De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 43: Ophef rond Netflix en langstlopende tv-programma over film gestopt

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 43: Ophef rond Netflix en langstlopende tv-programma over film gestopt

Jan 5, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 43: Ophef rond Netflix en langstlopende tv-programma over film gestopt

filmnieuwsbrief.substack.com

Leuk dat mijn nieuwsbrief ook steeds vaker in België wordt gelezen. Welkom dus aan mijn nieuwe Vlaamse abonnees! Dat ik regelmatig aandacht schenk aan onderwerpen die daar spelen, zal zeker meespelen. Zoals vorige week, toen ik de documentaire Hollywood aan de Schelde noemde. Ik ben meteen op zaterdag naar Antwerpen gegaan om daar in de fijne bioscoop Cinema Cartoon's de docu te gaan bekijken. Erg interessant! Helemaal geweldig was het om vlak erna de recent compleet gerestaureerde Vlaamse klassieker Manneken Pis (1996) in dezelfde bioscoop te mogen zien. Ik heb er een traantje bij weg moeten pinken...

Deze eerste week van 2019 - iedereen nog de beste wensen! - was een rustige nieuwsperiode. Komende dinsdag wordt bekendgemaakt of het een goed of slecht Nederlands bioscoopjaar was, al wijzen de eerste berichten op het eerste. In elk geval maakten een aantal filmtheaters al bekend bezoekrecords te hebben gebroken, waaronder Filmhuis Den Haag, Lumière Maastricht, Rialto Amsterdam, Lumen Delft en Focus Arnhem (klik op de links voor de afzonderlijke cijfers en/of nieuwsberichten).

Een mooie filmweek en tot volgend weekend!


Ophef in België over een horrorfilm op Netflix ...

Zowel in België als in Nederland was er de afgelopen dagen veel ophef over de Netflix-film Death Note. In deze horrorfilm zouden "ongevraagd" beelden van een echte treinramp uit 2010 zijn gebruikt. Bij deze ramp in het Belgische Buizingen kwamen 19 mensen om het leven. "Wansmakelijk en ontoelaatbaar'' oordeelde het Belgische spoorbedrijf NMBS die meteen juridische stappen aankondigde. Netflix werd in zo'n beetje alle media door journalisten als 'lijkenpikker' afgeschilderd.

Ten onrechte, zo blijkt uit wat simpel uitzoekwerk van De Standaard. Netflix heeft keurig de beelden van een cameraman gekocht die ze op een officiële beeldbank had gezet. Bovendien zijn de slachtoffers niet in beeld gebracht.

Maar ja, de ophef is al een feit, en zo'n aanvullend bericht is altijd een stuk minder sexy voor de meeste media.

Mysterie van Netflix-film opgelost: beelden van treinramp Buizingen wel correct aangekocht | Het Nieuwsblad — www.nieuwsblad.be

Eerder deze week lag Netflix al onder vuur vanwege het verwijderen van een aflevering van de komische serie Patriot Act in Saoedi-Arabië op verzoek van de regering daar. De vraag is uiteraard wel waarom dat vreemd is. Je kunt moeite hebben met een bepaald regime, maar niet met het feit dat ieder land autonoom is om wetten te maken. En ook in Nederland is de vrijheid om iets te maken niet onbegrensd.

... en rumoer in Duitsland over Schindler's List

In de Duitse stad Hamburg viel een aanbod van een bioscoop aan leden van de extreem-rechtse partij AfD om op 27 januari - Internationale Holocaust Herdenkingsdag - gratis naar een vertoning van Schindler's List te gaan, bij veel mensen verkeerd. Veel AfD-aanhangers voelden zich hiermee als 'nazi' weggezet, zo meldt de Duitse zender SWR. De bioscoop vond dat AfD-leden de holocaust 'trivialiseren' en daarom Schindler's List verplichte kost voor hen zou moeten zijn.

Na de kritiek is de vertoning nu voor iedereen gratis toegankelijk.

Freier Eintritt in "Schindlers Liste" für alle | Koblenz | SWR Aktuell Rheinland-Pfalz — www.swr.de

Weinig aandacht voor overlijden animatorlegende Børge Ring

Op 27 december overleed Børge Ring, een al decennia in Nederland woonachtige Deense animatorgrootmeester. Hij won een Oscar voor Anna & Bella, en werkte voor zowel Disney als voor Toonder. Kenners noemen hem "de Rembrandt van de tekenfilm”. Toch zag de NOS geen aanleiding om dit als nieuwsfeit te noemen. Bizar. Gelukkig hadden NRC Handelsblad en de Volkskrant wel een necrologie. Onderstaande video gemaakt door de site Bommelglossy geeft een beknopt maar mooi overzicht van zijn prachtige werk. Ook zijn een aantal van Rings mooiste films op YouTube te bekijken.

Filmtheater 't Hoogt is niet meer, leve 't Hoogt!

Na 46 jaar is er op 31 december een einde gekomen aan één van de oudste filmtheaters van Nederland: 't Hoogt in Utrecht. Door jarenlang politiek getouwtrek moet Utrecht het nu twee jaar zonder gesubsidieerd filmtheater doen. De plannen voor de nieuwe plek van 't Hoogt zijn nog in een zo pril stadium, dat het echt nog een tijd zal duren voordat de deuren in welke vorm dan ook zullen openen. Een groot gemist voor de vierde stad van Nederland, maar tekenend voor de jarenlange speelbalpositie van het filmtheater.

Daarom hierbij een link naar een interessant artikel uit NRC Handelsblad van 12 januari 1973, vlak voor de opening van 't Hoogt door Huub Bals. Waarbij je meteen ook een goed idee krijgt wat voor pionierswerk Bals toen verrichtte.

Delpher Kranten - NRC Handelsblad 12-01-1973 — www.delpher.nl

Langstlopende tv-programma over film is gestopt

Naast 't Hoogt is nog een ander icoon ter ziele: het BBC filmprogramma Film .., waarbij je bij de puntjes een jaartal moet invullen (bv Film 82, Film 2016). Dit moet wel het langstlopende tv-programma over film zijn geweest. De BBC begon ermee in 1971, met als meest bekende presentator Barry Norman die het programma 26 jaar een gezicht gaf. Film 2019 is definitief van de baan, al denkt de BBC nog wel aan een nieuw programma met meer aandacht voor series en internet (lekker hip).

Bekijk vooral ook deze video om te zien hoe het programma in de loop van de 47 jaar dat het programma heeft bestaan, is veranderd.

Film 2019 will never be, as BBC drops long-running movie show | BBC News — www.bbc.com

Interactieve 'Black Mirror: Bandersnatch' volledig uitgeplozen

Het was vlak voor kerst groot nieuws: Netflix lanceerde eind december een interactieve film van de populaire serie Black Mirror. Een uitgelezen kans voor nerds om alle mogelijke verhaallijnen en -keuzes compleet uit te zoeken en in een boomdiagram te zetten. De website The Verge zet alles op een rijtje, inclusief links naar alle easter eggs en verwijzingen. En een link naar het imposante structuurplaatje natuurlijk.

Video-essay: een filmjaar door de ogen van dieren

Wie mijn filmnieuwsbrief al langer volgt, weet dat ik een groot fan ben van de video-essays van Luís Azevedo. Tot mijn grote vreugde las ik dat deze Portugese filmmaker één van de zes Young Film Critics is op het komende International Film Festival Rotterdam. Ik verheug me er nu al op hem daar te ontmoeten! Hieronder zijn meest recente video die hij op de laatste dag van 2018 online zette: "Of Beasts & Men - An Animal’s Guide to the Movies in 2018". Het kan nog net ;-)

En zoals elke week weer tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen dagen zoal druk mee was. Het was een rustig weekje vanwege de feestdagen...

Mijn week in woorden

  • Voor HP/De Tijd schreef ik een enthousiast stuk over The Favourite, het nieuwe meesterwerk van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, waarbij de vergelijking met de huidige vervreemding van de Britse politiek van het gewone volk voor het oprapen is.

Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!

Share this post

Filmnieuwsbrief 43: Ophef rond Netflix en langstlopende tv-programma over film gestopt

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing