De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 58: Netflix belooft meer openheid en homo's kijken naar dezelfde series als hetero's (echt waar!)

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 58: Netflix belooft meer openheid en homo's kijken naar dezelfde series als hetero's (echt waar!)

Apr 20, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 58: Netflix belooft meer openheid en homo's kijken naar dezelfde series als hetero's (echt waar!)

filmnieuwsbrief.substack.com

Goedemorgen! In dit warme paasweekend zullen de bioscopen denk ik niet heel vol zitten. Of het moeten de late voorstellingen in de avond zijn. Een ideale film om dan te zien is bijvoorbeeld Baantjer Het Begin van regisseur Arne Toonen, die eerder de hilarische zwarte komedies Black Out en De Boskampi's maakten. Voor HP/De Tijd schreef ik een stuk over Baantjer Het Begin, onder de titel: Met de nieuwe Baantjer kan de oude serie eindelijk het mortuarium in.

In de nieuwe MovieInsiders podcast ben ik voor de verandering eens lekker lang aan het woord, onder meer over de sterke Russische film Leto en over het filmjaar 1999, dat onder filmliefhebbers bekend staat als één van de beste filmjaren ooit. Van filmautoriteit Hans Beerekamp begreep ik dat er een echte cyclus van 20 jaar is, waarin de cinema ineens piekt. Naast 1999 zijn dat 1939, 1959 en 1979. De grote vraag is of filmjaar 2019 zich ook aan deze 20-jaar-regel gaat houden...

Tot slot was ik samen met vriend en film- en mediajournalist Gudo Tienhooven een uur lang te gast bij BNR Nieuwsradio om over de toekomst van films, series, tv en streaming te praten, aan de hand van vragen van luisteraars. Het was een levendig uurtje radio dat hier terug te luisteren is.

Een mooi paasweekend, een fijne filmweek en tot volgende week!


Pieter Verhoeff (81) overleden

Afgelopen woensdag overleed in Amsterdam één van de beste filmmakers van Nederland: Pieter Verhoeff. Dana Linssen typeerde hem in haar necrologie voor NRC Handelsblad als een even scherp als zachtmoedig mens:

"Altijd draait het in zijn werk om de strijd tussen individu en de grotere sociaal-historische werkelijkheid. [...] In zijn documentaires was de naakte werkelijkheid nooit genoeg om de waarheid boven tafel te halen, in zijn fictiefilms [...] moest juist de verbeelding met een beroep op de werkelijkheid worden afgezwakt." 

Er is heel veel interessants over Verhoeff te melden. Er er is online ook veel moois van hem te vinden. Zo keek Verhoeff in 2010 terug op zijn documentaire De strijd om de stad. De film is inclusief zijn boeiende commentaar hier terug te kijken.

Pieter Verhoeff, 1978 (63 min.) - De strijd om de stad (met commentaar) - VPRO — www.vpro.nl

En dan zijn er nog de talloze interviews. Een kleine greep:

  • In 1987 interviewde Ischa Meijer op de radio Verhoeff naar aanleiding van zijn film Van Geluk Gesproken.

  • In 2006 leidde Mart Dominicus een paneldiscussie over de VPRO-documentaireschool, met naast Verhoeff ook Cherry Duyns en Hans Keller.

  • In 2016 ontleedde Verhoeff in het VPRO tv-programma Cinemania de openingsscène van Nynke.

  • En in 2007 maakte Marije Schuurman Hesse in het radioprogramma Net Echt een mooi lang portret van de toen bijna 70-jarige Verhoeff.

Selectie filmfestival van Cannes bekendgemaakt

In mei barst voor de 72e keer weer het filmfestival van Cannes los. En altijd is de line-up weer een bijzonder moment voor zowel filmjournalisten als filmliefhebbers. Wat daar draait, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het filmjaar. De voorlopige lijst - er komen altijd nog een paar last-minute toevoegingen bij waaronder misschien de nieuwe Quentin Tarantino - belooft weer een mooie mix van oude rotten en nieuw talent, met nieuw werk van de Dardennes, Xavier Dolan, Terrence Malick, Jessica Hausner en Jarmusch. Hier de hele titellijst van de competitie en Un Certain Regard. Uiteraard trapte de scherpe Britse filmcriticus Peter Bradshaw meteen al af met een uitgesproken maar gedegen analyse van het komende editie.

De festivalposter is in elk geval weer prachtig, met een prominente rol voor de recent overleden Franse filmmaker Agnès Varda, die we hier achter de camera zien bij het draaien van één van haar eerste films.

Op de website WikLinks zijn trouwens de posters te zien van alle voorgaande edities van Cannes. En daar zitten echt juweeltjes bij!

Je geheugen opfrissen over welke films er allemaal ooit een Gouden Palm wonnen? IndieWire zet ze op een rij, inclusief alle mooie filmposters.

Cannes Film Festival: Every Palme d’Or Winner in History | IndieWire — www.indiewire.com

Netflix beloof meer openheid te geven over kijkcijfers

Als er één streamingbedrijf geheimzinnig doet over hoe goed of slecht films en series worden bekeken, dan is het Netflix wel. Zelfs naar het aantal abonnees per land moeten we raden. Maar het bedrijf dat nu van alle kanten wordt bestookt door de concurrentie - Disney, Warner, Apple - heeft nu toegezegd transparanter te gaan worden, zo meldt The Verge. Zo krijgen investeerders en journalisten meer info over de kijkcijfers en zien abonnees binnenkort op Netflix een top 10 best bekeken series.

