

Discover more from De Filmnieuwsbrief
Filmnieuwsbrief 87: Luid filmjaar 2019 uit met de mooiste video-essays!
Op de valreep van 2019 nog een speciale Filmnieuwsbrief. En na alle jaaroverzichten, kerstinterviews en decenniumbeschouwingen leek het me een goed idee om niet met tekst, maar met beeld het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden.
En vergeet naast al dat beeld ook de podcast niet: samen met filmvrienden Gudo en John maakt ik een extra lange eindejaarsshow van MovieInsiders, met onze top 10's over 2019, een hilarische column van mijn hand over het kattenbraaksel dat Cats heet, en veel meer verrassingen die je bij het luisteren wel ontdekt.
Mijn eigen Top 15 van filmjaar 2019 vind je zoals altijd weer op Letterboxd.
Een fijne jaarwisseling en een mooi, gezond en filmrijk 2020!
Wat is eigenlijk een video-essay?
Ik begin deze 'visuele nieuwsbrief' toch met een lap tekst: een essay uit Sight & Sound over "videographic criticism". Want het onderscheid tussen essay, kritiek en (korte) non-fictie is maar klein. Sterker: het loopt vaker juist compleet door elkaar heen. Catherine Grant noemt het in haar stuk dan ook "het video-essay als vloeibare kritiek" en gooit er ook nog een paar mooie video's in die haar betoog fijn illustreren.
‘Liquid criticism’: in Uppsala, a fresh look at video essays | Sight & Sound | BFI — www.bfi.org.uk
Filmjaar 2019: om van te kotsen!
We zijn de afgelopen weken al bestookt met knappe montage video's die niet alleen dit filmjaar, maar ook het afgelopen decennium aan elkaar proberen te plakken. Deze bijvoorbeeld van Nick Kinder, of deze van Sleepy Skunk of deze fijne van Luís Azevedo. En Nick Dinizio maakte een mooie montage onder de wat gevaarlijke titel 'best shots of the decade'. Wel een mooie video trouwens.
Maar als jaarafsluiter kies ik toch een andere Voor het geweldige filmblog Little White Lies maakte de net al genoemde Luís Azevedo een hilarische compilatie van een aantal memorabele kotsscènes uit het afgelopen filmjaar onder de titel So Much Puke In 2019. Voor Filmnieuwsbrieflezers met een sterke maag ;)
Wat betekent het einde van 'Parasite' eigenlijk?
In bijna alle jaarlijstjes van filmcritici staat de Zuid-Koreaanse film Parasite hoog vermeld, vaak zelfs op de eerste plek. Ook bij de Nederlandse filmcritici was Parasite met stip de best gewaardeerde film van 2019.
Over de film is al veel geschreven en gezegd, maar ik vond onlangs een video op de website Insider die over het einde van de film een waanzinnig interessante analyse had. Oordeel zelf, maar niet voordat je de film gewoon in de bioscoop hebt gezien natuurlijk. Want spoilers zijn natuurlijk onvermijdelijk in dit essay.
Tom Waits: een leven in film
Zanger en acteur Tom Waits vierde dit jaar zijn 70e verjaardag. Dit video-essay van filmjournalist Leigh Singer kijkt terug op een aantal van zijn meest memorabele filmrollen: van Paradise Alley (1978) tot The Dead Don't Die (2019).
Wat maakt de filmmusical tot zo'n heerlijk genre
Het Britse filminstituut BFI pakte deze maand flink uit rond het thema 'filmmusicals'. Het leverde een mooi geschreven essay op onder de titel All that glitters: the restless art of the movie musical, maar bekijk vooral het imposante video-essay dat erover werd gemaakt. Niet alleen krijg je hier een mooi overzicht van de belangrijkste filmmusicals, ook leer je alles over montage, camerawerk en andere zaken die specifiek met de filmmusical te maken hebben.
Waar slaan sci-films de plank mis - of juist niet?
We hebben met films als Ad Astra en High Life weer een mooi scifi-filmjaar gehad. Maar wat klopt er eigenlijk van wat we zien? Natuurlijk, het zijn fictiefilms, dus niet alles hoeft wetenschappelijk verantwoord te zijn. Maar in dit video-essay legt voormalig astronaut Garrett Reisman uit welke films de plank misslaan en welke er realistisch zijn. Leuk en leerzaam ;)
Meta essay over Quentin Tarantino's meta-films
Julian Palmer maakte een fijn video-essay over Tarantino's laatste film Once Upon A Time In... Hollywood. een film die ik trouwens echt nog een keer voor een tweede keer moet zien...
Alles over 'film noir' en Billy Wilders 'Double Indemnity'
Het YouTube kanaal One Hundred Years of Cinema heeft al aardig wat aardige video's opgeleverd. Eén van de betere was eerder dit jaar dit essay over film noir en Billy Wilders meesterwerk Double Indemnity. Een perfecte video om je filmkennis over dit genre eens wat op te vijzelen.