmnieuwsbrief 3 en Filmnieuwsbrief 4. Maar lang bleef onduidelijk wat nu de echte reden was van het op non-actief zetten en later ontslaan van de CEO Dertje Meijer en financieel directeur Edwin Slutter.
Maar vandaag onthult het Financieele Dagblad aan de hand van een gisteren gepubliceerd vonnis wat er precies aan de hand was: een ordinaire oplichtingszaak. Wel één met een totale buit van zo'n 19 miljoen euro. Dit gebeurde via diverse emails waarbij iemand zich voordeed als de CEO van Pathé Frankrijk met het verzoek om miljoenen over te maken voor een speciaal geheim project. Wat vervolgens ook gebeurt. Pas als het echte Franse hoofdkantoor de overboekingen wel erg verdacht vindt, wordt duidelijk dat het om een oplichtingszaak gaat.
De reconstructie van het FD leest als een thriller, inclusief een mailtje van Dertje Meijer aan haar financieel directeur met de tekst: "Strange, nietwaar?'" Om vervolgens het bedrag gewoon over te maken.
Edwin Slutter komt er nog goed vanaf. Tot 1 december krijgt hij zonder daar iets voor te hoeven doen zijn maandsalaris van ruim 13.000 euro doorbetaald.
Amerikaanse piraterij-bestrijder MPAA gedwongen tot nieuwe strategie
Wie wel eens een Amerikaanse film tot aan het einde van de aftiteling uitzit, ziet het MPAA logo wel voorbij komen. Of nog vaker: aan het begin van elke Amerikaanse filmtrailer. MPAA staat voor Motion Picture Association of America. Het bestaat al bijna 100 jaar en heeft als doel het promoten en helpen verkopen van de film die zijn gemaakt door de bij de MPAA aangesloten studio's en producenten. Dit zijn Disney, Sony Pictures, Paramount Pictures, 20th Century Fox, Universal en Warner Bros. Elk betalen ze een bepaald bedrag aan de MPAA.
Maar nu Disney Fox heeft overgenomen, is Disney niet verplicht om het deel van Fox te betalen. Uit goodwill doen ze dat nog wel een jaar, maar daarna waarschijnlijk niet meer, zo meldt de site Torrentfreak. Dat betekent dat de MPAA 1/6 van de inkomsten moet missen. Een oplossing kan zijn om nieuwe partijen als Netflix en Amazon vragen om lid te worden. Maar de MPAA heeft zich in het verleden vaak afgezet tegen deze nieuwe spelers, dus dat zal niet erg makkelijk gaan.
Bovendien wordt anti-piraterij organisatie ACE - waar Netflix en Amazon wel lid van zijn - volledig betaald door de MPAA. En ook daar is dus straks waarschijnlijk minder geld voor. De MPAA is nu dus drukker met zijn eigen sores dan met een paar torrents...
MPAA Considers a 'Makeover' As It Faces Shrinking Budget | TorrentFreak — torrentfreak.com
Waarom Wong Kar-wai zo belangrijk is voor jonge Aziatische Amerikanen
Op de tot voor kort voor mij totaal onbekende website Catapult vond ik een prachtige persoonlijke longread over waarom films van Wong Kar-wai zo ongelooflijk belangrijk zijn voor jonge Amerikanen met een Aziatische achtergrond.
"Wong Kar-wai’s films showed me how to navigate that liminal space between tenderness and loneliness, connection and alienation, East and West."
Het is een fantastisch opgeschreven verhaal dat maar weer duidelijk maakt wat de impact van film op iemands leven kan zijn. En het maakt duidelijk dat met het recent succes van Crazy Rich Asians - lees dit stuk in Filmnieuwsbrief 27 - er een nieuw zelfbewustzijn naar boven is gekomen om over dit soort dingen te praten en te schrijven.
What Wong Kar-wai’s Films Meant to Young Asians in America | Catapult — catapult.co
Wes Anderson drijft een Weens museum tot wanhoop - met een prachtige expositie
Wie het werk van Wes Anderson kent, zal meteen zien dat hij een enorme control freak is. Zijn films zijn zo precies en gecomponeerd, dat ik me kan voorstellen dat sommige mensen daar gek van worden. En dat gebeurde recent dus ook. Niet op een filmset, maar in het sjieke Kunsthistorisches Museum in Wenen, waar Anderson met zijn fanatieke precisie de medewerkers van het museum tot wanhoop dreef, zo schrijft de website Artnet.
Wes Anderson's Offbeat Debut as a Curator Drove a Storied Museum's Staff Crazy. The Results Are Enchanting — news.artnet.com
Op bovenstaande foto ziet het het allemaal weer erg gezellig en fijn uit, dus uiteindelijk is het toch weer goedgekomen. Het is trouwens geen filmtentoonstelling geworden. Wes Anderson heeft uit de bestaande museumcollectie een keuze mogen maken en de tentoonstelling ook vorm mogen geven. En dat levert prachtige plaatjes op!
Stuntwerk wordt steeds gevaarlijker in Hollywood
Met het steeds beter worden van CGI zou je denken dat het stuntwerk steeds veiliger wordt. Maar het tegendeel is waar, zo blijkt uit een stuk in The Hollywood Reporter. Steeds vaker worden onervaren body doubles ingezet om stunts te doen, terwijl ze daar niet of onvoldoende voor getraind zijn. Ook de zo machtige vakbonden lijken de teugels wat te laten varen. In Engeland en Australië bijvoorbeeld zijn de regels veel strenger dan in de VS. Al is het natuurlijk nog altijd een stuk beter dan in de jaren '80 toen er zo'n 40 doden door filmstuntwerk vielen.
Content Boom Is Leading to More Stuntperson Injuries and Deaths | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com
Video-essay: hoe leg je een plot het beste uit?
Het uitleggen van het verhaal aan de kijker gaat vaak mis. Te gekunsteld, te uitgebreid, te onnatuurlijk. Maar een goede scenarist, regisseur en editor kan hier wel degelijk pareltjes van maken. Fandor maakte er een mooi video-essay over.
En tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen week zoal druk mee was.
Mijn week in woorden
Voor HP/De Tijd schreef ik een stuk over de prachtige documentaire The King, over een reis door het Amerika van nu in de oude Rolls-Royce van Elvis Presley.
Op Radio 1 hield ik een vurig pleidooi voor Loro, de film over Berlusconi van Paolo Sorrentino.
En voor de MovieInsiders podcast recenseerde ik de heerlijke Zweedse film Gräns.