De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 7: Filmrumour in België en huisdieren in de bioscoop

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 7: Filmrumour in België en huisdieren in de bioscoop

Apr 28, 2018
Share this post

Filmnieuwsbrief 7: Filmrumour in België en huisdieren in de bioscoop

filmnieuwsbrief.substack.com

Ben ik vorige week begonnen met een vast blokje Nederlands filmnieuws, komt het meest interessante filmnieuws deze week uit België. Nou ja, dan maak ik er wel een ouderwetse NL-BE derby van. Wat trouwens ook een fascinerend aspect is van de nieuwe documentaire De Achtste Dag (aanrader!), waar ik voor HP/De Tijd een stuk over schreef.

Verder in deze zevende Filmnieuwsbrief veel wereldwijd rumoer: over een verkeerd geprogrammeerde trailer in Australië, huisdieren in de Nederlandse bioscoop, kledingvoorschriften in een filmtheater in Nieuw-Zeeland en klagende Marvelfans in China.

Veel plezier weer met deze Filmnieuwsbrief, al dan niet met een Koningsdagkater! Delen vind ik altijd tof, net als het doorsturen aan vrienden en filmliefhebbers. En suggesties en nieuwtjes mag je ook altijd naar me mailen. Tot volgende week!


Ken Loach in Belgisch verdachtenbankje

Het engagement van de Britse regisseur Ken Loach stond tot nu toe buiten kijf. Wie kan er tegen het aan de kaak stellen van misstanden en sociale ongerechtigheid zijn? Zijn eredoctoraat aan een universiteit in Brussel leek dan ook een ongevaarlijk filmfeestje te worden. Tot de filmmaker door Joodse organisaties van antisemitisme werd beschuldigd. Waarom? Dat zet de Vlaamse filmjournalist Ward Verrijcken op een rij. Zelfs de Belgische premier Charles Michel mengde zich in de hoog oplopende discussie door de kritiek uit Joodse hoek te steunen. Maar na wat gepraat kan Loach zijn eredoctoraat alsnog komen ophalen.

— www.vrt.be

Hoe goed is de Vlaamse film eigenlijk nog?

In Nederland wordt er vaak met afgunst gekeken naar films en filmscholen van onze zuiderburen. Maar dat het in België zeker niet altijd een filmfeestje is, blijkt uit cijfers die het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) net bekend heeft gemaakt. Daaruit blijkt dat het bioscoopbezoek aan de Vlaamse film vorig jaar het laagste was in 10 jaar. En dat een derde van het bezoek voor rekening kwam van twee weinig hoogstaande publieksfilms, waaronder de derde "Kampioenen"-film. Lees onderstaande analyse hierover van (wederom) Ward Verrijcken of dit stuk van Thomas Peeters voor De Tijd.

Dan maar investeren in Turkse films, moet het VAF gedacht hebben. Dit blijkt uit een interessant stuk op de nieuwssite Sceptr. In de Turkse film The Last Game, die sinds deze week in de Belgische zalen draait, zit 45.000 euro aan fondsgeld. Ze denken groot, daar bij het VAF.

— www.vrt.be

Geen pyjama's en onesies in de bioscoop

Ik erger me in de bioscoop aan het gekraak van popcorn of het gepraat van mensen. Maar wat mensen voor kleding aan hebben, maakt me echt niets uit. Toch heeft een bioscoop in Nieuw-Zeeland een officieel verbod voor pyjama's en onesies uitgevaardigd, zo meldt een NZ-krant. Met deze maatregel wilde de theatermanager een opkomende trend de kop indrukken. Terwijl het zo knus kan zijn. Iemand in voor een pyjama-vertoning in Nederland? Ik doe mee!

Horror voor kinderen

We blijven down-under, met een vergissing die hilarisch klinkt, maar voor ouders met kinderen een nachtmerrie kan zijn. Vlak voor de vertoning van Pieter Konijn in een Australische bioscoop werden meer dan 40 kinderen in de zaal getracteerd op een trailer van de horrorfilm Hereditary, ook wel "this generation's The Exorcist" genoemd. De tere zieltjes zagen vervolgens hoe een schaar in een dier werd gepriemd, hoe een man in brand werd gestoken en hoe een lijk in een kist werd gelegd. Hoe het afliep, is gedetailleerd en smeuïg in de Sydney Morning Herald beschreven.

— www.smh.com.au

Disney maakt excuses aan Chinese Marvelfans

Walt Disney is deze week diep door het stof gegaan voor Chinese Marvelfans. Bij de viering van het tienjarig bestaan van Marvel Cinematic Universe in Disney park Shanghai had Disney een blik aan B-sterren opengetrokken. Maar volgens ChinaFilmInsider waren de fans hier verre van blij mee. Disney zegt nu voortaan meer zijn best te doen om Chinese fans echte sterren voor te schotelen.

— chinafilminsider.com

De Nederlandse Filmblik

Ook deze week heb ik weer het meest opmerkelijke Nederlandse filmnieuws puntsgewijs verzameld.

  • Er is eindelijk een nieuw BTW-convenant voor de bioscoopsector. De sector blijft in het lage tarief van 6% vallen en gaat daarnaast meer investeren in Nederlandse publieksfilms. Is dit een makkelijke uitruil voor meer romkoms?

  • Is de bioscoop een goede plek voor huisdieren? Afgelopen week was er een klein relletje rond een vertoning van de documentaire De Wilde Stad in het Amsterdamse Ketelhuis. Kattenbezitters mochten eerst met hun huisdier gratis naar de film. Maar op social media volgden daarop veel boze reacties. Waarna de katten gewoon thuis konden blijven. In Rotterdam zat bij een vertoning van Isle of Dogs de zaal wel vol met honden (klik voor beelden op onderstaande foto). Al had een hondengedragsdeskundige ook hier kritiek op. Vreemde dieren, die mensen...

  • Toch nog een Nederlands tintje aan het Filmfestival van Cannes, en wel in het Classics programma. Te zien is een digitaal gerestaureerde 4k-versie van João and the Knife (De João a faca e o rio), een vroege film van George Sluizer uit 1971 met camerawerk van Jan de Bont. Hopeijk snel in EYE te bewonderen!

  • EYE zet deze zomer Alex van Warmerdam in het zonnetje. Nou ja, in het duister van de filmzalen en de tentoonstellingsruimte dan. De titel is in elk geval al briljant: L'histoire kaputt. Check onderstaande link voor een intrigerende beschrijving van het programma.

Share this post

Filmnieuwsbrief 7: Filmrumour in België en huisdieren in de bioscoop

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing