De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 62: ALLES over het filmfestival van Cannes en films kijken vanuit een bioscoopbed

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 62: ALLES over het filmfestival van Cannes en films kijken vanuit een bioscoopbed

May 18, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 62: ALLES over het filmfestival van Cannes en films kijken vanuit een bioscoopbed

filmnieuwsbrief.substack.com

Terwijl ik deze nieuwsbrief in het was frisse Amsterdam zit te tikken, zit de internationale filmwereld in het zonnige en mondaine Cannes, waar nu voor de 72e keer het beroemdste filmfestival ter wereld plaatsvindt. Daarom heel veel nieuws en links rond Cannes.

Maar er is natuurlijk meer filmnieuws deze week: van liggend film kijken tot het overlijden van Doris Day. En voor HP/De Tijd schreef ik een stuk over het overschatte fenomeen 'spoilers' naar aanleiding van de intrigerende documentaire Three Identical Strangers. die ook met voorkennis nog prima te bekijken is.

En net hoor ik het bericht dat acteur Peer Mascini is overleden op 78-jarige leeftijd. Wat mij betreft één van de markantste en beste film- en toneelacteurs van ons land. Zijn rol in Theo van Goghs Blind Date zal ik niet snel vergeten.

Een fijne filmweek en tot volgend weekend!


ALLES wat je over Cannes wil weten - en meer!

Het duurt nog een week voordat we weten welke films er met de Gouden Palm en de andere festivalprijzen vandoor gaan, maar ik heb alvast de beste links verzameld waarmee je je toch even in Cannes kunt wanen...

Om te weten hoe films door de internationale filmpers worden beoordeeld, zijn er diverse handige overzichten met sterren en kruisjes:

  • VPRO Cinema laat zien wat de in Cannes aanwezige Nederlandse filmjournalisten van de films vinden.

  • Screen International heeft voor het overzicht een mooie verzameling internationale namen gestrikt.

  • Het Duitse Critic.de heeft samen met MUBI ook een mooi sterrenlijstje.

  • Ook het Deense filmblad Ekkofilm doet mee met de grote jongens.

  • Tenslotte heeft ook de International Cinephile Society een eigen 'grid'.

Veel nieuws- en filmwebsites houden een dagelijks Cannes verslag bij:

  • De Filmkrant heeft het Cannes blog, dat afwisselend wordt gemaakt door vier Filmkrant redacteuren.

  • Ronald Simons schrijft voor EYE een uitgebreid dagelijks verslag.

  • Jan Pieter Ekker schrijft voor Het Parool een Cannes blog.

  • De website France24 heeft flink wat nieuws over Cannes in het Engels.

  • MUBI heeft een fijn festivalblog, opgezet als briefwisseling.

  • Ook de Volkskrant en NRC Handelsblad berichten over Cannes, maar dan in de vorm van losse artikelen.

  • En natuurlijk zijn er nog de vakbladen Variety en Screen International.

Wederom zijn de korte vlogs van filmjournalist Peter Bradshaw van The Guardian - hoe flauw soms ook - erg leuk om te kijken.

En VPRO Cinema heeft een speciale podcast vanuit de Franse filmbadplaats.

Vlak voordat het festival losbarstte, gooide Jérôme Seydoux, CEO van Pathé, nog een denkbeeldige steen tegen het festivalpaleis aan de Croisette. Dat gebouw mag volgens hem wel tegen de vlakte. En er moet een echt filmmuseum in Frankrijk komen, net als nu in Los Angeles wordt gebouwd.

In Nederland blikte Bero Beyer, artistiek directeur van het IFFR, op NPO Radio 1 vooruit op Cannes. En zei meteen ook dat platforms als Netflix en Disney+ volgens hem een "gevaar" vormen voor de filmcultuur, omdat ze voor een "monocultuur" zorgen. "Je krijgt één smaak waar iedereen van moet genieten" aldus Beyer, die toch bekend staat als een rasoptimist.

