De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 6: Netflix nieuwsgolf en een heerlijk extreme Japanse Avengers reclame

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 6: Netflix nieuwsgolf en een heerlijk extreme Japanse Avengers reclame

Apr 21, 2018
Share this post

Filmnieuwsbrief 6: Netflix nieuwsgolf en een heerlijk extreme Japanse Avengers reclame

filmnieuwsbrief.substack.com

Met de semi-hittegolf deze week zijn de bioscopen niet de eerste bestemming voor de meeste mensen. Van een aantal bioscoopeigenaren hoorde ik al dat sommige voorstellingen overdag voor compleet lege zalen speelden. Desondanks houdt Bankier van het Verzet moedig stand: de film van Joram Lürsen staat na zeven weken nog altijd in de top 5 en is hard op weg de eerste Platina film (400.000 bezoekers) sinds lange tijd te worden. De laatste keer was Soof 2 in december 2016. Die bankiers halen dus met gemak Bevrijdingsdag...

Dat brengt me meteen op een suggestie die ik kreeg. Voortaan besteed ik in de Filmnieuwsbrief meer aandacht aan Nederlands filmnieuws, in het blok De Nederlandse Filmblik. Of het moet natuurlijk groot genoeg voor een eigen blokje zijn. Want mijn eigen blik houdt zeker niet op bij de grens!

En sorry voor de Netflix overkill...

Heb je zelf nog tips of suggesties? Laat het me vooral weten via mail, Facebook of Twitter. Delen mag, graag zelfs ;-) Tot volgende week!


Netflix, Netflix, en nog meer Netflix...

Ik kan elke week wel een hele nieuwsbrief vullen over Netflix. Beter gezegd: je kan er uren over binge-readen. Hieronder een selectie:

  • Het grote nieuws was natuurlijk de bekendmaking van de Nederlandse Netflix serie die volgend jaar gestreamd gaat worden. De nog titelloze productie van Pieter Kuijpers moet een horrorserie worden met demonen in een setting van de Hollandse Gouden Eeuw. Nederhorror, met Jan Doense als ambassadeur, is niet heel populair meer. De film Sint trok nog wel publiek, maar dat was het dan ook wel. Horror en Nederland lijkt een ongelukkige combi. Maar goed, de serie is vanaf 2019 wereldwijd te zien. In het Nederlands.

  • Netflix pompt de komende jaren sowieso miljarden in de Europese filmsector. En die sector verandert daardoor ook enorm. 

  • Het aantal abonnees van de video-gigant groeide niet eerder zo hard, vooral buiten de VS. De teller staat nu op 125 miljoen abonnees.

  • Netflix maakt steeds meer eigen films. Alleen is de keerzijde dat er slechts enkele succesvol succesvol zijn en de rest snel vergeten wordt. Bovendien is Netflix totaal niet transparant over hoeveel mensen naar hun films hebben gekeken. Goed stuk!

  • Nu Amazon steeds meer fysieke winkels opent, is het niet vreemd dat Netflix kijkt naar het hebben van eigen bioscopen. Er is nog geen overnamedeal gesloten met een bioscoopboer, maar het lijkt erop dat dat slechts een kwestie van tijd is.

  • De Netflix app gaat op de schop en wordt een soort Tinder voor films en series. Voortaan kun je dus ongestoord op de bank Tinderen met als smoes voor je partner: even een serie op Netflix uitzoeken!

  • Tenslotte stort een aantal Amerikaanse filmcritici zich op de vraag: zijn Netflix Originals wel echte films? De bekende criticus Matt Zoller Seitz is weinig optimistisch: "I don’t think the theatrical experience as we know it can ultimately be saved."

Is de nieuwe Avengers-film Marvels zwanezang?

Het kan weinig filmliefhebbers zijn ontgaan: op 25 april gaat Avengers: Infinity War in première. En Disney en Marvel doen er alles aan om ons te overtuigen van het feit dat dit de ultieme en finale Marvelfilm is met voor het eerst echt alle superhelden in één productie. The Hollywood Reporter volgde hoe de marketingmachine van Disney al een jaar lang naar deze filmrelease toewerkt. Een mooi verhaal over tientallen posterontwerpen en zorgvuldig bedachte boodschappen in teaservideo's. 

Maar in Japan ziet de reclamecampagne voor de Avengers-film er een stuk vreemder uit. Japan is een land van extremen, maar het lijkt erop dat deze campagne zelfs voor veel jonge Japanners te overdreven is. Bekijk hier de andere video's.

Filmvrouwen op T-shirts: engagement of marketing

Wat hebben Pam Grier, Agnès Varda en Annette Bening met elkaar gemeen? Niets, behalve dat ze allemaal op één van de actie T-shirts van Girls on Tops staan. De Britse krant The Guardian schetst de interessante achtergrond van dit bijzondere initiatief. Al kan je zo'n shirt ook gewoon aantrekken zonder dat je meteen een politiek statement maakt natuurlijk.

Miloš Forman voor dummies

Er is al veel geschreven over de dood afgelopen week van de Tsjechische regisseur Miloš Forman die in Hollywood voor een wereldwijd publiek doorbrak met klassiekers als One Flew Over the Cuckoo’s Nest en Amadeus. Maar de filmjournalist Tyler Knudsen maakte in plaats hiervan een mooie kleine video-ode aan de gevierde Tsjech. Kijk vooral ook op zijn kanaal voor meer interessante video's.

De Nederlandse Blik

Het kleine en grote Nederlandse filmnieuws in een paar bullets.

  • Afgelopen woensdag 18 april werd in EYE Amsterdam door filmkenner Hans Beerekamp het nieuwe Filmjaarboek 2017-2018 uitgereikt aan Imagine directeur Chris Oosterom. Het spande erom of het zou verschijnen, maar met een paar fondsen kan de serie weer een aantal jaren verder. Met naast een opsomming van alle uitgebrachte films ook een prikkelend stuk over de commercialisering van filmfestivals en er wordt de balans opgemaakt over het diversiteitsdebat.

Hans Beerekamp (links) en Chris Oosterom (rechts)
  • In de zon zitten kun je deze zomer wel vergeten, nu EYE bekend maakte dat ze in juli en augustus (bijna) alles van Billy Wilder gaan draaien, onder het legendarische motto: 'I’m a writer, but then nobody’s perfect’.

  • Actrice Shireen Strooker overleed deze week (82 jaar). Vooral met het Werkteater verwierf ze grote bekendheid. Gelukkig zijn op werkteater.nl alle films te zien die ze voor en met het roemruchte gezelschap heeft gemaakt.

  • Het IFFR verliest zijn zakelijke boegbeeld. Maar Janneke Starink hoeft niet ver te verkassen: haar nieuwe werkplek wordt De Doelen. 

  • In Trouw een mooi interview met de nieuwe IDFA directeur Orwa Nyrabia: 'Europa is in de 17e eeuw blijven hangen'. Gaat het festival terug naar uitgesproken maatschappijkritische docu's?

  • SAVE THE DATE! Op donderdagavond 7 juni organiseert het Ketelhuis in Amsterdam weer het Voorjaarsoverleg, een prikkelende avond over brandende kwesties in onze kleine Nederlandse filmwereld. Met onder meer de nieuwe festivaldirecteuren van het IDFA en het Nederlands Film Festival aan het woord, een discussie over het wankele evenwicht tussen (S)VOD en de fysieke bioscopen en nog veel meer. Ondergetekende mag ook zijn steentje bijdragen.

Share this post

Filmnieuwsbrief 6: Netflix nieuwsgolf en een heerlijk extreme Japanse Avengers reclame

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing