

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 86: Rumoerig Najaarsoverleg over jeugdfilm en subsidie | 2019 recordjaar Franse bioscopen | Nieuwe IFFR directeur op zoek naar expats
Het jaar loopt op zijn eind, en dus is het dé tijd om terug te blikken. Ik zal niet de enige zijn die nu druk bezig is om te kijken welke films ik nog moet inhalen voordat ik mijn toplijst definitief maak.
Als geheugensteun voor mezelf (en voor iedereen die zijn eigen filmgeheugen wil opfrissen) heb ik op de onvolprezen website Letterboxd twee lijsten gemaakt: in de ene staan alle nieuwe films die dit jaar hier in de bioscoop zijn uitgekomen, en in de andere heb ik alle Nederlandse films van dit jaar bij elkaar gezet:
Mijn nummer 1 van 2019 heb ik in elk geval al bepaald. En het is een film die begin dit jaar al uitkwam... Je hoort mijn lijst in de speciale MovieInsiders 2019 podcast, die ergens tussen kerst en oud en nieuw online komt.
Als experiment wil ik alle Filmnieuwsbrief-lezers vragen mij hun top 10 over filmjaar 2019 te mailen. Dat kan naar cinemonkey@me.com. Insturen kan t/m 26 december. In de laatste nieuwsbrief van dit jaar kan ik dan de totaallijst presenteren. Ik ben benieuwd naar jullie lijstjes!
Verder wil ik vanaf januari deze nieuwsbrief voortzetten als betaalde dienst. Een voorproefje zal eind december al verschijnen: een speciale editie rond de beste recente video-essays. Wil je deze ontvangen, meld je dan nu al aan als nieuw lid en noem je voortaan 'Filmnieuwsbriefvriend'. Alle info vond je onderaan deze nieuwsbrief of klik op deze link.
Een fijne filmweek en tot volgend weekend!
Najaarsoverleg 2019: constructief én rumoerig
Afgelopen woensdag vond in het Ketelhuis weer het Najaarsoverleg plaats, de jaarlijkse (of halfjaarlijkse als je het Voorjaarsoverleg ook meetelt) avond over brandende kwesties in de Nederlandse filmwereld. Disclamer: ik heb deze avond samengesteld in opdracht van het Ketelhuis, dus helemaal onpartijdig ben ik niet in deze ;) Gelukkig schreef Leo Bankersen een uitgebreid verslag in de Filmkrant en deed Mark van den Tempel voor Holland Film Nieuws een poging tot samenvatten van de in totaal twee uur durende discussie. "De debatavond over prangende kwesties in de vaderlandse filmwereld was geen moment saai", aldus Van den Tempel. "Is samenwerking de nieuwe mantra waarmee de Nederlandse filmwereld de problemen te lijf wil gaan?", zo pikte Bankersen er als kern uit.
Najaarsoverleg 2019 | de Filmkrant — filmkrant.nl
In elk geval was het een interessante avond, met als aftrap een bevlogen betoog van regisseur Antionette Beumer, bedenker van Videoland Academy die beginnende makers met zo min mogelijk regels creatieve kansen wil geven. "Zelden zo’n constructieve opening van het Najaarsoverleg gehad", zo concludeerde gesprekleider en Ketelhuis-directeur Alex de Ronde.
Daarna ging het over de volgens sommigen tanende positie van de jeugdfilm (waarbij producent Burny Bos het bioscooppubliek de schuld gaf), gevolgd door een debat over de trend dat gesubsidieerde theaters steeds commerciëler programmeren, waardoor de kleine kwetsbare films in de verdrukking komen. Roderick Lentz (LantarenVenster) gaf dit ook toe. Zijn subsidie gaat namelijk bijna helemaal op aan de huur van zijn pand. En dus moeten er goedlopende films draaien. Jos Stelling (Louis Hartlooper Complex in Utrecht) zag hierin het bewijs dat subsidie nu totaal verkeerd wordt gebruikt. En Andre-Mark van der Wulp (Universal) gaf toe dat hij theaters die films als Rocketman wilden hebben dwong om deze volop te draaien. Anders kregen ze de film niet. Dit riep bij de filmprofessionals in de zaal dan weer flink wat vragen en tegengas op.
Verder sprak ik die avond nog een column uit over hoe het kan dat een meesterlijke film als Bumperkleef zo gigantisch is geflopt in de bioscoop. Je kunt de column op mijn website nalezen.
Column: Het floppen van 'Bumperkleef' moet de hele filmsector aan het hart gaan | Nico van den Berg — www.nicovandenberg.net
Canadees bedrijf achter 'The Lion King' en 'Cats' sluit de deuren
The Lion King is één van de grootste bioscoophits van de laatste jaren, waarmee Disney flink mee is binnengelopen. Maar Disney huurde op zijn beurt andere bedrijven in voor de bijzondere special effects. Eén van de belangrijkste VFX-bedrijven is Moving Picture Company, met vestigingen in oa Los Angeles en Vancouver. Die laatste vestiging is uit kostenoverwegingen plotseling gesloten, waardoor waarschijnlijk veel mensen die hebben gezorgd voor de animatie-effecten in The Lion King, Cats en Maleficent 2 nog dsit jaar hun baan verliezen.
MPC, Studio Behind 'The Lion King,' Shuts Down Vancouver Studio | Canrtoonbrew — www.cartoonbrew.com
De website Cartoonbrew legt niet alleen de cruciale rol van dit soort bedrinven uit, maar laat ook zien dat dit soort makers een speelbal zijn in handen van enorme concerns als Disney. Toch iets om stil bij te staan als je het hebt over het grote succes van Disney. Die trouwens nu ook recent weer onder vuur lag vanwege hun plan om een spin-off voor Disney+ te maken rond een wit bijpersonage uit de Aladdin remake, in plaats van een serie rond Aladdin zelf.
Vanja Kaludjercic volgt Bero Beyer op als directeur IFFR
Habemus papam! Witte rook boven het IFFR festivalkantoor in Rotterdam. De Kroatische Vanja Kaludjercic wordt per 1 maart 2020 de opvolger van Bero Beyer, die het festival sinds 2015 leidde. Momenteel is Kaludjercic nog hoofd filmacquisitie bij de streamingdienst MUBI. Maar ze kent het IFFR goed. Tussen 2016 en 2018 leidde ze al IFFR Talks (alle zaalgesprekken met filmmakers). Ook was ze betrokken bij IFFR's CineMart, waar filmmakers en financiers elkaar ontmoeten.
Kaludjercic heeft een sterke band met het IFFR, zo vertelde ze aan de Volkskrant. "Ieder jaar reden we met collega’s in één dag en nacht naar Rotterdam, om dan ’s ochtends meteen onze passen op te halen en om 9.00 al de zaal in te gaan voor de eerste film, van Miike Takashi bijvoorbeeld."
Aan Screendaily laat ze weten vooral aan het vergroten van het publiek te willen werken. Vooral expats vindt ze een interessante groep om aan te boren als potentieel festivalpubliek. Ze mogen in Rotterdam wel oppassen voor Amsterdamse toestanden...
Vanja Kaludjercic to take over as director of International Film Festival Rotterdam (exclusive) | Screen Daily — www.screendaily.com She talks exclusively to Screen about her new role.
2019 recordjaar voor Franse bioscopen - maar publiek vergrijst snel
Het filmjaar 2019 duurt nog twee weken, maar nu al wordt duidelijk dat het Franse bioscoopbezoek met meer dan 215 verkochte kaartjes een nieuw recent record bereikt. Afgezien van het succesjaar 2011, met de enorme hitfilm Intouchables, moeten we terug naar 1966 voor een hoger aantal.
Opmerkelijk is wel dat de bezoekers in hoog tempo vergrijzen. Gingen in 2001 jongeren tussen 20-24 jaar gemiddeld ruim 8 keer per jaar naar de bioscoop, nu is dat gezakt naar 5. Bij 60-plussers is dat het tegenovergestelde: van ruim 5 naar gemiddeld 7,5 keer. De Franse site BMFTV verklaart dit deels door de stijgende ticketprijs, al is een gemiddeld filmkaartje nog altijd een stuk goedkoper dan hier. Ik zou zeggen dat de enorme kloof tussen bioscoop en streaming platforms als Netflix de echte oorzaak is.
Cinema in France is doing well, but it no longer attracts young people to cinemas | BFMTV — translate.google.com
Er is hoop voor vervallen filmpaleizen in Engeland - een paar althans
Vaste lezers van deze nieuwsbrief weten al dat ik een voorliefde heb voor oude bioscopen en de vergane glorie die eromheen hangt. Voral in de VS zijn er veel voorbeelden van vervallen filmpaleizen te vinden. Maar ook dichter bij huis, in het VK, zijn er veel mooie voorbeelden te vinden, zo zag ik op de website MyLondon.
Behind the scenes of the crumbling remains of London's abandoned cinemas | MyLondon — www.mylondon.news
Maar oude bioscooppaleizen krijgen soms ook een nieuw leven. Niet altijd worden ze uiteindelijk slachtoffer van de sloopkogel, soms ontstaat er iets moois uit de treurige puinhopen, zoals onderstaand voorbeeld laat zien. Lees vooral ook alle teksten bij de foto's op de website. Het geeft een mooi inkijkje in onze omgang met dit cultureel erfgoed.
Video countdown: de 25 beste films van 2019 volgens IndieWire
Geen video-essay dit keer, maar, net als vorige week, een jaaroverzicht. Ditmaal een top 25 van de Amerikaanse website IndieWire. Veel films uit de lijst hebben hier de bioscoop niet gehaald, maar maken wel nieuwsgierig. De hele lijst is hier terug te lezen.