De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 44: Alles over de Nederlandse bioscoopcijfers en Kinepolis-topman vindt Hollywood niet creatief genoeg

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 44: Alles over de Nederlandse bioscoopcijfers en Kinepolis-topman vindt Hollywood niet creatief genoeg

Jan 12, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 44: Alles over de Nederlandse bioscoopcijfers en Kinepolis-topman vindt Hollywood niet creatief genoeg

filmnieuwsbrief.substack.com

Het was de week van de jaarcijfers van de Nederlandse bioscoopsector. Van de kleine achteruitgang die toch in een positief verhaal werd gegoten. Hieronder een verslag in beeld en tekst. Naast natuurlijk ander filmnieuws.

Ook stond in de vorige Filmnieuwsbrief een artikel over de oprichting van filmtheater 't Hoogt in Utrecht. De link in de tekst die verwees naar een krantenartikel op Delpher klopte alleen niet (de link bij het plaatje wel). Ik heb het in de online versie van de nieuwsbrief aangepast, dus wil je het nog lezen, klik dan hier.

Een mooie filmweek en tot volgend weekend!


Bioscoopbezoek in Nederland stabiel, Nederlands aandeel naar dieptepunt

Afgelopen dinsdag werden in Tuschinski de cijfers van het Nederlandse bioscoopbezoek in 2018 bekendgemaakt. Na het dramatische begin van het jaar met een daling van ruim 12 procent was het vooral Bohemian Rhapsody die met 1,3 miljoen bezoekers ervoor zorgde dat bioscoopjaar 2018 slechts met een minieme bezoekersdaling van nog geen 1 procent eindigde. De recette steeg zelfs licht met 3,5 procent, door duurdere kaartjes vanwege IMAX en 4DX.

Bioscoopbezoek licht gedaald in 2018, omzet blijft stijgen | Filmonderzoek — www.filmonderzoek.nl

Bohemian Rhapsody was dus met stip de best bezochte film vorig jaar, op ruime afstand gevolgd door Mamma Mia! Here We Go Again, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, Avengers: Infinity War en Incredibles 2.

Geen enkele Nederlandse film wist de top 10 te halen. De meest succesvolle films van eigen bodem waren Bon Bini Holland 2 en Bankier van het Verzet, met beide net iets meer dan 400.000 bezoekers, gevolgd door de romkom Doris met 364.000 bezoekers. In de filmtheaters - die het trouwens wederom beter deden dan de commerciële bioscopen - was Three Billboards Outside Ebbing, Missouri met afstand dé grote trekker. Hier staan alle top 10 lijstjes.

De presentatie in Tuschinski begon met een behoorlijke blunder van Winnie Sorgdrager, bestuursvoorzitter van de NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters). Bij het memoreren van het 100-jarig bestaan van het Luxor Filmtheater in Zutphen vulde het scherm achter Winnie zich met afbeeldingen van... het Rotterdamse Luxor Theater! Die vervolgens met monotone stem haar grijsgedraaide speech onverstoorbaar voortzette...

Als we wereldwijd naar de box office kijken, dan komt Nederland er nog aardig vanaf. In Duitsland heeft pas echt een bloedbad plaatsgevonden met een daling van bijna 20 procent.

Wel bleef het aandeel van de Duitse film met bijna 23 procent flink hoog. Daar steekt de Nederlandse film maar magertjes tegen af. Met een schamele 11 procent marktaandeel mag je gerust zeggen dat de Nederlandse film in een crisis verkeert, in elk geval wat bereik betreft.

En ondertussen neemt het aantal uitgebrachte films in de bioscoop nog steeds elk jaar weer toe. In tien jaar tijd is het een derde meer geworden, waardoor de meeste films nog sneller uit de bioscoop verdwijnen. Je moet er als filmliefhebber snel bij zijn tegenwoordig. Al is het cijfer van 472 een beetje misleidend: als je de speciale vertoningen er vanaf haalt, kom je op ongeveer 410 reguliere filmpremières.

Een andere ontwikkeling is het afnemende succes van 3D-films. En daar ben ik persoonlijk heel blij om, vooral als je ziet dat het bijna nooit echt wat toevoegt. Als het publiek de keuze heeft tussen 2D en 3D, wint steeds vaker het eerste. Zaken als IMAX, Dolby Cinema (laserprojectie) en 4DX (bewegende stoelen) zijn wel populair. Logisch, die dingen voegen ook echt wat toe aan de bioscoopbeleving en voelen niet als zakkenvullerij ;-)

Tot slot werden die middag ook wat filmprijzen uitgereikt. Het Zilveren Roosje, een stimuleringsprijs voor bijzondere initiatieven in de filmwereld, ging naar Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes voor hun Oxville Cinema, een nieuw ambitieus bioscoopproject in Amsterdam Nieuw-West.

