

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 59: Disney censureert eigen films en waarin verschillen Amerikaanse van Nederlandse romkoms
Het was en is de week van Disney, daar kunnen we kort over zijn. Met de overname van Marvel tien jaar geleden hebben ze een enorme slag geslagen. En die betaalt zich nu dubbel en dwars uit met de release van Avengers: Endgame die record na record verbreekt. Voor HP/De Tijd schreef ik deze week een stuk over de groeiende macht van Disney en waar de fascinatie voor publiek en Hollywood voor dit soort superhelden films vandaan komt.
Inmiddels staat de teller in Nederland na een paar dagen op 200.000 bezoekers en is Avengers: Endgame verantwoordelijk voor 60 procent van de totale Nederlandse box office. Ik hoorde van medewerkers in Pathé Arena dat het zelden zo rustig is geweest, behalve als de IMAX-zaal voor de Avengers-film uitloopt. De kritieken zijn over het algemeen lovend, en de film gaat wereldwijd in een record aantal schermen uit. Al is wel de vraag hoe snel dat bezoek weer terugzakt. In een data-analyse van Pointer (KRO-NCRV) blijkt dat de voorgaande Marvelfilms snel over hun hoogtepunt waren.
Naast het Marvelgeweld domineerde nog een andere franchise op social media: James Bond. Met veel tam-tam werd vrijdag een aantal details van de 25e Bondfilm bekend gemaakt. Alleen op de titel moeten we nog wachten...
Hieronder toch nog wat ander filmnieuws, want er gebeurde gelukkig meer in filmland ;-)
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!
Disney censureert eigen films op nieuw Disney+kanaal
De belofte die Disney deed bij de presentatie van het eind dit jaar te lanceren streamingkanaal Disney+ dat elke film uit het Disney-archief te zien zou zijn, moeten ze meteen al verbreken. De film Song of the South (1946), met een bijzondere mix van animatie en live-action, zul je niet op Disney+ vinden.
De film laat een romantisch beeld zien van leven op de plantage in het zuiden van de VS, met de (donkere) oom Remus in de hoofdrol. Song of the South deed het heel behoorlijk in de bioscoop en is zelfs een paar keer heruitgebracht. Maar toen Disney dacht aan een dvd-release, was de film door zo besmet vanwege het vermeende verheerlijken van plantages en slavenarbeid, dat Disney het niet aandurfde om de film in de VS op dvd uit te brengen. In 2001 trok Disney de film zelfs overal ter wereld terug en kun je hem op geen enkele manier legaal bekijken. Al is de raderstoomboot uit de film in elk Disney pretpark terug te vinden (Splash Mountain) en heeft het liedje Zip-A-Dee-Do-Dah dat in de film zit een iconische status bereikt.
Disney Plus streaming site will not offer 'racist' Song of the South film | Film | The Guardian — www.theguardian.com
Gelukkig is er de Internet Archive website, waar de hele film is terug te kijken. Oordeel vooral zelf, zou ik zeggen, al ben ik persoonlijk nooit voor het verbieden of wegstoppen van zaken. Dat is Whoopie Goldberg trouwens met me eens. Meer weten over de hele geschiedenis rond Song of the South? Lees dan dit uitgebreide artikel op Reel History.
Song of the South | Internet Archive — archive.org
Daarnaast laat Disney ook een gecensureerde versie van Dumbo (1941) op Disney+ zien. Je zal tevergeefs zoeken naar de scène met de kraaien, waaronder Jim Crow (hier te zien). Reden? De verwijzing naar de Jim Crow rassenwetten. Tot zover de onschuld van de Dumbo tekenfilm ...
Netflix blijft welkom bij de Oscars
Het machtige Netflix kan opgelucht adem halen: hun films blijven kans maken op een Oscar (mits ze - net zoals ook nu al de regel is - minimaal een week te zien zijn in een bioscoop in New York en Los Angeles). Extra druk kwam van het Amerikaanse Departement van Justitie die de Academy - die de Oscaruitreiking organiseert - gewaarschuwd had dat elke uitsluiting van Netflix niet mag van de wet.
Een andere Oscarwijziging is wel doorgevoerd. De categorie Best Foreign Language Film heet voortaan Best International Feature Film. Beetje verwarrend, want de regels blijven hetzelfde (namelijk: het moet een niet-Engelstalige film zijn). En menig Engels gesproken film is niet-Amerikaans...
The Oscars decides Netflix is OK after all, following DOJ warning | Ars Technica — arstechnica.com
In Amerika is de romkom een ondergeschoven kindje ...
Soms komt een onderwerp heel toevallig in meerdere media naar voren. In dit geval: de romantische komedie, ofwel: de romkom.
In de New York Times staat een geweldige longread over het romkom genre dat ooit groot was in Hollywood, maar nu zo goed als verdwenen is. Met als kop: Why Do I Miss Them so Much?
"They were the movies most interested in how ordinary people connect. And they’re essentially gone."
Het is het type stuk waar ik heel erg van hou: een combinatie van film-, cultuur- en maatschappijbeschouwing. En lees vooral ook de vele informatieve en zinnige comments onder het stuk.
Rom-Coms Were Corny and Retrograde. Why Do I Miss Them so Much? | The New York Times — www.nytimes.com
... en in Nederland worden we ermee dood gegooid
Tegelijk stond deze week in de NRC een lang stuk van Maarten van Gestel met als kop: Nederland blijft maar romkoms maken: ‘Was ‘Hartjesland’ nou van jou of van mij?’
Voor de kenners bevat het stuk weinig nieuws, maar het is een degelijke opsomming van de soms treurige staat van de Nederlandse film door de bovenmatige aandacht voor de romkom.
Frans van Gestel, producent van Alles is Liefde, doet alvast het leukste voorstel: maak de film Alles is Klote: "een cultfilm in zwart-wit die elk cliché uit het genre op de hak neemt. Met als doel de Nederlandse romkomhype eindelijk af te breken."
Leuk idee, maar er is natuurlijk meer voor nodig om de romkom hegemonie te doorbreken. De volgende komt er immers al weer aan: Singel 39, vanaf 9 mei.
Nederland blijft maar romkoms maken: ‘Was ‘Hartjesland’ nou van jou of van mij?’ | NRC — www.nrc.nl
Podcast-tip: 'Camera Loopt!'
Normaal tip ik in elke filmnieuwsbrief een mooi video-essay. Deze keer is het Camera Loopt!, een toffe filmpodcast, en wel van actrice en scenariste Anna Drijver. Zo staat de recentste podcast in het teken van geluid van een film. Herman Pieëte vertelt daarin over zijn geluidswerk voor Brimstone.
Ook de andere afleveringen zijn de moeite waard. Hij verschijnt onregelmatig, maar als je je abonneert in je podcastapp komen nieuwe afleveringen vanzelf voorbij.