Filmnieuwsbrief 69: Alles over het zwaar getroffen Kyoto Animation en de duizelingwekkende Disney dominantie
Goedemorgen! Ondanks het zomerse schema van mijn nieuwsbrief is het vandaag weer tijd voor een verse editie. Genoeg te melden weer!
De afgelopen dagen maakten een paar nieuwe trailers veel los op social media. Allereerst was daar de trailer van Cats, van regisseur Tom Hooper (The King's Speech). Ik lees dat iedereen dit een bizarre trailer vindt, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Meer jeugdsentiment bij de trailer van Top Gun: Maverick die volgend jaar zomer in première gaat. Tom Cruise blijft zo te zien eeuwig jong. En dan werd ook nog de trailer van Instinct uitgebracht, het regiedebuut van actrice Halina Reijn en de openingsfilm van het Nederlands Film Festival eind september.
Waar ik zelf heel blij van werd, is de Belgische film De Patrick, die ik vrijdag al kon zien. De film van regisseur Tim Mielants, met geweldige rollen van Kevin Janssens en Pierre Bokma, gaat eind september hier draaien, maar kijk vooral alvast de fijne trailer.
Een fijne filmweek en zoek bij de komende hittegolf vooral de bioscoop op ;-)
Aanslag op Japanse Kyoto Animation studio vanwege 'plagiaatkwestie'
De brute aanslag op de Kyoto Animation studio, waar 34 mensen om het leven kwamen en nog eens 35 mensen gewond raakten, heeft de afgelopen dagen zo'n beetje alle internationale media gehaald. Volgens de Japanse politie gaat het om een wraakactie. De 41-jarige dader zou hebben gezegd dat de studio zijn ideeën en zijn boek ongevraagd zou hebben gebruikt.
De meeste filmliefhebbers kennen vooral die andere animatiestudio uit Japan: Ghibli. KyoAni, zoals Kyoto Animation ook wel wordt genoemd, is vooral in Japan zelf mateloos populair, vooral vanwege het wat brutalere en vrijere karakter. Op de website Kotaku las ik een interessant stuk waarom KyoAni meer was dan alleen anime. Op de site van Comic Book Review staat verder een mooi eerbetoon aan de studio. En om een overzicht van het belangrijkste werk van Kyoto Animation te krijgen, is dit artikel op animenewsnetwork.com een aanrader.
Op YouTube staan een aantal mooie video-essays over KyoAni. De video 'What makes Kyoto Animation work?' is een fijne. Maar net iets beter vind ik onderstaande video: 'The Kyoto Animation Touch'. Hij is uit 2015, maar geeft toch een aardig beeld van de studio.
De lobby van Netflix als epicentrum van Hollywood
In de New York Times vond ik een leuk stuk over Netflix. Niet over hun invloed op de streaming industrie, of over hun verhouding tot de Amerikaanse filmstudio's. Nee, het was een fotoserie over de indrukwekkende lobby van Netflix, ofwel het onofficiële stadhuis van Hollywood. Het is een artikel waarin duidelijk wordt dat David in Goliath is veranderd. Mooiste quote:
Netflix’s 4,780-square-foot lobby is an icon of the Hollywood of today, with its tech money and displays of social justice and blurred lines between film and television.
‘The Town Hall of Hollywood.’ Welcome to the Netflix Lobby. - The New York Times — www.nytimes.com
Disney domineert de box office met duizelingwekkende cijfers
Onderstaande tweet is veelzeggend voor de huidige positie van het Disney concern: ze torenen hoog boven de andere filmstudio's uit.

De Nederlandse box office van dit moment (vrijdagnacht) laat een zelfde beeld zien. Disney harkt maar liefst 80% (!) van de huidige box office binnen met de films The Lion King, Toy Story 4, Aladdin en Stuber. Ze brengen echt in moordend tempo succesnummers uit. En daar komt voorlopig geen eind aan.
Het is een kwestie van dagen voordat de persberichten met daarin de records die de nieuwe versie van The Lion King heeft gebroken, naar buiten komen. En dat, terwijl het een visueel overdonderende film is, maar met een akelig holle en bedenkelijke binnenkant. Voor HP/De Tijd schreef ik een stuk over het vermeende fascistische karakter van de film, geprikkeld door een opiniestuk van Dan Hassler-Forest in de Washington Post met als kop: 'The Lion King’ is a fascistic story. No remake can change that. En in het NPO Radio 1 programma De Nieuws BV herhaalde Hassler-Forest dat standpunt ook nog eens. In de VS ging Fox News al in de tegenaanval vanwege de 'schandelijke aanval' van een Nederlandse professor.
Overigens kon al het Disney succes niet voorkomen dat de Amerikaanse boxoffice in de eerste helft van 2019 met tien procent is gezakt.
Vergeten 100-jarig jubileum van eerste homofilm ter wereld
Voor het gayblad Winq schreef ik een stuk over een haast vergeten jubileum. Precies honderd jaar geleden kwam namelijk de eerste film ooit uit die een menselijk gezicht gaf aan homoseksualiteit: het Duitse Anders als die Andern (1919). Alle aandacht gaat nu naar de herdenking van de Stonewall-rellen uit, dus wat liefde en erkenning voor de Duitse homofilm-mijlpaal leek me zeer terecht. En het is een fascinerend stuk filmgeschiedenis.
Verder vond ik op YouTube nog een fijn video-essay over de vroege jaren van de LHBTQ-cinema.
Wat ik verder recent nog schreef en zei
Voor het radioprogramma Wat Het Daglicht Niet Verdragen Kan kon ik mijn enthousiasme over de psychologische horrorfilm Midsommar haast niet in bedwang houden.
Naar aanleiding van het uitgebreide Isabelle Hupert-retrospectief in EYE Filmmuseum in Amsterdam schreef ik een portret van deze fenomenale actrice.
Spider-Man acteur Tom Holland maakte met zijn opmerking dat de actieheld van hem best homo mag zijn de LHBTQ-doelgroep blij met een dode mus, zo betoogde ik voor Winq.
De broers Dardennes wisten met Le jeune Ahmed niet goed wat ze met hun film over een jonge radicale moslim aanmoesten, zo schreef ik begin juli voor HP/De Tijd.
In het radioprogramma De Nieuws BV was ik samen met documentairemaakster Aliona van der Horst te gast om over haar kersverse lidmaatschap van de Academy te praten, en over hoe relevant de Oscars eigenlijk nog zijn (mwah).
En in de podcast MovieInsiders vroeg ik me naar aanleiding van de nieuwe Spider-Man film af waar toch die vernietigingsdrang in Amerikaanse blockbusters eigenlijk vandaag komt.