En een emotionele Jeroen Huijdens nam, samen met Riet Zegers en Tanja van Rooden, de Zilveren Roos in ontvangst voor hun jarenlange werk voor het bioscoopvakblad Holland Film Nieuws. Zeer terecht!

Alleen naar de bioscoop gaan steeds populairder

Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat steeds meer Britten graag alleen naar de bioscoop gaan. Vooral onder millennials (24-34 jaar) wordt het steeds gewoner. Sterker: na het lezen van een boek is alleen naar de film gaan de meest populaire tijdsbesteding in je eentje, zo meldt The Express.

Cinema ALONE: Brits seeking solitary trips to movies at NEW high | Films | Entertainment | Express.co.uk — www.express.co.uk

Netflix weigert te filmen in homofobe staat in VS

Dat Netflix vooral geld wil verdienen en niet altijd de moraalridder wil spelen, is duidelijk geworden na het recente incident in Saoedi-Arabië waarbij ze onder druk een aflevering van een satirisch programma verwijderden.

Maar Netflix lijkt toch niet helemaal ongevoelig te zijn voor kritiek. Deze week maakte het bekend dat het vanwege anti-homo wetgeving in de Amerikaanse staat North Carolina het draaien van een TV-show daar heeft afgeblazen. Het programma wordt nu in South Carolina gedraaid, zo meldt The Hollywood Reporter.

Netflix Won't Film TV Show in North Carolina Due to State's Anti-LGBTQ Law | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com

Kinepolis-topman vindt Hollywood niet creatief genoeg

In het Vlaamse blad De Tijd stond een paar dagen geleden een interessant interview met de topman van Kinepolis, Eddy Duquenne. Zo ziet hij Netflix niet als concurrent, vindt hij Hollywood gemakzuchtig worden en prijst hij zijn marketingstrategie: "We moeten de sommelier van de film worden".

Eddy Duquenne (Kinepolis): 'Netflix zien we niet als concurrent' | De Tijd — www.tijd.be

Zweeds filmfestival begint met genderneutrale acteerprijs

Het lijkt zo vanzelfsprekend: een acteerprijs voor de beste acteerprestatie, of het nu een man of vrouw is, in plaats van een aparte prijs voor een man en een vrouw. Niet dus. In Zweden - waar anders - komt daar nu verandering in, op het Goteborg Film Festival.

Sweden's Goteborg Film Festival Unveils Gender Neutral Acting Award | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com

Ook het IFFR start nu met podcasting

Het International Film Festival Rotterdam start dit jaar, na wat pogingen in het verleden, nu echt met een (waarschijnlijk dagelijkse) festivalpodcast. Dat gebeurt in samenwerking met de VPRO, die net hun eigen VPRO Cinema podcast heeft opgedoekt. Een beetje ironisch dus...

De podcast wordt gemaakt door Cesar Majorana (VPRO) en Hugo Emmerzael (IFFR). Er is al een leuke preview-podcast gemaakt, al staat die voorlopig alleen op YouTube en nog niet op iTunes. Maar daar wordt aan gewerkt, zo hoorde ik uit betrouwbare bron...

En zoals elke week weer tot slot: een opsomming waar ik de afgelopen dagen zoal druk mee was.

Mijn week in woorden

  • Voor HP/De Tijd verdiepte ik me deze week in Lars von Trier naar aanleiding van zijn nieuwe film The House That Jack Built. Een stuk over de kunst van het provoceren.

  • Vorig weekend was ik samen met Noa Johannes en Jochgem van der Mel twee uur lang te gast in het NPO Radio 1 programma Wat Het Daglicht Niet Verdragen Kan om over films en series te praten. Het was een erg toffe uitzending, met grote dank aan presentator Carné van den Brink en producer Antoinette van der Weerdt . De twee uur zijn hier terug te luisteren.

Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!

Share this post

Filmnieuwsbrief 44: Alles over de Nederlandse bioscoopcijfers en Kinepolis-topman vindt Hollywood niet creatief genoeg

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing