De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 79: De come-back van filmcensuur | Dierenposters als filmmarketing | "Bioscopen zijn fout!"

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 79: De come-back van filmcensuur | Dierenposters als filmmarketing | "Bioscopen zijn fout!"

Oct 20, 2019
Share this post

Filmnieuwsbrief 79: De come-back van filmcensuur | Dierenposters als filmmarketing | "Bioscopen zijn fout!"

filmnieuwsbrief.substack.com

De Nederlandse film doet het eindelijk weer eens goed in de bioscoop. Maar liefst zeven films van eigen bodem staan nu in de box office top 20. Grote klapper is F*ck de liefde (op plek 4) die in een paar weken al meer dan 200.000 bezoekers heeft getrokken. Afgelopen week werd dan ook een vervolgfilm aangekondigd. De critici maakten gehakt van de film, maar het publiek valt er massaal voor. En hoe cliché kan het zijn: op de 5e plek staat Wat is dan liefde. Bizar dat titels met 'liefde' erin nog altijd zo'n magneetwerking hebben. Met 75.000 bezoekers in de eerste week is een Gouden Film (100.000 bezoekers) een kwestie van dagen.

Andere films die goed scoren maar zure recensies kregen, zijn de jeugdfilms De Club van lelijke kinderen, Misfit 2 (inmiddels ook al op 116.000 bezoekers) en WhiteStar. Pas op plek 15 komen we een Nederlandse film tegen die ook de meeste critici kon bekoren: Instinct, gevolgd door De belofte van Pisa op de 19e plek. De goedscorende artistieke publieksfilm lijkt verder weg dan ooit...

Verder werd afgelopen bekendgemaakt welke films er zijn ingestuurd om mee te dingen naar de Oscar voor Beste Animatiefilm. Bizar is dat de bioscoopklapper The Lion King hier NIET bij zit. Blijkbaar wil Disney dit als 'live-action' film promoten. Terwijl er hooguit een paar 'echte' shots inzitten. Vreemde jongens, daar in Burbank, Californië...

Tot volgende week!


De week van de censuur - deel 1: Maleisië

Het leek wel de week van de censuur, zowel zelfgekozen als door anderen opgelegd. Allereerst Maleisië. Daar zette de censuurafdeling de digitale schaar in DreamWorks Abominable, ofwel Everest: De Jonge Yeti. Reden? Een map met daarop de Chinese aanspraak op delen van de Zuid-Chinese zee. Om deze reden is de film in Vietnam niet eens in de bioscoop te zien. En in de Filipijnen wordt serieus gepleit voor een Dreamworks boycot. Logischerwijs is China alleen maar blij dat 'hun' kaart de film heeft gehaald. De film draait overigens in ongeschonden staat in de Nederlandse bioscoop.

Abominable: A DreamWorks movie, a map, and a huge regional row - BBC News — www.bbc.com

De week van de censuur - deel 2: Tarantino vs. China

Iemand die niet buigt voor de Chinese censuur, is Quentin Tarantino. Vorige week trok de Chinese overheid plotseling de vergunning in om Once Upon A Time... In Hollywood op 25 oktober uit te brengen. Volgens geruchten zou dit komen omdat ze niet tevreden waren hoe de Chinese actieheld Bruce Lee in de film werd afgebeeld.

Tarantino houdt nu zijn poot stijf en weigert de scènes met Bruce Lee uit de film te halen. Benieuwd wie er in deze shoot-out aan het langste eind trekt.

In de meeste gevallen wordt er gewoon zo lang geknipt in de Hollywood producties, tot de film naar tevredenheid van de Chinese autoriteiten is.

Quentin Tarantino Won't Recut 'Once Upon a Time in Hollywood' for China (Exclusive) | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com

De week van de censuur - deel 3: Apple buigt voor China

Apple's nieuwe streamingkanaal Apple tv+ moet nog van start gaan (de wereldwijde lanceerdatum is 1 novenber), maar nu al is duidelijk geworden dat alles wat ze gaan laten zien China-vriendelijk is. Alle filmmakers en producenten die zaken doen met Apple hebben een verklaring moeten ondertekenen waarin ze verklaren niets te maken wat China vervelend zou kunnen vinden. Daar gaat het vrijheid-blijheid imago van het Cupertino imperium.

Apple Execs Reportedly Don't Want Any Streaming Content That Is Critical Of China — theplaylist.net

Edward Norton: Netflix is goed, bioscopen zijn fout

Dat is nog eens een verfrissende kijk op de strijd tussen Netflix vs de bioscopen: volgens acteur Edward Norton verpesten bioscopen de filmsector en doet Netflix het juist goed:

"They are delivering crappy sound and a dim picture, and no one is calling them on it."

Nu weet ik niet hoe slecht de meeste bioscopen in de VS zijn - volgens mij valt het in Nederland wel mee - maar dat je daar geïrriteerd raakt als je 20 dollar voor een kaartje betaalt en naar een slechte projectie kijkt, dat kan ik me helemaal voorstellen...

Edward Norton Says Spielberg Is Wrong: Netflix Isn’t Destroying Movies, Theaters Are — www.indiewire.com

Het beeldformaat als speeltje van filmmakers

In de New York Times zag ik een mooi stuk over de trend om in meer films te spelen met het beeldformaat, ofwel de 'aspect ratio'. Jaren geleden zagen we al in The Grand Budapest Hotel hoe Wes Anderson vierkante scènes liet overgaan in breedbeeldscènes. En in Mommy trok de hoofdpersoon het vierkante beeld letterlijk open naar de zijkant van het doek.

Maar recent zet deze trend zich door in films als The Lighthouse, The Laundromat en Lucy in the Sky. Het levert in elk geval visueel spannende films op, mits in handen van goede filmmakers natuurlijk. Anders blijft het een gimmick.

The Movie Is Opening Wide. The Screen Is Changing Shape. - The New York Times — www.nytimes.com

Dierenposters als filmmarketing

Over The Lighthouse gesproken: filmmaatschappij A24 heeft patent op het gebruik van dieren voor filmposters. Voor The Witch leverde dat al onderstaande parels op.

Maar voor The Lighthouse hebben ze zichzelf overtroffen. Ik kan echt uren naar onderstaand kunststukje kijken. En dan moet ik de - naar het schijnt meesterlijke - film nog gaan zien!

Video-essay: de camera die de wereld veranderde

Deze keer geen echt video-essay, maar een mooie documentaire over de invloed van de heldheld-camera techniek op de filmgeschiedenis. Het klinkt saai en academisch, maar deze 1 uur durende docu is echt de moeite waard.

Wat ik verder nog deed...

  • Voor HP/De Tijd omschreef ik het prachtige Portrait de la jeune fille en feu als 'de ideale date film'.

  • Voor NPO Radio 1 besprak ik de intrigerende documentaire Mystify Michael Hutchence.

  • Voor MovieInsiders maakte ik een column over de talloze technische ontwikkelingen in bioscoopland.

Share this post

Filmnieuwsbrief 79: De come-back van filmcensuur | Dierenposters als filmmarketing | "Bioscopen zijn fout!"

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing