Filmnieuwsbrief 80: Jane Fonda in de boeien | Netflix test sneller afspelen | Rechter: eigen eten mag in bioscoop
Goedemorgen!
Een bomvolle Filmnieuwsbrief dit weekend (nummer 80 alweer!), dus ik hou de inleiding kort. Alle voorgaan nieuwsbrieven zijn trouwens allemaal terug te lezen op filmnieuwsbrief.nl.
Rest me alleen nog je te wijzen op mijn stuk voor HP/De Tijd over de documentaire Mystify: Michael Hutchence, over de bekende zanger van INXS. Vorige week was ik ook voor NPO Radio 1 erg positief over deze film.
Een fijne filmweek en tot nummer 81!
Jane Fonda's bedankt BAFTA met handboeien om
Enig gevoel voor drama kun je actrice Jane Fonda niet ontzeggen. Toen ze hoorde dat de BAFTA (de belangrijkst Britse filmprijs) haar de '2019 Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film' wilde toekennen, besloot ze haar speech op te nemen tijdens een activistisch momentje. We zullen maar zeggen dat theatraal gedrag in haar genen zit ;)
Netflix test snellere afspeelsnelheid van films en series
Bij podcasts is het al heel gebruikelijk: als je een lang gesprek of interview hebt, zetten veel luisteraars hun podcast app gewoon op sneller afspelen. Voordeel: je komt sneller door je afspeellijst heen en voor veel mensen maakt de ietwat hogere stem weinig uit.
Dit moet Netflix op het idee hebben gebracht om dit nu ook voor films en series uit te proberen. Volgens Android Police zien een aantal Netflix gebruikers op hun smartphone nu de optie staan om tot 1,5 keer de gewone snelheid af te kunnen spelen. Bingewatchen kan zo een stuk sneller gaan, al lijkt het me bij video toch wat storender dan alleen audio.
Netflix Reportedly Testing New Variable Playback Feature That Will Show A Film At 1.5x Speed — theplaylist.net
Nieuw Brits onderzoek over bioscoopbezoek door jongeren
Het is een discussie die al heel lang loopt: hoe krijg je jongeren naar andere films dan de blockbusters uit Hollywood? En als ze al wat anders willen zien, dan is de bioscoop niet de eerste plek waar ze aan denken. De BIFA (British Independent Film Awards) heeft deze maand een uitgebreid onderzoek over film- en bioscoopbezoek gepresenteerd dat ze onder jongeren tot 30 jaar hebben gehouden (klik hier voor het hele rapport).
Er staan veel bekende zaken in, maar de berg aan cijfers, feiten en conclusies maakt het voor de liefhebbers absoluut interessant om te bekijken. Zeker ook omdat die discussie ook speelt rond de Nederlandse artistieke film. Kernwoorden: uniciteit, beleving, festivals, 'mood-matching'. En vermijd hypes.
BIFA Under 30s Film Audiences Research — www.bifa.film
Spaanse rechter veroordeelt bioscoop voor verbod op zelf meegenomen eten
We doen het allemaal wel eens: een bioscoop inlopen met je tas vol met je zelf meegenomen snacks en frisdrank. Maar volgens de huisregels van de meeste bioscopen mag dat niet. Niet voor niets zijn het zaken als drank en popcorn die een bioscoop vaak rendabel maken.
Een Spaanse rechter heeft deze huisregel nu afgebrand en een bioscoop een boete gegeven van €3.000 voor het verbieden van zelf meegebracht voedsel. Belangrijkste motivatie:
In a restaurant they can prohibit you from entering with your own food, but the main activity of a cinema is not to serve food, but to show films.
Benieuwd wie in Nederland een soortgelijke rechtszaak wil beginnen ;)
Spain fines a cinema for the first time for preventing access with food from abroad | Asap Land — asapland.com
Disney verbiedt bioscoopvertoning van overgenomen Fox-titels
Zelfstandige bioscopen vertonen steeds vaker klassiekers of onbekende filmparels om een nieuw publiek aan zich te trekken en om zich onderscheiden van de grote doorsnee megabioscopen. Daarbij waren - zeker in de VS - de filmtitels uit het archief van 20th Century Fox vaak erg populair. Maar sinds de overname van Fox door Disney is hier een flinke streep doorheen gegaan. Films als The Day the Earth Stood Still, Suspiria en The Fly mogen van Disney niet meer in de bioscoop worden vertoond.
Dat dit een gevaarlijk precedent schept, legt de Amerikaanse filmcriticus Matt Soller Seitz uit in een geweldig lang stuk op Vulture. Het kan grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van titels, voor het overleven van onafhankelijke filmtheaters en voor de filmcultuur in het algemeen. Ook in Nederland, waar steeds meer filmtheaters retrospectieven en klassiekers vertonen.
Disney Is Quietly Placing Classic Fox Movies Into Its Vault, and That’s Worrying | Vulture — www.vulture.com
Video-essay: waarom is horror zo'n populair genre?
Omdat het binnenkort Halloween is - het Amerikaanse griezelfeest dat ook in Nederland steeds vaker wordt gevierd - leek het me toepasselijk om deze nieuwsbrief te eindigen met een mooi video-essay over de ongekende populariteit van het horrorgenre, en dan vooral de psychologie erachter. Voor wie durft!