Cannes zou Cannes niet zijn zonder relletjes en controverse. De hoofdjury liet zich in elk geval al van zijn meest activistische kant zien:

  • Juryvoorzitter Alejandro González Iñárritu hield een tirade tegen de opkomst van 'populistische presidenten' als Trump. En zette meteen Netflix in de hoek door te zeggen dat films in de bioscoopzaal horen. Of toch niet?

  • Jurylid Alice Rohrwacher, Italiaans regisseur én vrouw, zette filmscholen en filmfestivals in de beklaagdenbank vanwege de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke filmmakers.

Cannes festivalbaas Thierry Frémaux voelde zich niet aangesproken. Logisch, want hij startte juist initiatieven om meer vrouwelijke filmmakers in Cannes te krijgen. Het aandeel ligt inderdaad hoger, maar volgens de activisten nog niet hoog genoeg. Al denkt de Franse actiegroep Collectif 50/50 niet in quota. De Amerikaanse Hollywoodster Julianne Moore ziet verplichte quota echter wel zitten. Daar komen we dus niet uit...

Nog meer #MeToo nieuws uit Cannes dit jaar. Cannes directeur Frémaux verdedigde vurig het toekennen van een ere-Gouden Palm aan de Franse acteur Alain Delon, die regelmatig van vrouw-onvriendelijk gedrag wordt beschuldigd. "We’re not giving Alain Delon the Nobel Peace Prize,” zo zei Frémaux zichtbaar getergd in een persconferentie.

Frémaux claimde daar ook dat het festival dit jaar voor allerlei voorzieningen voor moeders met baby's en kinderen had gezorgd. Dat viel dus bar tegen, zo merkte een Britse filmmaakster die samen met haar baby de toegang werd geweigerd. Een duidelijk geval van een PR blunder. En van weinig empathie. Al staat Cannes sowieso niet bekend om zijn vriendelijke bewakers, zo lees ik bijna in elk Cannes blog...

Doris Day overleden

Van sommige filmsterren denk je als je het overlijdensbericht hoort: leefde die dan nog? Dat was in elk geval mijn reactie toen ik las dat de iconische actrice afgelopen week op 97-jarige leeftijd overleden was. Ze leefde aan het eind van haar leven bewust in stilte en heeft daarom ook vastgelegd dat ze geen herdenkingsdienst, begrafenis, grafsteen en gedenkplek wil. In elk geval gaf The Guardian haar eer ereplek. Op de voorpagina.

De New York Times heeft een prachtig geschreven In Memoriam en de Britse krant The Guardian heeft haar mooiste rollen in een video verzameld. Maar de mooiste compilatie vond ik op Vimeo: Day After Day, waar je ziet hoe Doris Day heeft geprobeerd door acteerconventies heen te breken.

Filmkijken in een bioscoopbed

Films kijken in een bed, voor mij werkt het niet. Of ik val in slaap, of ik krijg zin in hele andere dingen dan (gewone) films kijken. Toch zie je steeds meer niche-bioscopen die de gewone stoelen vervangen door loungebanken of stoelen waar je bijna horizontaal op kunt hangen.

Een Pathé bioscoop in het Zwitserse Spreitenbach heeft nu de volgende stap gezet: een bioscoopzaal vol met bedden,. Onder de naam 'VIP Bedroom' staan er 11 tweepersoonsbedden klaar, compleet met slippers en bedtafeltjes voor eten en drinken. Dat mag ook wel, voor zo'n 50 euro pp. Ter geruststelling: na elke voorstelling worden de lakens verschoond.

De andere VIP filmzalen in deze bioscoop zijn trouwens ook verre van standaard.

This Swiss Cinema Replaced All Of Their Seats With Double Beds | Bored Panda — www.boredpanda.com

Supercut: de snelle 'dolly zooms' van Martin Scorsese

Deze keer geen hoogdravend video-essay, maar een lekker gemaakte 'supercut' van de snelle 'dolly zooms' van Martin Scorsese. Het is één van zijn handelsmerken waar hij intussen aardig bedreven in is geworden, to put it mildly ;-)

Share this post

Filmnieuwsbrief 62: ALLES over het filmfestival van Cannes en films kijken vanuit een bioscoopbed

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing