De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 74: Hitler-komedie ineens Oscarfavoriet en jonge Britse filmcritici in de verdrukking

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 74: Hitler-komedie ineens Oscarfavoriet en jonge Britse filmcritici in de verdrukking

Sep 15, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 74: Hitler-komedie ineens Oscarfavoriet en jonge Britse filmcritici in de verdrukking

filmnieuwsbrief.substack.com

Beste filmnieuwsbrieflezer,

Het was de week dat de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend werden gemaakt. Waarbij mijn eerste reactie was: goede films, maar is er iemand die ze heeft gezien?

  • Dirty God

  • God Only Knows

  • Mijn bijzonder rare week met Tess

  • Niemand in de stad

  • Take Me Somewhere Nice

Als je dan toch niet-Nederlands gesproken films meeneemt: waarom dan niet het prachtige, door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroonde Light as Feathers genomineerd? En waarom ontbreekt een sterke publieksfilm als Baantjer Het Begin? En waarom wordt het verfrissende De Libi 'afgescheept' met slechts Beste Scenario en Mannelijke Bijrol en niet Beste Film en Beste Regie? Toegegeven, het was geen sterk jaar voor de Nederlandse film, maar de lijst had best wat minder obscuur mogen zijn. Alle nominaties zijn hier terug te lezen. De Kalveren worden op 4 oktober uitgereikt, als slotstuk van het Nederlands Film Festival.

Waar ik dan wel weer blij van werd, was de Tarkovski-tentoonstelling in EYE Filmmuseum in Amsterdam die dit weekend opende. Prachtig vormgegeven, met veel nog niet eerder tentoongestelde foto's en draaiboeken. De openingsavond werd alleen in vergelijking met voorgaande keren maar matig bezocht. Misschien tijd om het Exposed-concept eens goed te vernieuwen.

En dan was er nog een hilarisch stuk in het Reformatorisch Dagblad met als kop 'Zeg nee tegen Netflix'. Beste quote:

"Iedere speelfilm die is gemaakt voor volwassenen laat een leven zien waarin overspel, geweld en rijkdom worden verheerlijkt."

Misschien mag het deze week exclusief in Nederland gelanceerde Disney+ dan wel van de gristelijke moraalpolitie... Alhoewel een Amerikaans site het nieuwe streamingkanaal "empty but elegant" noemde. In elk geval ziet de app er strak uit.

Meer immoreel filmnieuws hieronder. Een fijne filmweek - al dan niet met wat Sodom en Gomorra - en tot volgend weekend!


Hitler-komedie 'Jojo Rabbit' Oscarfavoriet na filmprijs Toronto

Traditiegetrouw is de winnaar van de publieksprijs op het filmfestival in Toronto een grote kanshebber voor de Oscars. Dit jaar is dat Jojo Rabbit, een curieuze komedie rond Hitler. Het publiek was dus enthousiast over deze 'anti-haat satire', maar critici waren verdeeld. Benieuwd of deze film, net als de vorige zeven winnaars van de publieksprijs in Toronto, ook een Oscarnominatie voor Beste Film krijgen - of deze zelfs weten te verzilveren.

Hitler comedy Jojo Rabbit primed for Oscars after winning top Toronto award | Film | The Guardian — www.theguardian.com

Belgisch-Nederlandse 'Girl' grote winnaar Vlaamse filmprijzen

Meer filmprijzen! Eerder dit weekend werden in het Belgische Oostende de Ensors uitgereikt, de Vlaamse variant van 'onze' Gouden Kalveren. Grote winnaar was de film Girl van regisseur Lukas Dhont (ook nog eens een Belgisch-Nederlandse coproductie), die maar liefst 8 van de 9 nominaties wist te verzilveren, waaronder Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur (Victor Polster) en Beste Camerawerk.

Dit zijn de winnaar van de Ensors 2019 | Film Festival Oostende — www.filmfestivaloostende.be

Het is voor het laatst dat de Ensors in september worden uitgereikt. De jaarlijkse Vlaamse filmprijzenregen verschuift - samen met het Filmfestival Oostende - voortaan naar januari, net als de meeste andere filmprijzen in andere landen. De eerstkomende Ensor-uitreiking is daarom pas begin 2021. Een prima idee voor de Gouden Kalveren in Nederland, lijkt me. Alhoewel het Nederlands Film Festival dan wel meteen af zal zakken tot een B-festival.

Filmfestival Oostende verhuist - De Standaard — www.standaard.be

Jonge Britse filmcritici in de verdrukking

Niet heel zie ik een stuk over hoe lastig het voor jonge filmjournalisten is om verder te komen en door te dringen tot het filmjournalistieke establishment. Op de Britse filmsite Filmstories las ik een goed onderbouwde 'cry for help' van een jonge enthousiaste filmcriticus. Blijkbaar zijn in Engeland bepaalde persvoorstellingen alleen voor een bepaalde groep toegankelijk. In Nederland is dat voor jonge filmjournalisten in spe een stuk eenvoudiger. En in het VK is het reizen met de trein naar Londen - waar alle persvoorstellingen en junkets worden gehouden - een dure en tijdrovende grap. Het is een boeiend inkijkje in de situatie aan de overkant. En een geruststelling dat het hier in Nederland allemaal een stuk toegankelijker is.

How London-centric press screenings are holding back wannabe UK film critics | Film Stories — www.filmstories.co.uk

Amerikaans weekblad aangeklaagd vanwege illegaal overnemen van filmrecensies

Dat goede filmjournalistiek niet gratis is - ook al lijkt het er soms wel op - bleek afgelopen week wel toen een Amerikaans weekblad werd aangeklaagd voor het jarenlang zonder toestemming doorplaatsen van filmrecensies die ze van gerenommeerde filmwebsites als IndieWire hadden geplukt en het - soms ietwat herschreven - als eigen stukken in de papieren krant en online plaatsten. In ieder geval is er stevige copyright wetgeving in de VS, dus dat kan het weekblad een boete van maximaal 150.000 dollar per geplaatste recensie kosten.

Cascadia Weekly Accused of Stealing Film Reviews for Over a Decade - Slog - The Stranger — www.thestranger.com

De geschiedenis van Sovjet filmpaleizen in Armenië

Via collega Hugo Emmerzael, die recent in Armenië was voor het Golden Apricot Yerevan International Film Festival, zag ik voor het eerst beelden van een aantal oude en inmiddels vervallen betonnen Sovjet filmpaleizen. En laat daar nou ook een prachtige website over zijn, vol met bijzondere foto's en verhalen.

Iemand meer van dit soort tips? Laat het me vooral weten!

Inside Armenia’s Soviet cinemas and the fight to save the country’s film heritage — The Calvert Journal — www.calvertjournal.com

Video-essay: mens en machine in animatiefilms

Opnieuw levert Luís Azevedo een erg fijn video-essay af, deze keer over mens vs. techniek, en dan vooral in anime-films. Dit naar aanleiding van een prachtig filmprogramma in de Barbican in Londen. Bekijk vooral ook de lijst van gebruikte films voor dit mooie essay, een prima basis voor een anime-watchlist ;)

Mijn week in film

  • Voor HP/De Tijd schreef ik een stuk over de nieuwe Downton Abbey film onder de titel 'Downton Abbey’ is overbodig toetje na een smakeloze maaltijd'.

  • Op NPO Radio 1 brak ik een lans voor de mooie Argentijnse film Rojo. En met de filmmuziek van Vincent van Warmerdam zit er ook nog een mooi Nederland tintje aan.

Share this post

Filmnieuwsbrief 74: Hitler-komedie ineens Oscarfavoriet en jonge Britse filmcritici in de verdrukking

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing