Filmnieuwsbrief 9: Filmfitties in Cannes en bioscoopmelancholie in Cuba
De halve Nederlandse filmwereld is deze week afgereisd naar Cannes en wisselt daar op het filmfestival in hoog tempo filmzaal en filmborrel met elkaar af. Terwijl er eigenlijk weinig reden is voor een filmfeestje aan de Mediterranee: er is niets Nederlands te vinden in de Gouden Palm competitie of in de talloze bijprogramma's. Gelukkig is er nog Neêrlands trots Paul Verhoeven die vrijdagmiddag de Nederlandse afvaardiging en vaderlandse filmpers enthousiast kreeg met zijn mededeling dat hij weer bezig is met een Nederlands project. Met overal juichende koppen kan de bijna 80-jarige regisseur in 2019 met een gerust hart aan de slag met het door Robert Alberdingk Thijm (bekend van het briljante A'dam-EVA) geschreven Het geheim van een goed huwelijk. Tot die tijd kan hij in Los Angeles nog genoeg baantjes trekken in zijn eigen zwembad. "Het is heel prettig om in Los Angeles te leven, zolang je de krant er maar niet openslaat.” aldus de krasse knar vrijdag.
Meer Cannes-nieuws verderop in deze nieuwsbrief. Maar ook beelden van het andere uiterste: oude filmtheaters in Cuba. Met een fantastische interactieve website!
Delen op social media vind ik altijd tof, of stuur de nieuwsbrief door naar een potentiële abonnee. Binnenkort wil ik trouwens beginnen met het opzetten van een betaalde nieuwsbrief. Maak je geen zorgen: er zal altijd een gratis variant van de Filmnieuwsbrief worden verstuurd. Maar toch wil ik kijken of er abonnees zijn die elke maand een klein bedrag willen betalen om me met deze nieuwsbrief te steunen. In ruil daarvoor krijgen degenen dan extra nieuwsbrieven en andere 'film alerts'. Meer info onderaan deze nieuwsbrief of via deze link. Je kan je er natuurlijk ook meteen al aanmelden als betaald lid. Vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het me vooral weten via cinemonkey@me.com.
Daarnaast ben ik sinds deze week een vaste medewerker van de MovieInsiders podcast. Erg trots om aan deze langstlopende Nederlandse filmpodcast (al tien jaar!) elke week mijn bijdrage te mogen leveren in de rubriek Cinema Cinemonkey.
Veel leesplezier met deze 9e Filmnieuwsbrief en tot volgende week!
Ondertussen in Cannes...
Natuurlijk zit je als filmjournalist op dit moment het liefst in Cannes, maar met het hiërarchische pasjessysteem kom je er als scribent van wat Nederlandse online media nauwelijks tussen. Maar ook voor de thuisblijvers valt er veel te genieten. Al ontbreekt vooralsnog het rumoer wat vooraf wel aanwezig was (denk aan de terugtrekking van Netflix en de discussie over het minieme aantal vrouwelijke filmmakers in de selectie).
Een persoonlijke favoriet: de korte vlogs van Peter Bradshaw, filmjournalist van The Guardian. Hieronder een heerlijk fake-gesprek met Jean-Luc Godard. Check voor meer video's Bradshaws YouTube kanaal.
Over Godard gesproken: NRC's Coen van Zwol was volstrekt niet gecharmeerd van zijn nieuwste film Le livre de l’image. Meer iets voor museum. Op Facebook reageerde NRC collega-criticus Dana Linssen strijdlustig dat het wel degelijk film is. Al gaat Godard nu toch deze film ombouwen tot rondreizende kunstinstallatie, zo meldt Variety.


Over Dana Linssen gesproken: zij mag haar mening over Godard verder gaan ventileren in een pan-Europees workshopprogramma, gericht op jonge aspirant-filmjournalisten, zo staat op de site van mede-organisator Cineuropa.
Over een onbetwiste film(er) gesproken: dit weekend geeft Hollywood grootheid Christopher Nolan (die in 1999 nog als volstrekt onbekende te zien was voor de Rotterdamse Erasmusbrug) een inleiding bij de gerestaureerde versie van de ongerestaureerde 70mm print (snap je het nog?) van Stanley Kubricks meesterwerk 2001: A Space Odyssey. Er staan een aantal interessante interviews online met Nolan waarin hij niet alleen vertelt over de 'restauratie' van de oude filmnegatieven van 2001, maar ook over zijn filmliefde die ontstond door de bioscoopervaring van deze epische film. Check de Chicago Tribune, Variety en de New York Times. Als enige in Nederland gaat EYE in Amsterdam trouwens vanaf juni deze 70mm kopie draaien.
Christopher Nolan's mission with '2001': Beyond the infinite, back to analog — www.chicagotribune.com
Over Nederland gesproken: de baas van de Hollandse distributeur September Film maakte vrijdag in filmvakblad Screen Daily bekend veel internationaler te gaan werken. Ook wil hij met het nieuwe VOD-platform CineMember in korte tijd 50.000 abonnees halen. Ambitieuze cijfers...
Over getallen gesproken: voor de liefhebbers nog de links naar de - nu nog wat lege - lijstjes van critici met de sterrenwaardering voor de Cannes films: hier het Screen Daily lijstje en hier het Film Français lijstje. De buzz rond het - nog niet beoordeelde - Poolse Cold War (van de regisseur van het geweldige Ida) is in elk geval goed.
Over buzz gesproken: de Cannes-blogs in de Filmkrant en het Parool zijn erg tof om te lezen. De dagelijkse fijne Cannes-blogs van filmjournalist Robbert Blokland worden alleen via mail verspreid, maar als je hem vraagt je toe te voegen (via zijn Twitter account) doet hij dat vast.
Ondertussen in Cuba...
Vervallen bioscopen en filmtheaters. We kennen de boeken en websites over dit wat melancholische onderwerp vooral uit de VS. Maar er is nu ook een prachtig fotoproject over Cubaanse theaters die hun glorietijd al decennia achter zich hebben liggen: Cines de Cuba. De site Atlas Obscura heeft een aantal mooie foto's verzameld uit het gelijknamige boek.
The Modern Lives of Cuba's Old Movie Theaters — www.atlasobscura.com
Maar werkelijk fantastisch is de website die van het hele fotoproject is gemaakt. Via een interactieve kaart van Cuba kun je inzoomen op elke plek van het communistische eiland met foto's van in totaal bijna 400 oude bioscopen. Ook kun je een thema-route kiezen, bijvoorbeeld 'art-deco' (zie de screenshot hieronder). De staat van de Cubaanse bioscopen is treurig, maar van deze website word ik wel weer heel erg blij.
Ondertussen in criticiland....
Er worden hele websites volgeschreven over de rol van filmcritici. Hebben ze invloed op de box office? Zijn er grote verschillen tussen critici? Is het niet beter af te gaan op fanreviews die op talloze sites te vinden zijn? Wat is de rol van YouTube filmcritici?
Filmmaker Patrick Wiliams besloot er geen blog maar een vlog over te maken. Aanrader! En als je toch wat wil lezen in plaats van kijken: onder de video staan een paar links naar wat interessante lappen tekst ;-)
Ondertussen in trailerland...
Een wat ouder stuk, maar het is een geweldige analyse van wat trailers goed of juist slecht maakt. En waarom we beter verdienen. Inclusief veel voorbeelden. “Yeah, Hugh Jackman is Wolverine. Let’s just fart out a trailer!”
We Need Better Trailers — www.filminquiry.com
Ondertussen in Nederland...
Deze keer geen overzicht van Nederlands filmnieuws, maar een selectie van andere Nederlandse filmnieuwsbrieven. Die zich gelukkig allemaal op net even wat anders richten dan dat ik doe. De nieuwsbrieven van de Filmkrant en VPRO Cinema laat ik buiten beschouwing, want die verwijzen vooral naar zichzelf. Niks mis mee, maar ik hou vooral van open ramen!
Oene's Filmnieuwsbrief is inmiddels al bij editie 778. Ik ben opgegroeid met zijn eindeloos lange emails die slechts uit lappen tekst bestaan, maar altijd zeer informatief en uitgebreid zijn, met alles over de Nederlandse filmproductie. Geen roddel en achterklap, maar feitelijke info.
Een jonkie in de filmnieuwsbriefwereld, maar met een wat smeuïger uiterlijk dan die van Oene. Het is een afgeleide van het gelijknamige blad en site voor de branchevereniging, dus de insteek is altijd positief, nooit kritisch (op een enkele link naar een column na). Vaak wel goed geïnformeerd over 'gedoe' in de Nederlandse bioscoopwereld.
Deze nieuwsbrief richt zich primair op het doorgeven van links naar filmartikelen, of het nu nieuws over festivals of regisseurs is of artikelen van journalisten met filmanalyses. Maar de nieuwsbrief mag wel eens een make-over krijgen, samen met de site...
Andere nieuwsbrieftips, ook internationale? Ik hoor ze graag!