De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 52: Rotten Tomatoes verwijdert alle Captain Marvel recensies en wat zijn de meest invloedrijke films ooit

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 52: Rotten Tomatoes verwijdert alle Captain Marvel recensies en wat zijn de meest invloedrijke films ooit

Mar 9, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 52: Rotten Tomatoes verwijdert alle Captain Marvel recensies en wat zijn de meest invloedrijke films ooit

filmnieuwsbrief.substack.com

Er was veel media-aandacht afgelopen week voor de uitzending van de Michael Jackson documentaire Leaving Neverland. Voor HP/De Tijd schreef ik een kritisch stuk over de vier uur durende film van Dan Reed, waarbij mijn oorspronkelijke suggestie voor de kop ("Een persoonlijk verhaal gereduceerd tot hulpverlening") het helaas niet haalde. Maar de strekking staat recht overeind:

"Waar de journalistiek het publiek tegenwoordig bewust wil maken van nepnieuws en framing, loopt zij zelf met open ogen in het frame van Leaving Neverland. Een Russische internettrol kan hier nog een puntje aan zuigen."

Het zorgde in elk geval op social media al voor de nodige discussie. Net als het gedoe rond de film Captain Marvel trouwens, waar een heel trollenleger zich op stortte, zo kun je hieronder lezen.

Een fijne filmweek - liefst trollenvrij en met een zelf gevormde mening - en tot volgend weekend!


Rotten Tomatoes verwijdert 50.000 'Captain Marvel' recensies

Het zit de filmbeoordelingssite Rotten Tomatoes (RT) niet mee. Eind februari werd de site al bestookt met negatieve gebruikersrecensies van Captain Marvel, terwijl de film nog niet eens uit was. In korte tijd kreeg de film tienduizenden zeer negatieve beoordelingen. Kortom: het werk van internettrollen. Hierop besloot RT deze te verwijderen en een nieuwe regel in te voeren dat er pas reviews mochten worden geplaatst als de betreffende film in de bioscoop draait.

Maar dat lieten de trollen natuurlijk niet over zich heen komen. Zodra de film zijn release had gehad, stroomden de negatieve scores weer binnen: binnen een paar dagen ruim 58.000! Ter vergelijking: een reguliere blockbuster haalt dit aantal niet eens na een jaar.

Maar Rotten Tomatoes geeft niet snel op. Gisteren verwijderde de website maar liefst 50.000 beoordelingen van gebruikers. Op dit moment staat het aantal recensies op een kleine 30.000, met een aanmerkelijk hogere score dan een paar dagen geleden.

Zo zijn de waarderingen van gebruikers eigenlijk niets waard. Komt het toch weer neer op het oordeel van de filmcritici, de zogenaamde Tomatometer. Al is die ook niet vrij van manipulatie, zo schetste Floortje Smit afgelopen week in de Volkskrant.

Wat mij betreft pleit dit voor een herwaardering van het eigen oordeel. Ga vooral wat vaker zonder iets te hebben gelezen naar de bioscoop, afgaande op je eigen gevoel. In elk geval een stuk avontuurlijker ;-)

Rotten Tomatoes Deletes Over 50K Captain Marvel Reviews To Combat Trolls | We Got This Covered — wegotthiscovered.com

Gouden Kalveren stemmers hoeven minder films te zien

Het Nederlands Film Festival en de Dutch Academy For Film kondigden afgelopen week aan de stemprocedure voor de Gouden Kalveren te veranderen. Voortaan hoeven de stemmers veel minder films te zien. Wat ze niet zeggen is hoeveel films de stemmers nu gemiddeld zien. Dat aantal zou wel eens tegen kunnen vallen.

Verder is opmerkelijk dat veel mensen in de filmwereld de mond vol hebben dat films in de bioscoop moeten worden gezien in plaats van op een streaming dienst (zie Steven Spielberg verderop in deze nieuwsbrief), maar het NFF meldt echter met trots een uitgebreid online Viewingsysteem voor de stemmers te hebben. En nu we het er toch over hebben: ook steeds meer filmjournalisten zien films via online screeners. De pot verwijt de ketel?

Vernieuwde stemprocedure Gouden Kalveren | Entertainment Business — www.entertainmentbusiness.nl

Einde van een tijdperk: de laatste Blockbuster videotheek

De ondergang van de videotheek is niet alleen vaak voorspeld, we hebben het de afgelopen tien jaar met eigen ogen kunnen zien. In Nederland zijn ze op één, misschien twee handen te tellen. Maar voor de ooit grootste videotheekketen ter wereld Blockbuster is het nu echt wachten tot de allerlaatste vestiging de deuren sluit. CNN meldt dat met het sluiten van een Blockbuster in Australië het filiaal in de Amerikaanse staat Oregon de laatste Blockbuster ter wereld is.

Ik ben geen nostalgicus, maar we mogen best even stil staan bij een plek die voor veel cinefielen het begin betekende van hun filmliefde. Alleen niet voor mij trouwens, ik maakte meteen de stap naar de bioscoop ;-)

There's only one Blockbuster left on the planet | CNN — edition.cnn.com

Nieuwe streamingdienst Disney+

Waar een klein landje groot in kan zijn: Nederland is volgens de website The Information uitverkoren om als eerste land ter wereld de nieuwe streamingdienst Disney+ uit te mogen testen. De belangen voor Disney én de concurrerende streamingdiensten als Netflix zijn groot, dus de keuze voor ons landje komt niet uit de lucht vallen, zo meldt ook Broadband TV news.

Het SVOD kanaal gaat niet alleen Disneyfilms vertonen, maar ook films van Pixar, Marvel en Star Wars. In april maakt Disney meer bekend over de uitrol van de streamingdienst.

Report: Disney may test Disney+ in the Netherlands | Broadbandtvnews — www.broadbandtvnews.com

Mooi staaltje datajournalistiek: de meest invloedrijke films ooit

Filmjournalisten doen niet heel veel aan datajournalistiek. Jammer, want er is genoeg data in de film- en bioscoopwereld om je tanden in te zetten. Daarom is deze grafiek in The Economist zo fijn, over hoe invloedrijk Oscarwinnaars zijn geweest, aan de hand van het aantal keren dat er naar een film wordt verwezen. Zo waren de meest geciteerde films in de jaren '70 bijna allemaal Oscargenomineerde films. Terwijl dat daarna compleet is omgedraaid.

Curieus: invloedrijke films als Psycho, King Kong, Metropolis en Bambi kregen niet eens een Oscarnominatie, laat staan dat ze hem wonnen.

The Oscars’ influence has waned - No longer a tastemaker | The Economist — www.economist.com

Spielberg is tegen Netflix - of toch niet?

Nog geen week geleden sprak Steven Spielberg zich stevig uit tegen de mogelijkheid dat Netflixfilms kans maken op een Oscars:

“Once you commit to a television format, you’re a TV movie."

Maar het is de vraag of de 'grand old man' de tijdgeest wel goed aanvoelt en of hij dit voorstel er bij de Academy erdoorheen krijgt. Niet alleen Netflix heeft al stevig teruggeslagen, ook andere Hollywood iconen denken dat Spielberg nu echt de weg kwijt is. En wanneer is iets eigenlijk een film?

Des te opmerkelijker was gisteren de reactie van Jeffrey Katzenberg, die samen met Spielberg Dreamworks oprichtte en zich een goede vriend van hem mag noemen. Volgens Katzenberg berust het allemaal op een misverstand:

"What happened is a journalist was onto a story about this and had heard a rumor about Steven. They called a spokesperson to get a comment and honestly, just twisted it around. One, Steven didn't say that, and two, he is not going to the academy in April with some sort of plan."

Spielberg zelf doet er het zwijgen toe. Wel zei hij iets over het overlijden van Sidney Sheinberg, de man die als eerste Spielberg Hollywood binnenloodste.

Jeffrey Katzenberg Says Steven Spielberg Is Not Trying To Block Netflix From Oscars – SXSW | Deadline — deadline.com

Video-essay: Martin Scorsese en de kunst van muziek monteren

Wederom een fijn video-essay van Luís Azevedo, ditmaal met een analyse over hoe Scorsese in een scène uit Goodfellas van tien minuten maar liefst zes muzieknummers weet te monteren.

Blij met deze Filmnieuwsbrief? Haal je er elke week weer wat interessants uit? Je kunt me voor een paar euro per maand financieel ondersteunen. Voor mij een stimulans om dit te blijven doen! Klik hiervoor op de oranje ‘Word lid’ knop hieronder of op deze link. Alvast bedankt!

Share this post

Filmnieuwsbrief 52: Rotten Tomatoes verwijdert alle Captain Marvel recensies en wat zijn de meest invloedrijke films ooit

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing