Filmnieuwsbrief 81: Gedoe rond Anne Frank film | Fans bestormen 'Joker' trappen | Protest tegen Georgische homofilm
Goedenavond!
Vanwege een korte vakantie heb je vorige week mijn filmnieuwsbrief moeten missen, maar dit weekend heb ik weer een volle editie voor je, inclusief een flinke bak met 'kort filmnieuws' onderaan. Ik hou daarom de inleiding lekker kort deze keer ;) Een fijne filmweek en tot volgend weekend!
Ate de Jong ontslagen als regisseur Anne Frank film
Er is weer eens een vonkend relletje in Nederland Filmland. Filmmaker Ate de Jong is door producenten Hans de Weers en Paul Ruven van het filmproject Mijn beste vriendin Anne Frank afgehaald en ingewisseld voor Ben Sombogaart. Maar Ate de Jong legt zich hier niet zomaar bij neer en heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen. In een interview met Het Parool laat De Jong duidelijk zijn ongenoegen blijken: "Ik ben ontslagen omdat ik de film beter wilde maken".
Rechtszaak na ontslag filmproject Anne Frank: ‘Ze mag geen excuus zijn’ | Het Parool — www.parool.nl
Nominaties European Film Awards bekendgemaakt
Terwijl we langzaam richting het eind van het jaar gaan en de eerste Oscargeruchten weer de kop op steken, zijn gisteren de nominaties voor de European Film Awards, de belangrijkste Europese filmprijzen, bekendgemaakt. Drie films staan bovenaan met elk vier nominaties: Pain and Glory, The Traitor en An Officer and a Spy. Grote afwezige in de categorie Beste Film is Portrait of a Lady on Fire die dit voorjaar in Cannes juichende recensies kreeg.
Op 7 december wordt duidelijk waar de prijzen naartoe gaan.
Almodóvar, Bellocchio, Polanski and Lanthimos top European Film Awards nominations | Cineuropa — cineuropa.org
Felle protesten tegen Georgische homofilm
Je zou in deze tijd verwachten dat een film over een opbloeiende liefde tussen twee mannen weinig mensen meer kwaad kan maken. Maar in de Georgische hoofdstad Tblisi probeerden honderden betogers de vertoning van de homofilm And Then We Danced tegen te houden.
"If they wanted to make a film depicting love, then why couldn't it be about the relationship of a man and a woman?" aldus één van de demonstranten in een interview met een Georgische website.
Rellen bij première van Georgische homofilm | NOS — nos.nl
Inmiddels heeft regisseur Levan Akin ook een reactie gegeven:
"I made this film with love and compassion. It is my love letter to Georgia and to my heritage. With this story I wanted to reclaim and redefine Georgian culture to include all not just some. But unfortunately these are the dark times we live in and the pending protests just proves how vital it is to stand up against these shadowy forces in any way we can."
And Then We Danced draait nu ook in de Nederlandse bioscopen.
Trappen uit 'Joker' bestormd door fans
De film Joker is wereldwijd een enorm bioscoopsucces. Alleen al in Nederland staat de teller inmiddels op bijna 1 miljoen bezoekers. Een bij-effect is dat de trappen waar Joker een dansje op doet nu een enorme toeristische attractie zijn. Instagram stroomt over van de selfies op de trappen in The Bronx in New York City.
Voor wie zelf binnenkort in The Big Apple is: de trappen verbinden Shakespeare Avenue met Anderson Avenue ter hoogte van West 167th Street. Dansen maar!
Trappen uit ‘Joker’ overspoeld door fans - De Standaard — www.standaard.be
Storm van kritiek op plan om James Dean digitaal tot leven te wekken
De in 1955 bij een auto-ongeluk overleden acteur James Dean wordt digitaal tot leven gewerkt voor Finding Jack, een film over de Vietnam-oorlog.
Dean, die slechts 24 jaar werd, werd in korte tijd een icoon in Hollywood door films als Rebel Without a Cause en East of Eden.
De makers van de Vietnamfilm willen blijkbaar hiermee een stunt uithalen, door met de computer gemaakte beelden van James Dean en een acteur die zijn stem nadoet. Al zeggen ze in een interview dat het "niet bedoeld is als een marketingstunt". Tsja.
In The Guardian staat er een raak opiniestuk hierover met als kop 'Reanimating James Dean is a monstrous, legacy-destroying idea'. Daar lijkt me geen woord aan gelogen.
James Dean Reborn in CGI for Vietnam War Action-Drama (Exclusive) | Hollywood Reporter — www.hollywoodreporter.com
Wat er verder nog gebeurde
Twintig jaar lang bepaalde programmeur Daniella Koot welke films er in de Pathé bioscopen draaiden. Als je haar niet wist te overtuigen, dan miste je als distributeur meteen een flink deel van de bioscoopmarkt. Afgelopen week kondigde ze aan dat ze Pathé gaat verlaten. Een flinke aderlating voor de grootste bioscoopketen van Nederland die nog maar net is bijgekomen van een miljoenenfraude vorig jaar en een directeurswisseling begin dit jaar.
VodafoneZiggo hoeft toch geen persoonsgegevens van 377 illegale downloaders aan filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) te geven. DFW heeft het hoger beroep hierover verloren. Het zou te onduidelijk zijn wat de distributeur van plan is met de gegevens. Wat mij betreft staakt DFW dit achterhoedegevecht en focust zich vooral op het vergroten van het legale online aanbod.
Het nieuwe VOD-kanaal Disney+ draait al even op proef in Nederland. Tot nu toe heeft bijna tien procent van alle Nederlandse huishoudens een gratis proefabonnement op Disney+ genomen, volgens Telecompaper. Benieuwd hoeveel daarvan vanaf 12 november - de officiële startdatum - ook wil betalen. Overigens is Disney erg zuinig met het online zetten van de Marvelfilms: van de ruim twintig films komen er maar acht op Disney+.
De Nederlandse horrorfilm Bumperkleef mag met zo'n 12.000 bezoekers een echte flop worden genoemd. En dat is heel jammer, want het is een geweldige film. Fans voeren nu online actie - met steun van Jan Doense en Dick Maas - om meer mensen naar de film van Lodewijk Crijns te krijgen. Een sympathieke actie, al vrees ik dat het niets uithaalt.
Woody Allen heeft een schikking getroffen met Amazon voor het feit dat ze zijn films niet willen uitbrengen vanwege geruchten over kindermisbruik door de bekende New Yorkse regisseur. Amazon betaalt Allen nu een nog onbekend bedrag. Allen had 68 miljoen dollar geëist. Allen's laatste film, A Rainy Day in New York, is hiermee overigens nog steeds niet te zien in de VS.
Compilatie 25 jaar Fox Searchlight
Fox Searchlight, het belangrijke filmlabel voor de Amerikaanse indie-film, bestaat 25 jaar. Speciaal hiervoor is onderstaande compilatie in elkaar gezet. Maar er doemen donkere wolken boven Fox Searchlight: steeds meer van hun films krijgt geen bioscooprelease meer. Het lijkt erop dat het label voortaan alleen nog films voor het online kanaal Hulu mag maken. En dat terwijl er klassiekers als The Full Monty, 127 Hours, The Tree of Life, The Descendants, Beasts of the Southern Wild, The Grand Budapest Hotel en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri vandaan komen.
Wat ik verder nog schreef...
Onder de kop ‘Doctor Sleep’ is slaapverwekkend aftreksel van ‘The Shining’ schreef ik voor HP/De Tijd een niet heel positief stuk over deze nu al omstreden film.
Wel enthousiast was ik over Bumperkleef van Lodewijk Crijns, een filmmaker die in mijn ogen nog altijd flink onderschat wordt.