Slim, want zo voorkomen ze dat schattingen die door andere bedrijven - die daar vaak ook goed geld mee verdienen - worden gemaakt, een eigen leven gaan leiden.

Netflix execs say they’ll finally start releasing viewership data soon | The Verge — www.theverge.com

En Netflix is op meer fronten de vlucht naar voren aan het nemen. Zo hebben ze naar alle waarschijnlijkheid een beroemde en prachtige oude bioscoop in Hollywood gekocht, de Egyptian Theatre, nu nog van de  American Cinematheque. Een ideale plek voor premières en speciale evenementen, direct aan Hollywood Boulevard.

En Variety meldt dat Netflix met de grote bioscoopketens in gesprek is om The Irishman van Martin Scorsese een zo groot mogelijke uitbreng op het grote doek te geven. Probleem? Netflix heeft geen afdeling bioscoopdistributie. Gevolg? Voor heel veel geld adviseurs inhuren.

Can Netflix Have It Both Ways With Its Planned Purchase of the Egyptian Theatre? — variety.com Hollywood is mystified by Netflix's planned purchase of Egyptian Theatre.

A.O. Scott: "We zouden allemaal filmcriticus moeten zijn"

Dit interview met A.O Scott, één van de belangrijkste filmcritici van de New York Times, heb ik nu al een paar weken in mijn onderwerpenlijst staan, maar telkens valt deze net buiten de boot. Terwijl het een geweldig stuk is over de rol van de filmcriticus anno nu. Dus daarom nu toch in deze nieuwsbrief. Klik vooral op de link voor het hele interview maar hier alvast wat mooie quotes:

"Criticism is the name for the experience of our enjoyment. By judging works of art, by thinking about them, arguing about them, that’s what I mean when I say that we should all be critics. We should always keep that process alive, and not always settle into our own tastes and assumptions and ideas."

En over de toenemende invloed van Netflix en streaming platforms:

"Netflix also acquires a lot of other films, they put them up on the platform, and they disappear into the cloud. They don’t become a part of the cultural conversation."

There will be criticism | The Tulsa Voice — www.thetulsavoice.com

Alles wat je altijd al wilde weten over Claire Denis

De film High Life van de Franse filmveteraan Claire Denis ging vorige maand al hier in première, maar nu pas in de VS. Dat betekent wel dat er afgelopen week een paar mooie interviews en artikelen over haar zijn verschenen.

Allereerst staat op Mubi een lang essay over haar betekenis voor de film. Het is een wat academisch stuk, maar de echte liefhebber leest het in één adem uit.

“High Life” and the Idea of “A Claire Denis Film” on Notebook MUBI — mubi.com

In de New York Times een mooi persoonlijk tweegesprek tussen Claire Denis en Barry Jenkins (Moonlight, If Beale Street Could Talk). Jenkins noemt Denis "the world’s greatest working filmmaker". Het levert een ontroerend gesprek op over werk, ouder worden en engagement.

Claire Denis Talks to Barry Jenkins About Director Anxiety and Expectations | The New York Times — www.nytimes.com

Luís Azevedo maakte ook nog een mooi video-essay over de films van Claire Denis aan de hand van de vijf zintuigen: aanraking, smaak, reuk, gehoor en gezichtsvermogen.

BREEK! Homo's kijken naar dezelfde series als hetero's

Het Amerikaanse kijkcijferbureau Nielsen onderzocht voor het eerst naar welke series homo- en lesbokoppels zoal kijken. Conclusie: op een enkele uitzondering na - RuPaul's Drag Race - kijken ze naar precies dezelfde series als heterokoppels. Met andere woorden: ook LHBT stelletjes kijken het meest naar Game of Thrones. Je zou haast denken dat homo's ook maar gewone mensen zijn...

Nielsen’s First LGBTQ Ratings Report Is Here, and Gay Viewers Love ‘Game of Thrones’ — www.indiewire.com

Video-essay: de zomerblockbusters van 2019

Volgende week wordt met de release van Avengers: Endgame officieel het zomerblockbuster seizoen afgetrapt. Op YouTube vond ik deze geweldige compilatie van de (waarschijnlijk) grootste filmtitels van de komende maanden. Fasten your seatbelts!

Hopelijk vond je dit weer een toffe nieuwsbrief! Ik maak hem elke week met veel plezier, maar het kost me wel wat tijd. Daarom is elke financiële steun van harte welkom! Je kunt officieel member worden van mijn nieuwsbrief, voor iets meer dan een euro per week (meer info hier), net als een groep echte fans al maandelijks doet. Maar eenmalige donaties zijn natuurlijk ook van harte welkom! Stuur gewoon een mailtje naar nvdberg@me.com en je krijgt van mij alle info. Alvast bedankt!

Share this post

Filmnieuwsbrief 58: Netflix belooft meer openheid en homo's kijken naar dezelfde series als hetero's (echt waar!)

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing