De Filmnieuwsbrief

Share this post

Filmnieuwsbrief 8: Bioscoopcijferfetisjisme en filmpodcastliefde

filmnieuwsbrief.substack.com

Filmnieuwsbrief 8: Bioscoopcijferfetisjisme en filmpodcastliefde

May 5, 2018
Share this post

Filmnieuwsbrief 8: Bioscoopcijferfetisjisme en filmpodcastliefde

filmnieuwsbrief.substack.com

In deze eerste week van de meivakantie niet heel veel spannend filmnieuws, ook niet uit Nederland. Daarom maar even wat schaamteloze zelfpromotie ;-) Erg tof nieuws van het podcastfront: vanaf aankomende week zal ik een vaste rubriek krijgen in elke reguliere aflevering van MovieInsiders, de langstlopende filmpodcast van Nederland (10 jaar inmiddels). Meer nieuws in de volgende nieuwsbrief, maar ik raad je zeker aan eens wat afleveringen te beluisteren. Verder organiseer ik samen met het Ketelhuis op 7 juni het Voorjaarsoverleg, een altijd enerverende debatavond over actuele zaken in de Nederlandse filmwereld. En voor HP/De Tijd schreef ik wat over het Nederlandse romkom-offensief.

Genoeg zelfbevlekking, tijd voor het echte nieuws! Delen van deze nieuwsbrief mag - graag zelfs - en commentaar mag je altijd mailen. Tot volgende week!


Polanski krijgt steun uit onverwachte hoek

Het heeft wat decennia geduurd, maar een paar dagen geleden werd dan toch filmregisseur Roman Polanski uit de The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (ofwel de Oscar stemmers) geschopt. Tegelijk trouwens met de grijpgrage en inmiddels veroordeelde Bill Cosby. Maar de verguisde Polanski krijgt desondanks morele steun uit onverwachte hoek, en wel  ... van Samantha Geimer, de vrouw die de Poolse regisseur, toen ze nog een minderjarig meisje was, misbruikte. “It is an ugly and cruel action which serves only appearance,” aldus Geimer deze week. "The Academy has no true honor, what a bunch of douchebags". De vraag is of ze hier een punt heeft of dat hier sprake is van een hardnekkig doorwerkend Stockholmsysdroom.

— theplaylist.net

Aziatische filmpretparken in opmars

Net nadat mijn vorige nieuwsbrief de deur uit was, kwam er groot filmpretparknieuws uit zowel Japan als China. Niet alleen opende er in China één van de grootste filmstudiocomplexen ter wereld, ook werd er een heus Ghibli pretpark vlak bij de Japanse stad Nagoya aangekondigd. The Japan Times pakte flink uit met foto's en sfeerimpressies. En het Belgische Studio 100 gaat tekenfilms maken voor de Chinese markt, zo meldt de VRT. Ach, kabouter Plop heeft al een rode puntmuts, dus de stap naar het communisme is maar klein.

— www.japantimes.co.jp

Wat bioscoopcijfers voor echte filmnerds

Mensen die mij - al dan niet via deze nieuwsbrief - een beetje kennen, weten dat ik, naast mijn liefde voor films, ook zeer geïnteresseerd ben in de hele industrie eromheen. En daar hoort natuurlijk ook een gezonde dosis cijferfetisjisme bij. We zijn in Nederland al verwend met de Maccsbox die een altijd actuele box office lijst geeft. Maar dit is niets vergeleken bij de Britse variant hiervan: Applaudience. Op een waanzinnig mooie site kun je talloze data via duidelijke grafieken tevoorschijn toveren. Ga er vooral zelf mee spelen, de site is in beta en vooralsnog voor iedereen vrij toegankelijk.

Bioscopen maken een comeback in Afrika

Internationaal gaat alle aandacht uit naar de enorme bioscoopgroei in China en India, en ook eerste projecten in Saoedi-Arabië (waar bioscoopkaartjes naar verwachting ongerekend 35 dollar kunnen gaan kosten)  kregen bakken media-aandacht. Maar wie verder kijkt dan deze paar landen, zoals de techsite Quartz deed in dit interessante artikel, ziet ook in Afrika een enorme bioscoopopleving. En dan vooral in de Franstalige gebieden. Daarbij is Black Panther een kleine maar belangrijke aanjager geweest, naast een groeiend aantal filmmakers van eigen bodem.

— qz.com

Keniaanse lesbofilm Rafiki 'film in ballingschap'

Talloze media berichtten vorige week al over het vertoningsverbod dat de Keniaanse film Rafiki in eigen land van de filmkeuring (de KFCB) kreeg vanwege de lesbische karakters die erin te zien. Dit terwijl Rafiki de eerste film uit Kenia is die voor het Cannes filmfestival is geselecteerd. In een gesprek met de Hollywood Reporter heeft regisseur Wanuri Kahiu het over "een film in ballingschap".

Opmerkelijk is dat de Keniaanse krant The Star op 1 mei hierover een bericht op hun site plaatste, maar het daarna weer snel verwijderde. Leve Google cache!

Op Twitter was de hashtag #KFCBbansLesbianFilm ook even trending. Al deed me dit toch eerder aan de Amerikaanse kipketen denken dan de Keniaanse filmkeuring... #ViezeNasmaak

— www.hollywoodreporter.com

Filmcritici luchten hun hart

Twee van mijn favoriete filmcritici schrijven beide voor de New York Times: Manohla Dargis en A.O. Scott. Ik werd op mijn verjaardag afgelopen week dan ook blij verrast door dit heerlijke licht-ironische stuk waarbij ze een aantal zinnige dingen zeggen over huidige trends in Hollywood, zoals Netflix, Wes Anderson en filmdistributeur A24: "First of all, you have my gratitude and admiration for breathing life into the fainting corpse of adventurous, independent, democratic American cinema." Touché!

Dear Movie Industry, We Have Thoughts — www.nytimes.com

De Nederlandse Filmblik

In deze wat nieuwsluwe week lijkt het me een mooi idee om een overzicht te geven van wat er in Nederland allemaal op filmpodcastgebied wordt gemaakt. En dat wordt steeds interessanter!

  • MovieInsiders

Al 10 jaar lang brengen filmfanaten Gudo Tienhooven en John de Jong op een scherpe maar toegankelijke toon filmrecensies, toplijstjes en het dilemma-onderdeel 'Yea of Nay'. Wat mij betreft nog 10 jaar erbij!

  • VPRO Cinema

Met publiek geld gemaakt - dus de audiokwaliteit is top - maar daarom niet met minder filmliefde en -passie door Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier gepresenteerd. Vooral de laatste aflevering over Wes Anderson, met als gast Jan de Vries van KINO, is een streling voor het filmoor.

  • Schokkend Nieuws

Ik moet eerlijk zijn: dit is niet mijn favoriete podcast. Terwijl ik het blad een zeer warm hart toedraag. De speciale gasten zijn meestal erg interessant (Ronald Simons, Dana Linssen), maar de presentatoren zijn vaak meer met zichzelf bezig dan met de luisteraar.

  • Film Fans

Op een lekker casual maar soms wat nerdy toon praten Nils, Narana en Mark over de nieuwste films. Opmerkelijk: ze zijn de enige Nederlandse podcast die recent een Nederlandse film heeft besproken (Bankier van het Verzet). Verder zijn alle podcasts hier toch heel erg op Amerikaanse films gericht.

Binnenkort meer podcasting, als ik een lijst met internationale filmpodcasts in de nieuwsbrief zet. Ik hoor graag jullie favorieten!

Share this post

Filmnieuwsbrief 8: Bioscoopcijferfetisjisme en filmpodcastliefde

filmnieuwsbrief.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Nico van den Berg
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing