Filmnieuwsbrief 67: Harde boodschap aan Hollywood: aanpassen of verdwijnen! En Nederlandse Hollywoodfotograaf Chas Gerretsen in Rotterdamse spotlights
Goedemorgen! Vlak voordat de hittegolf hier echt toeslaat en je verkoeling in de bioscoopzaal moet vinden (mijn filmtip voor HP/De Tijd: Der Goldene Handschuh), hieronder weer de artikelen en links die me de afgelopen week weer opvielen.
Veel plezier met deze 67e editie, een fijne verkoelende filmweek gewenst en tot volgend weekend!
Harde boodschap aan Hollywood: aanpassen of verdwijnen
Onder de prikkelende titel How Will the Movies (As We Know Them) Survive the Next 10 Years? las ik in de New York Times een zeer interessant stuk, waarin Amerikaanse filmkenners het komende decennium van de filmindustrie probeert te voorspellen. Dit doen ze aan de hand van zeven prikkelende vragen en stellingen. Een greep:
Is there a future in theater for anything besides blockbusters?
Will the streaming era force us to rethink the Oscars?
Can greater opportunities for women and people of color save an industry in turmoil?
Conclusie? Adapt or die!
How Will Movies (As We Know Them) Survive the Next 10 Years? | The New York Times — www.nytimes.com
Naast het uitgebreide algemene stuk publiceerde de New York Times ook nog een aantal uitgebreide afzonderlijke interviews: met producent Jason Blum, regisseur Ava DuVarnay en actrice Octavia Spencer. Alledrie zeer de moeite waard om te lezen.
Nederlandse oorlogs- en Hollywoodfotograaf Chas Gerretsen in KINO spotlights
De Nederlandse oorlogs- en Hollywoodfotograaf Chas Gerretsen werd in 1976 door Francis Ford Coppola gevraagd om als fotograaf op de set van Apocalypse Now, alles vast te leggen. Dat leverde zo'n 500 nooit eerder gepubliceerde setfoto's op, die in de archieven van het Nederlands Fotomuseum lagen te verstoffen, wachtend om ontdekt te worden.
Dat ontdekken, dat gebeurde door Jan en Züleyha van de Rotterdamse bioscoop KINO. het fotomuseum wezen op het 'goud' dat ze op de planken had liggen. Zo ontstond een mooi project, waarbij vanaf dit weekend niet alleen een fotoselectie in het bioscoopcafé te zien is, maar ook een in eigen beheer gemaakte documentaire over Chas, die vanaf 4 juli dagelijks draait.
OVT, VPRO's geschiedenisprogramma op NPO Radio 1, besteedde vorige week in een mooie lange reportage uitgebreid aandacht aan de fotograaf.
Ook Nieuwsuur maakte er ruimt voor vrij. Niet alleen via een gewoon item in de uitzending, maar ook via een mooie doorklikbare website.
Van Oorlog tot Filmset | Nieuwsuur — app.nos.nl
Alamo Drafthouse: Amerika's meest eigenzinnige bioscoopketen
De Amerikaanse bioscoopketen Alamo Drafthouse is een begrip onder menig cinefiel uit de VS, maar daarbuiten zakt de bekendheid al snel in. Terwijl het een zeer interessant concept is. De filmkeuze is zeer divers: van (populaire) arthouse tot blockbusters. Maar de service en de zalen stralen warmte en persoonlijke aandacht uit. Geen bioscoopdozen, maar filmtheaters met sfeer, bijzondere filmevenementen én goed en luxe eten.
Op de website Fastcompany zag ik een mooi uitgebreid artikel over Alamo Drafthouse. Niet vreemd dat een bioscoop als KINO hier goed naar gekeken heeft; het concept heeft zeker ook potentie buiten de VS.
Luxury cinemas are fighting Netflix with steak tartare, expensive booze, and gourmet popcorn | Fastcompany — www.fastcompany.com
Achter Hollywoods filmmonsters zit een onbekende Spaanse acteur
Wie is Javier Botet? Eerlijk gezegd had ik geen idee. Daarom was ik ook blij verrast toen ik op de site van de BBC een uitgebreid portret over hem las.
Hij is als acteur gespecialiseerd is in schurkenrollen en zo in de grootste Hollywood horror- en fantasyfilms heeft meegespeeld. Maar het artikel gaat vooral over de mens achter het monster ;-)
Javier Botet: Meet the actor behind Hollywood's monsters | BBC News — www.bbc.com
Video-essay: een kwart eeuw Pixar animatie
Komende week gaat de nieuwe Pixar-film Toy Story 4 in première. Wat je ook van de film zelf vindt - na het zien van dit vierde deel vond ik het vooral een goed gemaakte herhaling van zetten - je kunt niet ontkennen dat Pixar pionierswerk heeft verricht in nieuwe animatietechnieken. Deze video laat dat op een mooie manier zien.