De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 73: Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov vrijgelaten en waarom we nooit genrefilms uit het Midden-Oosten zien

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 73: Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov vrijgelaten en waarom we nooit genrefilms uit het Midden-Oosten zien

Sep 8, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 73: Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov vrijgelaten en waarom we nooit genrefilms uit het Midden-Oosten zien

filmnieuwsbrief.substack.com

Goedemiddag!

De zomer is nog maar net voorbij of we zitten alweer midden in de grote filmfestivals. Venetië is net achter de rug (zie verderop in deze nieuwsbrief), terwijl Toronto alweer is begonnen. Maar er is vooral goed nieuws rond de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov.

Leuk nieuws ook voor Michiel ten Horn, regisseur van het heerlijk absurde Aanmodderfakker. Hij gaat nu de Engelstalige film Nightlife maken. En Sylvia Hoeks dendert internationaal ook verder met de oorlogsfilm Plan A.

Verder wordt de lijst met films die worden ingezonden voor de Oscar voor Beste Internationale Film steeds langer. Nederland zendt Instinct in, het helaas wat matige regiedebuut van Halina Rijn dat eind september ook het Nederlands Film Festival opent. Maar Spanje maakt met Dolor y gloria (Pain and Glory) van Pedro Almodóvar een erg grote kans. Hier vind je de hele lijst.

Een fijne filmweek en tot volgend weekend!


Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov vrijgelaten

Na veel geruchten de afgelopen week kwam gisteravond dan toch eindelijk het goede nieuws dat de Oekraïense filmmaker is vrijgelaten als onderdeel van een grote gevangenenruil. na vier jaar van zijn twintigjarige gevangenisstraf te hebben uitgezeten. Sentsov heeft zich zowel in zijn films als privé altijd zeer gekeerd tegen de Russische bezetting van de Krim. Ook in de cel bleef hij met protesten en een hongerstaking zeer activistisch.

Oleg Sentsov Freed in Prisoner Swap After Living Behind Bars for 4 Years | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com

Rumoer rond prijzen voor 'Joker' en Roman Polanski

Op het filmfestival van Venetië zijn gisteren de festivalprijzen weer uitgereikt. En ook dat zorgde voor veel rumoer, net als bij de start van het festival. Niet voor niets noemde de Hollywood Reporter Venetië het 'Fuck You Film Festival'. door het lage aantal geselecteerde vrouwen én door competitiefilms van controversiële filmmakers als Roman Polanski en Nate Parker.

En met de prijzen is het niet anders. 'Shock and awe' kopte de Guardian dan ook. De festivaljury, onder voorzitterschap van de Argentijnse filmmaker Lucrecia Martel, kende de Gouden Leeuw toe aan Joker, de stand-alone film rond het gelijknamige personage uit de Batman-verhalen. Een Gouden Leeuw voor een mainstream Hollywood productie van Warner en DC Films, dat kan toch niet!

Venice film festival: shock and awe as Joker – and Roman Polanski – triumph | Film | The Guardian — www.theguardian.com

Maar het meest verbazingwekkende was voor velen toch wel de Grote Juryprijs voor Roman Polanski’s An Officer and a Spy (de Franse titel Franse titel: J'accuse is wel veel mooier). Polanski werd in 1978 bij verstek veroordeeld door een Amerikaanse rechtbank vanwege de verkrachting van een 13-jarig meisje, maar vluchtte net op tijd naar Frankrijk. Juryvoorzitter Martel had al gezegd 'onbevooroordeeld' naar de film te zullen kijken, zo maakte ze in een uitgebreid statement kenbaar. Met de Juryprijs tot gevolg dus.

Alice Guy Blaché: de onbekend gebleven eerste vrouwelijke filmmaker ter wereld

In de New York Times las ik een stuk dat perfect aansluit op de hele gender-discussie in Venetië: een biografie van Alice Guy Blaché. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ze wordt gezien als de eerste vrouwelijke filmmaker. In 1911 schreef het blad 'The Moving Picture News': "she is a fine example of what a woman can do if given a square chance in life." Ze richtte haar eigen filmbedrijf op en maakte meer dan duizend (!) films. En dat levert een fascinerend levensverhaal op.

Overlooked No More: Alice Guy Blaché, the World’s First Female Filmmaker - The New York Times — www.nytimes.com

Waarom zien we nooit genrefilms uit het Midden Oosten?

Op de website 'Middle East Eye' las ik een interessant stuk over de positie van genrefilms uit het Midden-Oosten. Op filmfestivals en in filmtheaters zijn het vooral dramafilms over de slechte omstandigheden waar veel mensen in het Midden-Oosten in moeten leven. Maar een ander soort cinema krijgen we nauwelijks te zien.

Dat ligt niet alleen aan de Westerse filmfestivals, maar ook aan het beleid van de filmsector in de diverse landen van het Midden-Oosten. Terwijl het gebied toch bekend staat om de rijke kunst van het verhalen vertellen. Na het lezen van dit lange stuk weet je in elk geval een stuk meer van de genre-cinema in dit deel van de wereld.

Middle East cinema: Why you can't watch some of its best films | Middle East Eye — www.middleeasteye.net

Video-essay: het sjieke 'jatwerk' van Pedro Almodóvar

Ik had het in mijn inleiding al over Almodóvar als grote kanshebber voor de Oscars. En daar pas dit fijne video-essay over zijn werk perfect bij, over wat hij heeft gebruikt uit andere tradities om daarmee de Spaanse filmtraditie nieuw elan te geven. Het klinkt misschien wat cryptisch, maar het video-essay en het bijbehorende stuk op MUBI maken het vanzelf duidelijk ;)

Share this post

Filmnieuwsbrief 73: Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov vrijgelaten en waarom we nooit genrefilms uit het Midden-Oosten zien

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing